ФІНАНСОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ КАПІТАЛУ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ КАПІТАЛУ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Актуальність дослідження фінансового регулювання формування і використання капіталу будівельних підприємств в Україні обумовлена вагомим значенням державного фінансового регулювання у забезпеченні ефективності діяльності будівельних підприємств. Внаслідок кризового фінансового стану у будівельній галузі, частково спричиненого світовою фінансовою кризою, роль фінансового регулювання у формуванні і використанні капіталу будівельних підприємств в Україні стає ще більш значимою та відповідальною. Тісний взаємозв’язок будівельної галузі із суміжними галузями економіки посилює термінову необхідність застосування ефективних важелів фінансового регулювання формування і використання капіталу будівельних підприємств, оскільки результативність їх фінансово-економічної діяльності має широкий спектр впливу та наслідків.

Застосування ефективних інструментів фінансового впливу на формування і використання капіталу будівельних підприємств може сприяти збільшенню надходжень до бюджету, залученню в економіку країни додаткових інвестицій, підвищенню соціальних ефектів, тощо. Бажані результати фінансового впливу на зазначені процеси за умов застосовування диференційованих інструментів, що враховують галузеві особливості, обумовлюються взаємодією держави і підприємств.

Питання сутності капіталу, його структури, функцій, аналізу, оцінки та управління, фінансового регулювання не є новими, і у науковій спеціалізованій літературі та окремих нормативних документах їм приділено чимало уваги. Зокрема, висвітленню проблематики функціонування капіталу сприяли дослідження вітчизняних і зарубіжних науковців: І. Бланка, Ю. Воробйова, Б. Литвина, А Ковальова, Т. Момота, З. Дрогомирецької, І. Зятковського, О. Мертенса, В. Селезньова, Г. Кірейцева, С. Моісєєва, В.Терьохіна, М. Лапусти, В. Мниха, І. Яремка, О. Терещенка, І. Балабанова, В. Бєлоліпецького, Р.Гельфердінга, Л. Бернстайна, З. Боді і Р. К. Мертона, Дж. К. Ван Хорна, Р. Н. Холта, Ф. Ли Ченг і Дж. І. Фінерті, Н. Уолл і Д. Лайнза, Я. Маркузе, Б. Мартіна та ін.

Незважаючи на широке відображення зазначених питань у наукових і нормативно-правових джерелах, значна частина питань фінансового регулювання формування і використання капіталу будівельних підприємств залишаються невирішеними. Зокрема, недостатньо висвітлені питання оцінки ефективності використання капіталу будівельних підприємств, диференціації податкових інструментів впливу, дієвості дозвільних вимог до діяльності забудовників, раціональності пільгового фінансування та кредитування будівельних проектів.

Сучасний кризовий фінансовий стан будівельних підприємств, остаточно невирішені теоретико-методологічні, аналітичні та практичні питання фінансового регулювання формування і використання капіталу будівельних підприємств України зумовили доцільність дослідження та актуальність обраної теми.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідної роботи Львівської комерційної академії та в рамках: науково-дослідних тем кафедри фінансів і кредиту „Методичні засади фінансового менеджменту в організаціях і підприємствах споживчої кооперації” (протокол № 2 від 17.09.2004 р.) і “Управління фінансами споживчої кооперації в ринкових умовах господарювання” (протокол №15 від 1.07.2009 р.). Матеріали дисертації також використано у науково-дослідній роботі „Підвищення ефективності використання капіталу будівельними підприємствами і організаціями: галузевий та регіональний аспекти» (номер державної реєстрації 0110U008172). Внесок автора полягає у розробці рекомендацій щодо удосконалення процесу аналізу і оцінки ефективності використання капіталу будівельних підприємств.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування напрямків удосконалення фінансового регулювання формування і використання капіталу будівельними підприємствами України.

Для досягнення зазначеної мети були поставлені і вирішені такі завдання:

               узагальнити теоретико - методичні підходи до трактування сутності капіталу, його аналізу та оцінки;

               узагальнити теоретичні засади фінансового регулювання формування і використання капіталу підприємства;

               розглянути зарубіжний досвід фінансового регулювання діяльності підприємств;

               проаналізувати сучасний стан та виявити тенденції формування і використання капіталу будівельними підприємствами України;

               проаналізувати вітчизняну практику фінансового регулювання формування і використання капіталу будівельних підприємств;

               проаналізувати вплив фінансового регулювання держави на структуру капіталу, оновлення основних засобів ефективність використання капіталу будівельних підприємств;

               визначити основні внутрішні чинники та ключові показники ефективності використання капіталу досліджуваних підприємств;

               розробити рекомендації з удосконалення оцінювання ефективності використання капіталу будівельними підприємствами;

               розробити та обґрунтувати заходи модернізації інструментів фінансового регулювання формування і використання капіталу будівельних підприємств України.

Об’єктом дослідження є процеси фінансового регулювання формування і використання капіталу будівельними підприємствами  України.

Предметом дослідження є теоретичні та методичні аспекти фінансового регулювання формування і  використання капіталу.

 Методи дослідження. Теоретичною та методологічної основою дисертаційної роботи слугували праці вітчизняних та закордонних науковців, у яких висвітлено питання аналізу та підвищення ефективності використання капіталу, існуючі в Україні інструкції та положення з питань аналізу і оцінки фінансового стану підприємства, зведені дані фінансової звітності будівельних підприємств України. У ході досягнення мети дисертаційної роботи застосовано методи теоретичного узагальнення, абстрагування, систематизації, а також економіко-логічні  і економіко-математичні методи. Методи теоретичного узагальнення, абстрагування та систематизації застосовано у процесі висвітлення теоретико-методичних аспектів сутності та аналізу ефективності використання капіталу підприємства. Економіко-логічні методи економічного аналізу (порівняння, групування, середніх величин, індексів, комплексної оцінки) застосовувались у ході дослідження ефективності використання капіталу, фінансової стійкості будівельних підприємств. За допомогою застосування методів детермінованого факторного аналізу (елімінування, інтегральний, логарифмічний) розраховано вплив чинників на ключові показники ефективності використання капіталу. Застосування економіко-математичного методу кореляційно-регресійних зв’язків дозволило виявити взаємозалежності між показниками-індикаторами ефективності використання капіталу; методи кластерного і дискримінантного аналізу сприяли визначенню трьох класів ефективності використання капіталу та побудові дискримінантного інтегрального показника ефективності використання капіталу.

Наукова новизна одержаних результатів. За підсумками виконаного дослідження отримано результати, що можуть вважатися новими з наукової точки зору, зокрема:

вперше:

-           розроблено та обґрунтовано інтегральний показник ефективності використання капіталу для будівельних підприємств України, що базується на дискримінантних  функціях, показниках-індикаторах використання капіталу та фінансової стійкості (рентабельність капіталу, рентабельність власного капіталу, рентабельність продукції, оборотність капіталу, коефіцієнт фінансової незалежності, мультиплікатор капіталу) і дозволяє системно оцінити ефективність використання капіталу та, на цій основі, розробити комплексні заходи щодо регулювання процесів формування та використання капіталу будівельними підприємствами України;

- побудовано регресійну дев’ятифакторну модель, що характеризує взаємозалежність коефіцієнта фінансової незалежності і ключових показників формування, розміщення і використання капіталу будівельних підприємств (середньорічні значення частки основного капіталу у сукупному капіталі, коефіцієнта забезпеченості оборотних активів власним оборотним капіталом, частки дебіторської заборгованості у оборотних активах, співвідношення дебіторської і кредиторської заборгованості; оборотності капіталу, рентабельності капіталу, мультиплікатора капіталу, рентабельності власного капіталу, рентабельності продукції). Отримана регресійна функція стала інформаційною основою відбору показників-індикаторів формування і використання капіталу будівельних підприємств України.

удосконалено:

-           порядок розрахунку рекомендаційних значень ключових показників використання капіталу та фінансової стійкості для будівельних підприємств (рентабельність капіталу, рентабельність власного капіталу, рентабельність продукції, оборотність капіталу, коефіцієнт фінансової незалежності, мультиплікатор капіталу) на основі врахування потреби формування фінансово незалежної та результативної структури пасивів і активів, необхідного для покриття фінансових витрат, інфляції, та забезпечення фінансової стійкості рівня рентабельності, що дає можливість виявити прорахунки у процесах формування і використання капіталу та створити інформаційну базу для розроблення оптимізаційних рішень і застосування важелів спрямованого державного фінансового регулювання;

дістали подальший розвиток:

-             обґрунтування системи заходів та інструментів фінансового регулювання формування і використання капіталу будівельних підприємств України, що дозволили сформувати концепцію виходу будівельної галузі із кризового фінансового стану, яка передбачає: зниження ставок податку на прибуток, податку на додану вартість з метою стимулювання підвищення ефективності формування і використання капіталу; створення резервних спеціалізованих фондів, удосконалення амортизаційної політики (для підприємств, що відповідають запропонованим фінансовим критеріям); врахування фінансового стану підприємства при наданні дозволу на виконання будівельної діяльності забудовнику; та пільговому фінансуванні і кредитуванні;

- підходи до фінансового регулювання формування і виростання капіталу будівельних підприємств, що, на відміну від існуючих, передбачають механізм встановлення і виконання вимог та рекомендацій щодо рівня показників рентабельності капіталу, рентабельності власного капіталу, рентабельності продукції, оборотності капіталу, коефіцієнта фінансової незалежності, частки основного капіталу у сукупному капіталу, частки дебіторської заборгованості та виробничих запасів в оборотних активах.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані автором результати дослідження можуть бути використані у практиці фінансового менеджменту будівельних підприємств України та фінансового регулювання їх діяльності.

Базові результати дослідження – структурно-логічна послідовність аналізу і оцінки ефективності використання капіталу, методика розрахунку рекомендаційних значень ключових показників ефективності використання капіталу підприємства, інтегральний дискримінантний показник ефективності використання капіталу, рекомендації щодо модернізації інструментів фінансового регулювання формування і використання капіталу та підвищення рівня ефективності використання капіталу впроваджені у діяльність будівельних підприємств ПрАТ «Рівнебуд» (довідка № 27/04 від 23.12.2010р.), ТзОВ «Проспер Вінд» (довідка № 97/03 від 10.01.2011р ) та управлінням контролю і аудиту Львівської міської ради (довідка №45/09 від 08.02.2011р.). Основні теоретичні розробки автора використано в навчальному процесі Львівської філії Європейського університету (довідка №1/08-037/11 від 15.04.2011р).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною, одноосібно виконаною науковою працею.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження доповідалися на: Міжнародній студентсько-аспірантській науковій конференції “Економіка України в умовах посилення глобалізаційних процесів: виклики і перспективи”(Львів,2009); ІХ Міжнародній конференції молодих вчених, аспірантів і студентів “економіка, управління, фінанси: стан, проблеми та перспективи розвитку” (Макіївка,2010); ІХ Всеукраїнській науковій конференції молодих вчених і студентів „Трансформація господарського механізму в умовах кризи ”(Чернівці, 2010);  Міжнародній науково-практичній  конференції „Економічний і соціальний розвиток посткомуністичних держав в умовах глобалізації” (Рівне, 2010).

Публікації. Результати дослідження одноосібно опубліковані у 13 наукових статтях загальним обсягом 5,4д.а., з них у фахових наукових виданнях – 10 (3,6 д.а.), та 3 – тези доповідей на науково-практичних міжнародних конференціях ( 0,3 д.а.).

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (177 найменувань) і 5 додатків. Повний обсяг роботи становить 268 сторінок, з яких 196 сторінок основного тексту. Робота містить 27 рисунків і 8 таблиць.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)