ЭФФЕКТИВНОСТЬ ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ ОРГАНОВ ГОСУДАРСТВЕННОГО УПРАВЛЕНИЯ ЭКОНОМИКОЙ




  • скачать файл:
Название:
ЭФФЕКТИВНОСТЬ ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ ОРГАНОВ ГОСУДАРСТВЕННОГО УПРАВЛЕНИЯ ЭКОНОМИКОЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Фінансово-економічна криза та її наслідки для економіки України актуалізували проблему ефективності і результативності державного управління економікою, що потребує формування нових науково-обґрунтованих підходів і методів до процесу державного економічного регулювання, адекватних сформованим умовам і стану зовнішнього середовища.  

В останні роки в діяльності органів державного управління різними сферами життєдіяльності суспільства відбуваються помітні зміни в змісті й організації їх функціонування: удосконалюються структури управління, апробується інструментарій стратегічного менеджменту, підвищуються вимоги до професійної компетентності й атестації управлінських кадрів. У кінцевому рахунку, ці й інші зміни повинні відображатися в результатах державного управління.

Проте, розроблені на сучасному етапі теоретичні і методичні основи оцінки ефективності державного управління економікою не використовуються в якості зворотного зв’язку, не впливають на мотивацію праці державних службовців. Це не дозволяє адекватно оцінювати підсумки роботи органів влади з погляду їх впливу на стан і динаміку економічної системи, виявляти слабкі місця в системі державного управління і здійснювати необхідні заходи для їх подолання. Крім того, істотно  обмежені можливості проведення порівняльного аналізу діяльності державних органів на визначеному рівні з метою виявлення позитивного досвіду і його наступного поширення.

Таким чином, удосконалення концептуальних і методичних основ оцінки ефективності державного управління економікою є актуальною науковою проблемою. Її вирішення передбачає формування теоретичних представлень, що адекватно розкривають характер і зміст управлінського впливу держави, його своєрідність в умовах поширення кризових явищ на глобальному економічному рівні.

Проблемам дослідження ефективності державного управління економікою присвячено багато наукових праць, зокрема, класиків економічної теорії: Дж. М. Кейнса, К. Маркса, А. Маршалла, М. Портера, П. Самуельсона, А. Сміта, М. Фрідмена, провідних зарубіжних вчених: Л. Абалкіна, Г. Атаманчука, В. Афанасьєва, Е. Балацького А. Берга, Ю. Черняка, С. Янга, Е. Ясіна та вітчизняних науковців: О. Амоши, В. Геєця, В. Дорофієнка, О. Поважного, С. Поважного, В. Пілюшенка, А. Чухна, М. Чумаченка.  Визначеними дослідниками зроблено важливий акцент на те, що процес управління відображає кількісні і якісні зміни об'єкта управління на всіх його фазах, етапах і стадіях. Якщо змін немає, то немає і самого процесу. Отже, невід'ємною властивістю управління є його орієнтація на ефект, який має непохитно відтворювати система управління. Мова йде про досягнення визначених кількісних і якісних характеристик результатів діяльності системи управління.

Проте, у реальній дійсності процес оцінки стану економічних систем різного рівня не відображений у характеристиках ефективності управління цими системами  національного, регіонального, галузевого рівнів.

Таким чином, оцінка стану економіки свідчить про ефективність управління нею, проте вона не впливає на діяльність органів державного управління економікою. Це унеможливлює зв'язок між результатами діяльності фахівців з державного управління економічними системами й оцінкою їх праці, що можна охарактеризувати як недолік у системі менеджменту, який потребує усунення.

Вищевикладене визначило вибір теми, мети, завдань і структури  дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота підготовлена відповідно до плану науково-дослідної роботи Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України в рамках теми: «Фінансовий механізм державного управління економікою України», (2006-2010 рр., номер державної реєстрації 0104U008798). У межах виконання теми автором розвинуто теоретичні і методичні положення комплексного підходу до вирішення завдання управління ефективністю функціонування органів державного управління економікою.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є формування концептуального підходу, розробка методичних положень та науково-практичних рекомендацій з управління ефективністю функціонування органів державного управління економікою.

Для досягнення поставленої мети в роботі поставлено і вирішено такий комплекс завдань:

провести аналіз поняття економічної системи як об'єкта державного управління та визначити його системні характеристики;

проаналізувати сучасні концепції державного управління та визначити напрямки їх розвитку;

дослідити існуючі підходи до оцінки ефективності державного управління економікою;

запропонувати метод аналізу керованих системних характеристик економіки України;

сформувати концептуальний підхід до забезпечення ефективності процесу управління економікою із застосуванням принципів і технології реінжинірингу   бізнес-процесів;

обґрунтувати доцільність застосування управління за результатами як основи системи менеджменту в органах державного управління економікою;

обґрунтувати принципи мотивації державних службовців в органах управління економкою та методичний підхід до системи оцінки результатів їх діяльності;

розробити методичні положення по управлінню ефективністю функціонування органа державного управління економікою;

розробити науково-практичні рекомендації щодо підвищення ефективності функціонування регіонального управління економікою і функціонального органа державного управління економікою.

Об'єкт дослідження – процеси функціонування органів державного управління економікою.

Предмет дослідження – методичні засади управління ефективністю функціонування органів державного управління економікою.

Методи дослідження. У дисертації використані загальнонаукові і спеціальні методи, що дозволили сформувати концептуальний підхід, розробити методичні положення та науково-практичні рекомендації з управління ефективністю функціонування органів державного управління економікою.

Зокрема, були застосовані методи: системного аналізу – для характеристики економіки як об'єкта державного управління; порівняльного аналізу – в процесі розгляду сучасних концепцій державного управління; метод абстрагування – при розробці методичних положень по управлінню ефективністю функціонування органу державного управління економікою у загальному вигляді; аналіз даних економічної статистики – для визначення стану економіки Донецької області як об'єкта управління; аналізу нормативних документів, планів і програм, що стосуються економічного розвитку на рівні регіону, а також на рівні податкової служби України; методи логічного узагальнення результатів дослідження використано при формулюванні висновків.

Інформаційною базою дослідження є вітчизняні та зарубіжні публікації, відображені в них результати теоретичних і методологічних розробок; законодавство України, що регламентує процес державного економічного регулювання; міжнародні рейтинги й експертні оцінки стану економіки України; результати досліджень, проведених науковими організаціями України, а також безпосередньо автором.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у формуванні концептуального підходу, розробці методичних положень та науково-практичних рекомендацій з управління ефективністю функціонування органів державного управління економікою.

Цей результат розкривається в наступних положеннях:

уперше:

сформовано концептуальний підхід до управління ефективністю функціонування органів державного управління економікою, що використовує в якості критерію ефективності стан об'єкта управління;

обґрунтовані методичні положення по управлінню ефективністю функціонування органу державного управління економікою, що передбачають перехід від бюрократичної організаційної структури до менеджеріальної;

удосконалено:

метод аналізу керованих системних характеристик економіки України, що передбачає розгляд принципів постановки цілей як стану об’єкту управління в термінах його системних характеристик та оцінку результатів їх досягнення шляхом використання міжнародних індексів;

методи мотивації праці співробітників органів державного управління економікою виконавчої гілки державної влади, спрямовані на встановлення прямого зв’язку між станом об’єкту управління та заробітною платнею державних службовців;

принципи формування системи менеджменту для органів державного управління економікою України; запропоновано використання системи менеджменту, заснованої на системно-еволюційному підході із застосуванням технології реінжинірингу бізнес-процесів і системи управління за результатами;

одержали подальшого розвитку:

інтерпретація поняття «економічна система», визначення сутності та структурних елементів якої сформовано за допомогою використання трьох методичних підходів: класичного – в термінах економічної теорії; з точки зору теорії систем та часткового – в термінах тих наук, які складають її теоретичний базис, що створює передумови виявлення та застосування потенційних можливостей підвищення ефективності функціонування органів державного управління економікою;  

науково-практичні рекомендації щодо підвищення ефективності функціонування органів регіонального управління економікою і функціональних органів державного регулювання економіки.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення мають методичні положення та науково-практичні рекомендацій з управління ефективністю функціонування органів державного управління економікою.

Рекомендації відносно підвищення ефективності регіонального управління економікою прийняті до впровадження керівництвом Головного управління економіки Донецької обласної державної адміністрації (довідка  про  впровадження  №487 від 14.04.2010 р.). Зокрема, враховано доцільність формулювання цілей та оцінки результатів управління регіональною економікою на основі системно-еволюційного підходу. Прийнято до уваги доцільність формування системи мотивації державних службовців, що враховує прямий зв'язок між станом об’єкту управління та розміром заробітної плати.

Положення дисертаційного дослідження в теоретичній і методичній частинах впроваджені в учбово-методичну роботу Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України (довідка про впровадження                         №01-12/241 від 09.03.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеним науковим дослідженням, в якому автором виконано аналіз теоретичних підходів до визначення ефективності державного управління економікою; сформовано авторський підхід до визначення ефективності функціонування органів державного управління економікою; розроблено методичні положення по управлінню ефективністю функціонування органу державного управління економікою в універсальному вигляді, а також розроблено науково-практичні рекомендації з урахуванням представлених методичних положень для органів регіонального управління економікою і податкової служби України.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні, методологічні і практичні результати проведених досліджень, а також концептуальні положення і загальні висновки були представлені у вигляді доповідей на VI Міжнародній науково-практичній конференції «Науковий потенціал світу – 2010» (Болгарія, Софія, 7 - 15 вер. 2010 р.), а також на наукових конференціях Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк, 2006-2010 рр.). 

Публікації. По темі дисертаційного дослідження автором опубліковано                           6 робіт, з них: 5 статей у наукових журналах і збірниках наукових праць, а також                        1 стаття у збірнику матеріалів конференцій. Загальний обсяг публікацій складає                 2,6 д.а., з них 2,2 д.а. належать особисто автору.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційне дослідження складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Загальний обсяг дисертації складає                 182 сторінки, у тому числі 15 таблиць і 26 рисунків, які наведено на 17 сторінках, список використаних джерел із 150 найменувань (приведений на 13 сторінках), два додатки (2 сторінки).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)