ФАКТОРИНГ НА СВІТОВОМУ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ :



Название:
ФАКТОРИНГ НА СВІТОВОМУ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми.Дослідження розвитку факторингу на світовому ринку фінансових послуг в умовах економічної глобалізації обумовлено появою нових процесів як у світовій економіці в цілому, так і на ринках фінансових послуг зокрема. Міжнародний фінансовий ринок, що значно трансформувався за останні декілька десятиріч, сьогодні набув величезних масштабів і перетворився на одне з найважливіших джерел фінансових ресурсів. При цьому важливою його рисою стала поява нових фінансових послуг та інструментів, що формують інший рівень взаємозв’язків між учасниками. Входження України у глобальний економічний простір обумовлює необхідність дослідження та запровадження фінансових послуг, які присутні на світовому ринку. Однією з таких послуг є факторинг, який є дієвим механізмом фінансування підприємств малого та середнього бізнесу (МСБ), проте не набув поширення на ринку фінансових послуг в Україні.

Найбільш повно засади функціонування фінансового ринку, його закономірності та державне регулювання розроблені у працях зарубіжних вчених: У. Шарпа, Ф. Мішкіна, Дж. Долана, П. Кругмана. Проблеми глобалізації світової економіки досліджено Д. Бартоном, Х. Джонсоном,           Р. Гроссе, В. Мазуренко, В. Гейцем, Ю. Пахомовим, В. Новицьким,                   О. Плотніковим, С. Сіденко, О. Сохацькою, Є. Панченко, А. Савченком,           В. Стельмахом. Різні аспекти функціонування ринку фінансових послуг України розкрито у роботах сучасних вітчизняних науковців В. Ходаківської, А. Гальчинського, О. Костюкевича, О. Лятамбора, З. Луцишин, С. Маслової,     І. Мітюкова, В. Шелудько, В. Гейця, Л. Кістерського, В. Колосової.

Серед наукових праць, в яких досліджуються факторингові послуги необхідно відзначити роботи таких зарубіжних вчених, як Б. Гап, У. Томас,    М. Форман, Дж. Гилберт, Ф. Селінджер, М. Бікерс, Ф. Салінберг, А. Івасенко, Є. Голікова. Слід зазначити, що у вітчизняній фінансово-економічній літературі відсутні ґрунтовні наукові дослідження щодо ринку факторингових послуг. Вивчення проблеми показало, що українськими науковцями факторинг вивчався дуже мало. Серед небагатьох вітчизняних авторів, що розглядали проблеми розвитку ринку факторингу, слід назвати Н. Внукову, Ю. Попова,    В. Смачило, О. Остафіля, Є. Склепового.

Дослідження сутності і механізмів факторингових послуг зумовлено новизною даної фінансової послуги в Україні, а також недостатністю, а в багатьох аспектах – відсутністю теоретичних та прикладних досліджень в цій галузі. Як свідчить зарубіжний досвід, факторинг є ефективним методом покращення діяльності підприємств та стимулювання попиту всередині країни, являє собою ефективну альтернативу іншим формам міжнародного торгівельного фінансування, є найкращим способом поповнення обігових коштів клієнтів та найбільш ефективним для малих та середніх підприємств, які традиційно стикаються з фінансовими труднощами через несвоєчасне погашення боргів дебіторами та обмеженість доступних для них джерел кредитування, а також покриває значну частину валютних, кредитних, ліквідних та процентних ризиків постачальника. В практичному сенсі впровадження факторингу сприятиме вирішенню проблем заборгованості й фінансування малого та середнього бізнесу. Актуальність та висока науково-практична значущість дослідження розвитку світового ринку фінансових послуг в умовах економічної глобалізації, та зокрема, вивчення факторингових послуг обумовили вибір теми дисертаційного дослідження, його мету та завдання, а також окреслили коло питань, що в ньому вивчаються.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Інституту світової економіки і міжнародних відносин  НАН України, при виконанні планової теми «Адаптація валютно-фінансових систем ризикових економік до світових інтеграційних процесів»(№ держ. реєстр. 01070011796) відділу міжнародних валютно-фінансових відносин ІСЕМВ НАН України.

Мета і задачі дослідження.Метою дисертаційного дослідження є виявлення тенденцій та окреслення перспектив розвитку світового ринку факторингових послуг в умовах економічної глобалізації та світової фінансової кризи. Виходячи з мети дослідження, в роботі поставлені наступні задачі:

-     дослідити теоретико-методологічні засади функціонування міжнародного ринку послуг з метою уточнення категоріального апарату та виявлення природи і чинників його трансформації в умовах глобалізації;

-     визначити сутність глобалізації світової економіки як фактора трансформації сучасного міжнародного ринку фінансових послуг з метою виявлення нових тенденцій розвитку цього ринку;

-     проаналізувати та систематизувати сучасні тенденції розвитку світового ринку фінансових послуг, а також вплив на нього світової фінансової кризи;

-     виокремити основні етапи розвитку, види, форми та характерні особливостіфакторингу;

-     оцінити роль факторингу на світовому ринку фінансових послуг;

-     обґрунтувати необхідність та переваги використання факторингув умовах інтенсифікації світогосподарських зв’язків;

-     здійснити аналіз особливостей та динаміки розвитку ринку факторингових послуг в Україні;

-     окреслити перспективи та концептуальні засади державного регулювання ринку фінансових послуг в Україні в умовах розвитку сучасних світових фінансових процесів.

Об’єктом дослідження світовий ринок фінансових послуг в умовах економічної глобалізації та світової фінансової кризи.

Предметом дослідженняє інституційні засади, закономірності, тенденції та перспективи функціонування світового ринку факторингових послуг в умовах глобалізації економіки.

Методи дослідження. Методологічний апарат дослідження складають як загальнонаукові (емпіричні та теоретичні) так і спеціальні економічні методи, а саме: історичний метод (при дослідженні виникнення формування та розвитку факторингу), метод спостереження, метод аналізу й синтезу (при розгляді суті факторингових операцій та визначенні їх місця на ринку світових фінансових послуг у підрозділі 2.2, вивченні впливу глобалізації на розвиток ринку фінансових послуг у підрозділі 1.3), метод індукції та дедукції (у підрозділі 3.2 при розробці рекомендацій щодо державного регулювання ринку факторингу та підрозділі 3.3 при оцінці перспектив та можливостей розвитку ринку факторингових послуг України), методи структурного та економіко-статистичного аналізу (у підрозділі 2.1 для визначення рівня обсягу факторингових операцій в різних країнах та Україні).

Інформаційна база. Теоретичною та інформаційною базою дисертаційного дослідження є Закони України, матеріали Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, Національного Банку України, публікації та статистичні дані міжнародних факторингових асоціацій, дослідження Світового банку та Міжнародного валютного фонду, джерела літературних фондів бібліотеки Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України та Інституту стратегічних досліджень, теоретичні напрацювання вітчизняної та світової фінансової думки, роботи відомих вчених – економістів з питань дослідження розвитку сфери послуг, фінансових послуг та факторингу, монографії, дисертації, публікації та наукова література з вищезазначених напрямків.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в дослідженні і обґрунтуванні впровадження нової послуги – факторингу на фінансовому ринку України, як дієвого інструменту вирішення проблеми боргових зобов’язань.

Нові наукові положення, отримані особисто автором, які виносяться на захист, полягають у наступному:

вперше:

-         запропоновано повну класифікацію видів факторингу в залежності від: повноти надання послуг (повний, частковий), місцезнаходження суб’єктів (внутрішній, міжнародний), повідомлення дебіторів (відкритий, закритий), ступеню прийняття ризику (з правом регресу, без права регресу), порядку оплати розрахунків (фінансування у формі попередньої оплати, оплата вимог на визначену дату), кількості переуступлених боргів (повний, факультативний), каналів надання інформації (традиційний, е-факторинг), ініціатора підписання договору (класичний, реверсивний) та згідно ведення адміністративного управління та отримання платежів (агентський, звичайний);

-         виявлено відмінності та причини розвитку різних фінансових інструментів, що пропонуються на світовому ринку для фінансування торгівельної діяльності, а саме: факторинг, акредитив, операції РЕПО, форфейтинг, овердрафт, кредитна лінія, вексель, торговий/банківський акцепт, а також між продуктами фінансування під дебіторську заборгованість: факторинг, інвойс дискаунтинг, кредит під заставу дебіторської заборгованості;

-         встановлено тенденції зростання світового ринку факторингу та його регіональні особливості, які показали, що існують значні відмінності у факторингових продуктах та регулюванні ринку в різних країнах світу, що дало змогу обґрунтувати умови, які сприяють зростанню факторингу: державна підтримка і відповідно можливість лобіювання інтересів факторингових компаній на державному рівні; ведення діяльності без спеціальних дозволів чи ліцензій; динамічний розвиток малого та середнього бізнесу; існування непередбачуваної платіжної дисципліни покупців, що змушує постачальників використовувати послуги факторингу для можливості планування своєї діяльності; обмеження з будь-яких причин кредитної діяльності банків; існування сильної факторингової асоціації;

-         визначено причини недостатнього розвитку факторингу в Україні, а саме: новизна та незрозумілість послуги для потенційного споживача; висока вартість факторингу; відсутність єдиного реєстру позичальників; недостатній розвиток сегменту малого та середнього бізнесу; недосконале законодавство. Обґрунтовано концептуальні заходи для забезпечення зростання  ринку факторингових послуг нашої країни: посилення правового регулювання в сфері факторингу; розвиток сегменту малого та середнього бізнесу; законодавче закріплення визначення факторингу у відповідності до Конвенцій UNIDROIT; створення єдиного реєстру всіх позичальників; спрощення процедури отримання дозвільних документів, необхідних для ведення факторингової діяльності;  популяризація факторингового бізнесу в країні, в тому числі за рахунок створення національної факторингової компанії; впровадження наукових програм для підготовки фахівців в галузі факторингу; створення автоматизованої системи інформаційної підтримки факторингового бізнесу та інформаційно-консультаційного обслуговування учасників ринку; 

дістали подальшого розвитку:

-         тлумачення сутності фінансової послуги «факторинг» та запропоновано її авторське визначення, яке трактується як процес перевідступлення банку або факторинговій компанії неоплачених боргових зобов’язань, які виникають між контрагентами в процесі реалізації товарів і послуг на умовах комерційного кредиту та супроводжуються елементами юридичного, страхового, інформаційного та бухгалтерського обслуговування постачальника;

-         характеристики ринку фінансових послуг під впливом процесів глобалізації та інформатизації, зокрема: збереження значної частки фінансових послуг, що надаються через офшорні центри; розширення використання аутсорсингу на світовому ринку фінансових послуг, що привело до виникнення нових моделей взаємодії між учасниками ринку; розвиток нових послуг на базі IT технологій, зокрема, інтернет-банкінг та інтернет-трейдинг; процеси злиття та поглинання  привели до появи фінансових корпорацій світового масштабу, що акумулюють величезні фінансові ресурси та пропонують широкий спектр послуг; зміна структури світового ринку фінансових послуг, універсалізація банківської діяльності; зростання кількості іноземних інвесторів у формі фінансово-кредитних інститутів; 

-         особливості розвитку світового ринку факторингових послуг під впливом  процесів інтеграції, глобалізації та фінансової кризи 2008-2009 років, що   призвели до перерозподілу ринку, зміни підходів до регулювання та перегляду принципів ризик-менеджменту. Встановлено, що лідерами на світовому ринку факторингових послуг є країни Європи (68% усіх світових операцій з факторингу) та зростає частка країн Азії (17% світового ринку). Особливо помітний його ріст в Китаї та Південній Кореї. Найбільш швидкими темпами зростає ринок факторингових послуг в нових ринкових економіках, хоча частка цих країн у загальному обсязі залишається незначною;

-         узагальнення світового досвіду щодо причин виникнення і особливостей розвитку ринку факторингу в різних країнах, що дало змогу виділити дві моделі - європейську та американську, які відрізняються способами створення факторингових компаній (в європейській моделі фактори створювалися переважно великими банками, в американській – приватними підприємцями без участі банків).

доповнено:

-         дослідження впливу глобальних процесів на розвиток фінансового ринку України, що дало підстави виявити резерви для його вдосконалення, а саме: розвиток фондового ринку та зменшення залежності від зовнішнього фінансування, збільшення довіри населення до банківської системи та залучення таким чином коштів у фінансову систему, а також впровадження нових фінансових послуг, що повною мірою відповідають потребам ринку та сприяють його розвитку.

Теоретичне та практичне значення одержаних результатів.Матеріали дисертаційного дослідження мають як теоретичне, так і практичне значення. Наукові розробки щодо сучасного стану та тенденцій розвитку ринку факторингових послуг, а також рекомендації стосовно моніторингу позичальників були використані в ході розробки стратегії і тактики розвитку фінансової компанії «ФК Факторинг» (довідка №114 від 13.10.2010 р.);  дослідження особливостей, специфіки та перспектив розвитку факторингу застосовувалися у діяльності АТ «Укрінбанк» (довідка №2467/0/2-10 від 13.10.2010 р.).

Розроблені автором теоретичні, практичні та методичні підходи до визначення факторингу, його видів та специфіки можуть бути використані в діяльності українських банків та факторингових компаній, дослідження щодо державного регулювання ринку факторингових послуг - при розробці програм державного регулювання ринку фінансових послуг. Теоретичні напрацювання, висновки та рекомендації можуть використовуватися в вищих навчальних закладах України на кафедрах «банківська діяльність», «міжнародні фінанси» та «міжнародний бізнес». Матеріали дисертації можуть бути корисними при проведенні наукових досліджень в рамках відповідних проблем.

Окремі теоретичні положення, що містяться у дисертації, використовуються у навчальному процесі Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Шевченка при викладенні дисциплін «міжнародні економічні відносини», «менеджмент» та «міжнародний бізнес» (довідка №048/11-315 від 04.10.2010 р.) та при підготовці спеціалістів на економічному факультеті та факультеті управління Університету економіки і управління (довідка №570 від 08.10.2010 р.)

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, пропозиції та висновки, викладені у дисертації та публікаціях, автор отримав особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження обговорювались на: XII Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми розвитку фінансової системи України в умовах глобалізації» (Сімферополь, 24-27 березня 2010 р.), XII Всеукраїнській науково-практичній конференції «Соціальні, фінансові та економічні основи ефективної політики держави в умовах глобалізації світової економіки» (Донецьк, 30 березня 2010 р.), II Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки» (Луганськ, 24-26 березня 2010 р.) та VIII Міжнародній науково-практичній конференції «Шевченківська весна 2010» (Київ, 22-26 березня 2010 р.)

Публікації.За темою дисертації опубліковано 14 наукових праць, з них 10 у наукових фахових виданнях та 4 матеріали конференцій.

Структура і обсяги дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, 5 додатків на 10 сторінках та списку використаних джерел (207 найменувань). Основний зміст дисертації викладено на 188 стор., містить 16 рисунків на 7 стор. і 23 таблиці на 17 сторінках.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины