РОЗВИТОК УПРАВЛІНСЬКИХ КАДРІВ В БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ



Название:
РОЗВИТОК УПРАВЛІНСЬКИХ КАДРІВ В БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми дослідження. У сучасних умовах ринкових реформ в Україні вплив світової фінансової кризи суттєво підвищує значення управлінського персоналу у всіх сферах економічної діяльності, особливо у сферах інфраструктурного та інституційного забезпечення, до яких належить банківський сектор країни. В умовах розвиненої конкуренції в комерційному сегменті банківської сфери розвиток професійних якостей керівників та їх вплив на кінцеві результати діяльності комерційних банків постійно збільшується.

Аналіз наукових вітчизняних і зарубіжних вчених дозволяє визначити основні напрями досліджень, які стосуються проблематики розвитку управлінських кадрів за такими аспектами: питання оцінки персоналу, його конкурентоспроможності, підвищення кваліфікації розкрито в наукових працях О.Грішнової, А.Колота, М.Семикіної, Б.Генкіна, Г.Савченко; результативності управління персоналом присвячено праці С.Калініної, Н.Лук’янченко, Є.Шишкуватої; питання підготовки фахівців з управління персоналом досліджено в наукових працях Г.Райновськой і Н. Родіної.

Незважаючи на багатоаспектність наукових досліджень, присвячених проблемам розвитку управлінських кадрів у різних галузях промисловості, питання розвитку персоналу у банківській сфері, яка в умовах кризи економіки є найбільш уразливою ланкою економічної системи держави, залишаються практично невирішеними.

Вимагає подальшого дослідження проблема комплексної оцінки управлінських кадрів, формування резерву і розвитку ділової кар'єри працівників у банківській системі, а також створення системи  безперервного розвитку керівних кадрів.

Вищезазначене обумовлює актуальність теми дослідження, постановку мети і задач дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до тематики науково-дослідної роботи кафедри управління персоналом і економіки праці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України – держбюджетної теми «Управління людськими ресурсами: держава, регіон, підприємство» (номер держреєстрації 0106U012389, 2006-2010 рр.), у рамках якої автором розроблено напрями розвитку управлінських кадрів у банківській системі.

Дослідження виконувалось також відповідно до господарсько-договірної тематики Донецького інституту психології і підприємництва – теми «Розробка організаційно-економічного механізму підвищення ефективності управління формуванням і використанням підприємницького потенціалу Донбасу» (номер держреєстрації 0108U01010346, 2008-2010 рр. ), у рамках якої визначено особливості формування і використання трудового потенціалу в регіоні (на прикладі Донецької області).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є удосконалення теоретико-методологічних основ забезпечення якості керівників і розробка науково-практичних рекомендацій щодо розвитку управлінських кадрів у банківській системі.

Відповідно до мети роботи в дисертації поставлено і вирішено такі задачі: 

       дослідити теоретичні основи розвитку управлінських кадрів;

       визначити вимоги ринку праці щодо якості підготовки і розвитку управлінських кадрів;

       ідентифікувати особливості і проблеми розвитку управлінських кадрів у банківській системі;

       проаналізувати діяльність кадрових служб банків у розвитку системи комплектування складу керівників і фахівців;

       дослідити потреби у перепідготовці і підвищенні кваліфікації керівників у банківській системі;

       здійснити функціонально-трудовий аналіз процесів управлінської праці в банківській системі;

       запропонувати науково-методичні основи комплексної діагностики  оцінки управлінських працівників;

       розробити підходи до формування резерву і розвитку ділової кар’єри працівників у банківській системі;

       визначити напрямки створення внутрішньофірмової системи управління безперервним розвитком управлінських кадрів у банківській системі.

Об'єктом дослідження є процес розвитку управлінських кадрів у банківській системі.

Предметом дослідження є теоретичні засади і організаційно-економічний механізм  формування системи розвитку управлінських кадрів у банках.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження виступають фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері дослідження формування якісних характеристик керівних кадрів.

При вирішенні поставлених задач використано діалектичний метод наукового пізнання, а також загальнонаукові методи дослідження: аналізу і синтезу, формальної і діалектичної логіки, історичний і логічний підходи (для обґрунтування теоретичних основ розвитку управлінських кадрів, систематизації видів підготовки управлінських кадрів); комплексного, системного структурно-функціонального, трудового аналізу (при обґрунтуванні методичних основ процесу формування системи розвитку керівних кадрів, розробки рекомендацій з формування резерву і розвитку ділової кар'єри); узагальнення (при дослідженні досвіду і проблем розвитку управлінських кадрів у банках); статистичного і соціологічного аналізу (при дослідженні кваліфікації керівників) та ін.

Емпіричною і фактологічною основою дослідження виступає інформація Державного комітету статистики України, Донецького обласного управління статистики, данні звітності та аналітичні матеріали комерційних банків.

Нормативною базою дослідження є закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, внутрішньобанківські нормативні положення.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у поглибленні існуючих теоретико-методологічних основ дослідження формування якості  робочої сили та розробці науково-практичних рекомендацій щодо розвитку управлінських кадрів у банківській системі.

Конкретні наукові результати, що характеризують новизну проведеного дослідження, полягають у такому:

вперше:

розроблено класифікацію рівнів професіоналізму управлінців у банківській системі, яка враховує такі рівні: інформаційний, процедурний (операційний), тактичний, оперативний, проектний, ситуативний, системний, програмно-цільовий, стратегічний, концептуальний, - використання якої дозволяє визначити вимоги до професійних якостей керівників і створює підґрунтя визначення ступеня відповідності працівника вимогам управлінської діяльності;

запропоновано концептуальну схему системи управління службово-професійним просуванням керівників у банку, яка через врахування можливих варіантів поєднання процедурних складових у рамках етапів службово-професійного просування дозволяє забезпечити найвищу якість управління на вищих керівних посадах у банківській системі; 

удосконалено:

понятійно-категоріальний апарат дослідження якості робочої сили, а саме надано визначення поняття «розвиток професіоналізму керівників», під яким запропоновано розуміти процес нагромадження структурних компонентів професійного досвіду керівників новим, відмінним від попереднього змістом, який побудовано на таких факторах: знання, можливості, поведінка співробітника, управління запропонованим навчанням, підготовка резерву керівників, розвиток кар'єри; та поняття розвиток професіоналізму управлінців як процесу збагачення структурних компонентів їх професійного досвіду новим, відмінним від попереднього змістом;

організаційно-функціональне забезпечення розвитку управлінських кадрів у банківській системі через розробку комплексної моделі оцінки професіоналізму управлінців, яка на основі використання процедур оцінювання (тестування, експертне оцінювання тощо) за певними параметрами (оцінка рівня знань в різноманітних сферах; оцінка рівня розвитку особистих якостей; вміння застосовувати технології менеджменту; вміння вирішувати управлінські завдання в певному сегменті менеджменту) дозволяє визначити рівень відповідності управлінця вимогам посади; та розробку багаторівневої моделі розвитку особи управлінця,  реалізація якої  через розвиток об’єктивно притаманних та формування необхідних управлінських якостей спрямована на надбання управлінцем здібностей до самореалізації в професійній діяльності;

отримало подальшого розвитку:

визначення цілей системи професійного навчання, зокрема до цілей професійного навчання керівників віднесено такі: 1) надання керівникам знань, необхідних для успішного вирішення завдань, що стоять перед ними; отримання навичок і умінь, необхідних для ефективного керівництва; 2) розвиток у керівників установок, що сприяють успішному досягненню цілей організації; 3) допомога керівникам у кращому розумінні і систематизації наявного досвіду, ревізія наявного досвіду, виділення в ньому «працюючих» і «шкідливих» елементів, досягнення нового рівня розуміння робочих завдань; 4) надання можливості творчо переосмислити повсякденну роботу і стимулювати потребу в її удосконаленні, сформувати основу для подальшого підвищення кваліфікації і самостійних занять;

організаційно-методичні засади розвитку управлінських кадрів – визначено принципи  (зміст навчання керівників повинен відповідати цілям компанії; зміст навчання керівників повинен бути тісно пов'язаний зі змістом і структурою їх діяльності; постійне оновлення знань і компетенцій керівників; методи навчання керівників повинні бути органічно пов'язані з метою і змістом навчання; формуванню стратегічного бачення керівників) і вимоги (активність; орієнтація на практичне використання одержаних знань; командна робота; обмін досвідом; проектна робота) до навчання керівників.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що теоретично-методологічні положення дисертації забезпечують реалізацію системи управління безперервним розвитком управлінських кадрів у комерційних банках.

Практичне значення одержаних результатів забезпечується їх використанням у практичній діяльності Донецької обласної державної адміністрації (довідка № 09/17а -3186 від 19.10.2010 р.) – пропозиції щодо удосконалення механізму управління системою підготовки керівних кадрів; ПАТ «Комерційний банк «Український фінансовий світ» (довідка № 027/1953 від 14.06.2010 р.) – методика комплексної діагностичної оцінки управлінських працівників; ПАТ «Донгорбанк» (довідка № 01/672 від 19.04.2010 р.) – практичні рекомендації щодо побудови механізму управління системою підготовки керівників у комерційних банках; ВАТ «Ощадний банк України» у м. Донецьку (довідка № 1-281 від 29.04.2010 р.) – практичні рекомендації щодо формування резерву і розвитку ділової кар'єри керівників у банківській системі; АБ «Діамант» (м. Донецьк) (довідка № 01/337 від 25.04.2010 р.) – економіко-математична модель розрахунку оптимальної чисельності керівників у кожній ланці управління та її оптимальної структури; Донецької філії ПАТ «Брокбізнесбанк» (довідка № 01-05-3888 від 27.11.2009 р.) – пропозиції щодо розробки класифікації рівнів професіоналізму управлінців у банківський системі.

Теоретико-методологічні та прикладні розробки, отримані в ході дослідження системи розвитку управлінського персоналу, використані у навчальному процесі в Донецькому національному університеті при підготовці методичного забезпечення і викладанні дисципліни «Менеджмент персоналу» (довідка № 1397/01-26/6.9.0 від 24.10.2010 р.), а також у Донецькому інституті психології і підприємництва при підготовці методичного забезпечення і викладанні дисциплін «Управління персоналом», «Управління трудовими ресурсами (довідка № 35 від 25.11.2009 р.).

Особистий внесок здобувача. Сформульовані у дисертації наукові результати, висновки, рекомендації та пропозиції належать особисто автору і є його науковим доробком. Дисертація є одноосібно виконаною науковою працею, у якій подано розроблені дисертантом наукові положення, теоретико-методичні та науково-практичні ідеї і положення, що належать автору особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення, результати проведеного дослідження доповідались і отримали схвалення на міжнародних науково-практичних конференціях: Міжнародній науково-практичній конференції «Управління розвитком соціально-економічних систем: вчора, сьогодні, завтра» (м. Святогірськ, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Управління людськими ресурсами: проблеми теорії і практики» (м. Київ, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми управління людськими ресурсами і маркетингу в контексті стратегії розвитку України» (м. Донецьк, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Наукові дослідження – теорія і експеримент – 2007» (м. Полтава, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Управлінський потенціал в системі економічного розвитку» (м. Алушта, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Управління людськими ресурсами: держава, регіон, підприємство» (м. Донецьк-Слов’янськ, 2009 р.).

Публікації результатів дослідження. За темою дослідження опубліковано    9 наукових праць у наукових фахових виданнях загальним обсягом 3,60 д.а., з яких особисто автору належить 3,40 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел зі 145 найменувань, додатків. Загальний обсяг дисертації становить 204 стор., включаючи 43  таблиці на 47 сторінках, 22 рисунки на 23 сторінках.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины