МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІКИ ПОПИТУ НА ПОСЛУГИ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІКИ ПОПИТУ НА ПОСЛУГИ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. З переходом до інформаційного постіндустріального суспільства головною продуктивною силою стають знання, спроможні забезпечити розвиток сучасних технологій та ефективне їх використання. Гарантією процвітання суспільства є його інтелектуальний потенціал, який розвивається в системі освіти й науки.

Трансформація економічної системи України зумовила зміну принципів формування сфери вищої освіти. З 1991 р. вищі навчальні заклади стали учасниками ринкових відносин, а про вищу освіту почали говорити як про сферу послуг. Закономірним процесом стало створення ринку послуг вищої освіти як сукупності існуючих і потенційних покупців та продавців, товаром на якому виступають освітні послуги.

Проблеми формування ринку освітніх послуг в Україні висвітлено в працях вітчизняних науковців: В. Андрущенка, Л. Антошкіної, Т. Боголіб, Н. Верхоглядової, І. Каленюк, В. Куценко, О. Кратта, В. Кременя та інших.

Стрімкий розвиток ринкових відносин, викликана ним поява в державі нових закладів освіти всіх рівнів акредитації та форм одночасно з демографічною кризою спричиняють переважання пропозиції освітніх послуг над попитом останніх і зумовлюють розвиток конкурентних відносин між вищими навчальними закладами. З огляду на те, що єдиним джерелом фінансування приватних вищих навчальних закладів є плата за навчання студентів, а в державних вищих навчальних закладах кошти, отримані за навчання студентів на контрактній основі, є істотним джерелом фінансування, а кількість вступників – одним із критеріїв формування обсягу державного замовлення, важливого значення набувають управлінські заходи, спрямовані на зростання рівня попиту на послуги ВНЗ, що дасть можливість підвищити конкурентоспроможність навчальних закладів.

Окремі аспекти управління вищими навчальними закладами, організації менеджменту і маркетингу в освітній сфері розкрито в працях  Л. Батченко, Г. Дмитренка, В. Огаренка, Т. Оболенської, С. Салиги.

Не применшуючи значення наукових розробок у сфері управління і стимулювання попиту на послуги вищої освіти, слід зазначити, що більш детального вивчення потребують питання можливості моделювання динаміки попиту на послуги ВНЗ і прийняття рішень для досягнення бажаної кількості студентів.

Проблемам розробки методів моделювання, прогнозування й управління в складних економічних системах у ринкових умовах присвячено праці вітчизняних та зарубіжних науковців: В. Вітлінського, В. Вовка, В. Гейця, В. Даніча, В. Заруби, М. Іванова, Т. Клебанової, С. Курдюмова, Р. Лепи, Ю. Лисенка, О. Ляшенко, Н. Максишко, Г. Малинецького, В. Порохні, Л. Сергєєвої, В. Тимохина, Г. Шустера. Питання моделювання окремих процесів у сфері вищої освіти викладені в ряді праць українських науковців, зокрема, моделюванням освітніх послуг займалися Н. Жигоцька, Г. Пашенко, С. Рзаєва. Водночас потребують розробки динамічні моделі, що враховують особливості формування попиту на послуги вищого навчального закладу.

Таким чином, актуальність зазначених проблем зумовила вибір теми дослідження, його мету й завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в межах науково-дослідних тем Класичного приватного університету “Теоретичне обґрунтування та розробка механізмів підтримки прийняття ефективних рішень” (номер державної реєстрації 0107U001357,
2008–2010 рр.) і “Системний аналіз та автоматизація управління в освіті” (номер державної реєстрації 0109
U001278, 2010 р.), де автором розроблено комплекс моделей прогнозування та методів управління попитом на послуги вищого навчального закладу на рівні регіону.

Мета й завдання дослідження. Метою дослідження є розробка комплексу економіко-математичних моделей динаміки попиту на послуги ВНЗ для підтримки прийняття управлінських рішень щодо підвищення рівня попиту в умовах розвитку конкурентних відносин на ринку освітніх послуг.

Для досягнення зазначеної мети поставлено такі завдання:

-             дослідити ринок освітніх послуг і визначити особливості функціонування вищих навчальних закладів України;

-             проаналізувати особливості освітніх послуг як предмета попиту, що задовольняє ВНЗ;

-             обґрунтувати застосування методів математичного моделювання для підвищення ефективності прийняття рішень в управлінні діяльністю ВНЗ з метою збільшення попиту на освітні послуги;

-             розробити концепцію моделювання динаміки попиту на освітні послуги ВНЗ, яка дасть можливість приймати рішення про застосування управляючого впливу для досягнення бажаного рівня попиту;

-             побудувати модель динаміки попиту на послуги ВНЗ на основі узагальненого логістичного відображення;

-             побудувати нелінійну модель динаміки попиту на послуги ВНЗ з урахуванням якості послуг, що надаються;

-             розробити модель рефлексивного управління попитом на послуги ВНЗ;

-             удосконалити методи управління попитом на  послуги вищої освіти.

Об’єктом дослідження є попит на послуги вищого навчального закладу.

Предметом дослідження є економіко-математичні моделі динаміки та методи управління попитом на послуги вищого навчального закладу.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертації стали праці вітчизняних і зарубіжних науковців у галузі функціонування й розвитку вищої освіти та економіко-математичного моделювання. Для досягнення визначеної мети використано комплекс загальнонаукових методів: теоретичного узагальнення – при аналізі ринку освітніх послуг України (підрозділ 1.1) й особливостей формування попиту у сфері освітніх послуг (підрозділ 1.2); системного аналізу – у розробці концепції моделювання попиту на послуги ВНЗ (підрозділ 2.1); математичний апарат теорії графів – при побудові когнітивної моделі управління діяльністю вищого навчального закладу (підрозділ 2.2) і моделі рефлексивного управління попитом на послуги вищого навчального закладу (підрозділ 2.4); методи нелінійної динаміки – при розробці комплексу економіко-математичних моделей прогнозування попиту на послуги вищої освіти (підрозділи 2.2–2.3); прогнозування та статистичного аналізу – при апробації моделей та аналізі застосування управляючого впливу (підрозділи 3.1–3.3).

У ході дослідження використано праці провідних вітчизняних і зарубіжних науковців. Інформаційну базу дисертації становлять нормативні та законодавчі акти, що регулюють систему вищої освіти України, статистичні дані Міністерства освіти і науки України, Державного комітету статистики України, Головного управління статистики в Запорізькій області, статистичні щорічники України, статистична звітність та аналітичні матеріали щодо діяльності Класичного приватного університету.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

вперше:

-             запропоновано концепцію моделювання динаміки попиту на послуги вищих навчальних закладів, засновану на формуванні комплексу взаємопов’язаних економіко-математичних моделей прогнозування попиту і вибору методів управління для досягнення бажаного рівня попиту;

-             розроблено модель рефлексивного управління попитом на послуги ВНЗ, на основі якої можуть бути визначені методи управління, спрямовані на передачу абітурієнту підстав для прийняття рішення, вигідного для управляючого суб’єкта, і яка може бути використана для вирішення завдання підвищення рівня попиту на послуги ВНЗ;

удосконалено:

-             модель динаміки попиту на послуги ВНЗ на основі узагальненого логістичного відображення, яка, на відміну від існуючих, містить дві складові – некеровану і керовану, що дає змогу спрогнозувати попит на освітні послуги ВНЗ і визначити керовані параметри, які можуть бути використані для вибору методів управління, спрямованих на підвищення рівня попиту;

-             модель динаміки попиту на послуги ВНЗ з урахуванням якості послуг, що надаються, яка, на відміну від існуючих, містить складові, що описують процес формування попиту на освітні послуги за умови застосування ВНЗ переліку управлінських заходів, у тому числі зміни рівня якості пропонованих послуг;

набули подальшого розвитку:

-             методи управління попитом на освітні послуги ВНЗ, зокрема запропоновані альтернативи рефлексивного управління, які можуть бути застосовані для підвищення рівня попиту.

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані в дисертації моделі й методи прогнозування попиту на послуги вищої освіти та прийняття управлінських рішень є універсальними й придатними для використання вищими навчальними закладами України з метою досягнення бажаної кількості студентів. Розроблена концепція моделювання динаміки попиту на послуги ВНЗ дає змогу виконувати еволюційне прогнозування попиту й визначати керовані параметри, на основі яких доцільно здійснювати вибір управлінських впливів для підвищення рівня попиту.

Основні результати дослідження було впроваджено в практичну діяльність Класичного приватного університету (довідка № 2409 від 25.11.2010 р.).

Теоретичні положення, методи й моделі, що становлять наукову новизну дисертації, використовуються в навчальному процесі при підготовці фахівців за спеціальністю “Економічна кібернетика” в Класичному приватному університеті (довідка № 08-10 від 14.09.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати, що представлені в дисертаційній роботі, отримано автором самостійно. З публікацій, що написані в співавторстві, використано лише результати, отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертації доповідалися та обговорювалися на: Першій міжнародній науково-практичній конференції “Інформаційні технології та моделювання в економіці” (м. Черкаси, 2009 р.); І Міжнародній науково-практичній конференції “Соціально-економічний розвиток України і регіонів” (м. Запоріжжя, 2009 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Системний аналіз. Інформатика. Управління” (м. Запоріжжя, 2010 р.); ІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми моделювання соціально-економічних систем” (м. Харків, 2010 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Прогнозування соціально-економічних процесів” (м. Бердянськ, 2010 р.), ІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Моніторинг, моделювання та менеджмент емерджентної економіки” (м. Одеса, 2010 р.).

Публікації. Основні наукові положення, висновки і результати дисертації опубліковані в 15 наукових працях, з них: 1 колективна монографія, 7 статей у наукових фахових виданнях, 1 стаття в іншому виданні та 6 тез доповідей на конференціях. Обсяг публікацій, який особисто належить автору, становить 5,35 д. а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Основний обсяг роботи – 190 сторінок. Дисертація містить 16 таблиць, 49 рисунків та 9 додатків. Список використаних джерел включає 239 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)