ФАКТОРНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОЮ ЕКОНОМІКОЮ




  • скачать файл:
Название:
ФАКТОРНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОЮ ЕКОНОМІКОЮ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

1.              ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сукупність глобалізаційних тенденцій, вира­жених поглибленням нерівномірності економічного розвитку, загострює актуальність дослідження факторного підходу до управління національ­ними економіками. Неефективне використання факторів виробництва і зумовлені ним структурні диспропорції є одними з основних причин сучасного стану економіки України, тому розроблення механізму управління ресурсним забезпеченням національної економіки одне із головних завдань.

Розв’язанню теоретичних та практичних проблем, пов’язаних з фак­торами виробництва та управлінням національною економікою, присвя­чені праці таких вітчизняних вчених: В.Базилевича, С.Білої, О.Болховіті­нової, З.Борисенко, А.Гальчин­ського, В.Гейця, А.Даниленка, П.Єщенка, Я.Жаліла, Б.Кваснюка, С.Кірєєва, І.Крючкової, М.Меламеда, Л.Мусіної, Б.Панасюка, А.Сав­ченка, В.Хомякова, Л.Шинкарук, О.Шнипка, Б.Щукі­на, М.Якубовського та ін. Серед зарубіжних вчених питанням факторів виробництва присвячені праці І.Ан­соффа, С.Брю, Дж.К.Гелбрейта, Дж.М.Кейнса, В.Леонтьєва, К.Макконела, М.Портера, Дж.Робінсон, П.Самуель­сона, Дж.Стіглица, С.Ша­таліна, Й.Шумпетера, Є.Ясіна та ін.

Роботи згаданих та інших авторів збагачують теорію факторів вироб­ництва, методологію і практику процесу управління розвитком націо­нальних економік, проте недостатньо дослідженим залишається аспект оцінки резервів зростання за рахунок підвищення ефективності викорис­тання факторів виробництва. Необхідність розв’язання зазначених проблем визначили актуальність дослідження та обумовили вибір теми.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження здійснено у межах виконання науково-дослідних робіт Черкаського державного технологічного університету "Теорія та методологія формування економічної моделі національної економіки в умовах глобалізації" (№ ДР 0103U003684) – опрацьовано методичний інструментарій факторного підходу до визначення ефектив­ності національної економіки; "Теорія та методологія формування економічної моделі "нової" економіки України в умовах глобалізації" (№ ДР 0106U004488) – застосовано методичні підходи до визначення ефективності на основі факторного підходу та "Довгострокова програма розвитку промислового комплексу Черкаської області на 2005–2012 рр." – на прикладі промислового комплексу Черкащини опрацьовано методику визначення резервів зростання економічної системи.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є оцінка динаміки, структури і особливостей окремих факторів виробництва та визначення резервів підвищення ефективності управлін­ня національною економікою.

Відповідно до зазначеної мети в роботі поставлено та вирішено такі завдання:

-  поглибити теоретичні засади факторного підходу до управління національною економікою;

-  узагальнити теоретичні та методологічні підходи щодо оцінки ефективності національної економіки;

-   визначити траєкторії зростання ВВП України на основі факторного підходу;

-  обґрунтувати можливості підвищення ефективності використання факторів виробництва;

-  обґрунтувати пропозиції щодо удосконалення механізму управління економікою на основі факторного підходу;

-  розробити практичні рекомендації щодо підвищення ефективності національної економіки.

 Об’єкт дослідження – процес управління національною економікою на основі факторного підходу.

 Предмет дослідження – динаміка, тенденції та особливості впливу факторів виробництва на управління національною економікою.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем факторного аналізу та управління національною економікою. Для розв’язання поставлених завдань застосовувались загальнонаукові та спеціальні методи: логіко-діалектичний та історичний (для розкриття теоретичних засад процесу управління національної економіки на основі факторного підходу); системно-структурний аналіз (для порівняльної оцінки рівня економіч­ного розвитку країни); математичні методи (при визначенні приросту темпів економічного зростання); індукції і дедукції (при зборі, систематизації, обробці інформації, осмисленні проблеми); статистико-економічний (групування, дослідження динаміки економіч­них параметрів, табличне і графічне відображення отриманих результатів).

Інформаційною базою дослідження були законодавчі та нормативно-правові акти України з питань економічного розвитку, статистичні матеріали вітчизняних та зарубіжних міністерств і відомств, результати наукових досліджень українських та зарубіжних вчених з питань вкладу факторів виробництва у економічне зростання, дані інформаційно-аналітичних бюлетенів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державного комітету статистики України, науково-аналітична інформація мережі Inte
et.

Наукова новизна одержаних результатів. До найбільш вагомих результатів роботи, які визначають новизну, належать такі:

Вперше:

-   розраховано можливі траєкторії зростання ВВП України на основі факторного підходу (через розрахунок матеріаломісткості, трудо­місткості, енергомісткості, капіталомісткості та ін), що дало змогу визначити втрачені та потенційні можливості економічного розвитку за рахунок підвищення ефективності використання ресурсів;

 

Набули подальшого розвитку:

-   методологічне обґрунтування підвищення ефективності використання фактору капіталу через використання чистого внутрішнього продукту, як узагальнюючого показника порівняно з функціонуючими виробничими ресурсами, та оптимального споживання основного капіталу, як індикатора модернізаційних можливостей;

-   визначення диспропорційності між продуктивністю праці і реальною заробітною платою (базовий 1990 р.), як перевищення темпів підвищення зарплати, що знижує можливості зростання, але водночас виявляє основні резерви ефективного управління – підвищення продуктивності праці;

-   обґрунтування можливостей зростання ефективності основного капіталу, як фактору посткризового зростання, через оптимізацію фондовіддачі та вартості основних засобів;

-   визначення впливу витрачених матеріальних ресурсів на створення доданої вартості за видами економічної діяльності встановлено: що зниження матеріаломісткості – стратегічний пріоритет ефективного управління факторами виробництва;

Удосконалено:

-   підходи до визначення ефективності національної економіки через розрахунок вкладу факторів виробництва у створення доданої вартості за видами економічної діяльності, що дало можливість визначити резерви зростання та оптимізувати підходи до управління;

-   теоретичні засади покращення механізм управління економікою, на основі факторного підходу, які включають: аналітичне узагальнення стану національної економіки та секторів; відбір критеріїв пріоритет­ності; фор­мулювання мети, завдань, засобів та інструментів пріоритет­них секторів і видів діяльності; обґрунтування ресурсної бази; розробка сценаріїв реалізації; моніторингові дослідження процесу управління та результатів.

Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає в можливості використання запропонованих рекомендацій державними органами.

Результати дисертаційного дослідження були використані Головним управлінням економіки Черкаської обласної державної адміністрації при розробленні "Довгострокової програми розвитку промислового комплексу Черкаської області на 2005–2012 рр." (довідка від 31.03.2011 р. № 214/02).

Наукові розробки автора щодо факторного підходу до управління національною економікою використані у навчальному процесі Черкаського державного технологічного університету при викладанні лекційних курсів "Економіка сучасної України", "Економіка стратегічних змін", "Управління потенціалом підприємства" (довідка Черкаського державного технологічного університету від 25.03.2011 р. № 461/01-11.01).

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні результати дисертаційного дослідження доповідалися і обгово­рювалися на науково-практичних конференціях: "Теорія і практика сучасної економіки" (Черкаси, 2004 р., 2006 р., 2008 р., 2010 р.), "Проблеми економічної освіти і науковий прогрес" (Кривий Ріг, 2005 р.), "Проблеми теорії і практики обліку, аналізу, аудиту та шляхи їх вирі­шення" (Севастополь, 2006 р.), "Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи" (Львів, 2007 р.), "Економіка підприємства: теорія і практика" (Київ, 2008 р.), "Банківська система України в умовах глобалізації фінансових ринків" (Черкаси, 2010 р.).

Публікації. За результатами наукового дослідження опубліковано 19 наукових праць, у тому числі 8 статей у фахових виданнях (у тому числі 2 одноосібні), 9 – у збірниках матеріалів науково-практичних конфе­ренцій (у тому числі 4 одноосібні) і два навчальних посібника з грифом МОНУ. Загальний обсяг публікацій становить 7 друк. арк. (особисто авторові належить 3,5 друк. арк.).

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 206 сторінок комп’ютерного тексту, в тому числі основний зміст роботи викладено на 170 сторінках, і включає 33 рисунки (один з них на окремій сторінці) та 55 таблиць (три з них розміщені на п’яти окремих сторінках). Робота містить 12 додатків на 22 сторінках. Список використаних джерел налічує 144 найменування на 13 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)