Моделювання функціонування кредитних спілок в умовах економічної нестійкості




  • скачать файл:
Название:
Моделювання функціонування кредитних спілок в умовах економічної нестійкості
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Реформування системи економічних відносин та соціальні перетворення в Україні надають особливої ваги розв'язанню проблеми функціонування кредитних спілок. Світовий досвід підтвердив, що кредитні спілки здатні стати саме тим механізмом, за допомогою якого суспільство і держава можуть вирішити чи не найважливіші соціальні та економічні проблеми.

Аналіз методів вирішення завдань, що стоять перед спілками, показує, що в арсеналі сучасної теорії моделювання їх кількість є значною, та водночас проблема розробки та ефективного застосування математичних методів до моделювання поведінки економічних суб'єктів в умовах економічної нестійкості ще далека від свого розв'язаня. Класичні моделі кредитування — це моделі стаціонарної економічної системи, які не можна без критичного осмислення та адаптації переносити на нестійку економіку.

Теоретичною і методологічною основою дослідження є праці вітчизняних вчених: О. Гавриленка, В. Гончаренка, О. Гриценка, Б. Дадашева, Г. Захарченка, П. Козинця, Л. Нагребецької, А. Оленчика, О. Фарата та ін., присвячена розвитку та стійкості кредитних спілок, пошуку ефективних методів та механізмів її забезпечення; та Б. Адамика, І. Благуна, В. Вітлінського, О. Дзюблюка, В. Зинченка, Б. Івасіва, Н. Кизима, Т. Клебанової, В. Королюка, М. Красса, Н. Кремера, Л. Лабскера, Г. Марковіца, Н. Орленка, В. Ситника, І. Ткаченка, М. Уорда, Х. Чанга, У. Шарпа, С. Шелобаєва. та ін. учених як у сфері кредитування, так і у сфері побудови економіко-математичних моделей.

Незважаючи на численність робіт, присвячених проблемам забезпечення фінансової стійкості кредитних операцій, на сьогоднішній день немає загально прийнятної математичної моделі для дослідження діяльності кредитної спілки в цілому. Її створення суттєво ускладнюється значним надходженням вкладів, платежів по кредитуванню, а пов'язані з ними зміни капіталу кредитної спілки є випадковими процесами, і тому в якості моделі спілки необхідно розглядати клас двічі стохастичних процесів, який ще слабо вивчений.

Математичні праці зорієнтовані перш за все на застосування певного математичного методу до вирішення кредитних задач без достатнього заглиблення в економічну суть модельованих процесів. З іншого боку, і економісти у своїх дослідженнях і практики в щоденній діяльності не завжди враховують об'єктивні властивості випадкових процесів, які описані математичними законами. Це, зокрема, пояснюється тим, що форма представлення математичних результатів не завжди доступна для фінансистів і менеджерів, а обґрунтованої економічної інтерпретації висновків, одержаних за допомогою складного математичного апарату, немає.

Необхідність поєднання цих двох підходів до вирішення специфічних проблем функціонування кредитних спілок України визначає актуальність теми та напрями дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках теми наукових досліджень кафедри економіко-математичних методів Тернопільського національного економічного університету у процесі виконання держбюджетної теми: „Дослідження математичного інструментарію та побудови комплексу моделей стійкого розвитку економічних систем” (номер державної реєстрації роботи 0109U000034), особисто автором виконано розділ „Моделювання стратегії розвитку та функціонування кредитних спілок”.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обгрунтування теоретичних положень моделювання процесу ефективного функціонування кредитних спілок та розроблення на їх основі економіко-математичних моделей оптимального управління ними.

Реалізація мети дослідження зумовила необхідність постановки і вирішення наступних завдань:

- дослідити теоретико-методологічні основи економіко-математичного моделювання оптимального управління діяльністю кредитних спілок та генезис їх моделей;

- провести аналіз недоліків та виявити причини неефективності функціонування кредитних спілок з метою знаходження тих ланок системи менеджменту, які потребують розроблення модельного інструментарію для прийняття обґрунтованих управлінських рішень;

- здійснити аналіз статичних та динамічних моделей теорії ризику з метою пошуку шляхів їх адаптації для моделювання функціонування кредитних спілок в умовах економічної нестійкості;

- розробити математичний інструментарій теорії ризику для дослідження функціонування кредитних спілок;

- побудувати економіко-математичні моделі для знаходження оптимальних параметрів управління діяльністю кредитних спілок;

- запропонувати сценарії управління кредитною спілкою на основі імітаційного моделювання.

Об'єктом дослідження є функціонування кредитних спілок в умовах економічної нестійкості в Україні.

Предметом дослідження є економіко-математичні методи та моделі управління фінансовими потоками кредитних спілок в Україні.

Методи дослідження. Теоретичними та методологічними засадами дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених в галузі економіко-математичного моделювання. При постановці та розв'язуванні поставлених задач використані методи: системного та кластерного аналізу – при оцінці фінансово стану та рейтингу кредитних спілок; економетричні методи – при досліджені впливу надходжень за користування позичками на величину фінансових результатів діяльності кредитної спілки; методи теорії ймовірностей та математичної статистики – для розрахунку ймовірності банкрутства; імітаційного моделювання – для формування резервного фонду; оптимізаційні методи – при регулювані відсоткової політики в кредитній спілці та формувані кредитного портфеля.

Поставлені завдання вирішувалися із застосуванням компютерних програм аналізу даних StatSoft Statistica 8.0, Microsoft Excel, мови програмування C++.

Інформаційною базою дослідження слугували статистичні дані Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, Національної асоціації кредитних спілок України, МКА Європи, дані кредитних спілок „Калина”, „Тернопіль 2004” та Галичина”; законодавчі та нормативні документи, що регламентують діяльність кредитних спілок, науково-аналітичні статті вітчизняних і зарубіжних авторів.

Наукова новизна одержаних результатів. У процесі дослідження управління діяльністю кредитної спілки з урахуванням особливостей періоду становлення кредитного ринку України в умовах невизначеності були отримані результати, що визначають наукову новизну роботи, які полягають у наступному:

вперше:

- розроблено імітаційну модель формування резервного фонду, що дає змогу отримати прогнозні оцінки наслідків прийнятих рішень і обирати найкращі сценарії управління кредитною спілкою;

удосконалено:

- економіко-математичну модель управління ціновою (відсотковою) політикою кредитної спілки побудовану з врахуванням цінової еластичності попиту на певні види послуг, яка на відміну від існуючої дозволяє знайти оптимальне співвідношення ціни і кількості клієнтів (членів спілки) із метою максимізації фінансової стійкості спілки;

- моделі визначення величини впливу надходжень та виданих позик за видами кредитування на величину фінансових результатів діяльності кредитних спілок, що дає змогу прогнозувати дохід на наступний період та виявити резерви його збільшення;

отримали подальший розвиток:

-  підхід до оцінки співвідношення ризик/дохідність через поєднання положень портфельної теорії Марковіца та Шарпа, що дало змогу отримати двопараметричну модель оптимального управління кредитним портфелем

-  економіко-математичні методи кредитної спілки на основі потокового підходу з урахуванням стохастичних характеристик фінансових потоків, що дає змогу отримати сценарії розвитку кредитної спілки.

Практичне значення одержаних результатів. На основі аналізу особливостей діяльності кредитних спілок України визначено основні тенденції розвитку українського кредитного ринку, а також обґрунтовано та систематизовано фактори, які гальмують його розвиток.

Розроблений комплекс моделей дозволяє приймати оптимальні рішення в умовах нестабільних мікро- та макросередовищах з урахуванням посилення конкуренції на кредитному ринку. Використання результатів дослідження діяльності кредитної спілки, забезпечує підвищення гнучкості в управлінні відсотковою політикою, політикою витрат, у формуванні кредитного портфеля, є інструментарієм для вибору кредитної та інвестиційної стратегії з метою оптимізації фінансових результатів діяльності кредитної спілки.

Результати наукового дослідження використанні у робочих програмах і навчально-методичних матеріалах дисциплін „Економіко-математичне моделювання”, „Економетрія”, „Кількісні методи фінансового прогнозування” у ТНЕУ (довідка № 126-06/2144 від 1 жовтня 2010 р.). Практичні результати роботи, зокрема моделювання стохастичних фінансових потоків, дало змогу здійснювати оцінку альтернативних стратегій розвитку кредитних операцій та знаходити кількісні параметри управлінських рішень; за допомогою застосування оптимізаційних моделей було сформовано кредитний портфель та врегульовано відсоткову політику по наданню споживчих позик, застосовано у діяльності кредитних спілок „Тернопіль 2004” (довідка № 03-10-10 від 5 жовтня 2010 р.), „Калина” (довідка № 07-10-10 від 7 жовтня 2010 р.) та Галичина” (довідка № 9 від 5 квітня 2011 р.).

Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором самостійно.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до розробки економіко-математичних моделей і методів оцінки дохідності кредитного портфелю, регулювання відсоткових ставок та методики формування резервного фонду. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано лише ті ідеї та положення, котрі отримані самим автором.

Апробація результатів дисертації. Основні ідеї та положення дисертації доповідались і отримали позитивну оцінку на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях, зокрема: Міжнародна наукова конференція „Інноваційні процеси економічного і соціально-культурного розвитку: вітчизняний та зарубіжний досвід (Тернопіль, 27-28 березня 2008 р.), Наукова конференція професорсько-викладацького складу „Економічні, правові, інформаційні та гуманітарні проблеми розвитку України в умовах світової економічної кризи (Тернопіль, 15 квітня 2009 р.), Науково-технічна конференція молодих вчених та спеціалістів Національна академія наук України Інститут проблем моделювання в енергетиці ім. Г. Є. Пухова (м. Київ, 12-13 січня 2010 р.), ІІІ Міжнародна науково-практична конференція студентів та аспірантів „Формування стратегії розвитку економіки України як передумова стійкого соціально-економічного зростання (з урахуванням закордоного досвіду)” (Чернівці, 16-17 березня 2010 р.), ІІІ Міжнародна наукова конференція „Інноваційні процеси економічного і соціально-культурного розвитку: вітчизняний та зарубіжний досвід (Тернопіль, 25-26 березня 2010 р.), Наукова конференція професорсько-викладацького складу, докторантів, аспірантів, здобувачів наукового ступеня „Економічні, правові, інформаційні та гуманітарні проблеми розвитку України в умовах економічної нестабільності (Тернопіль, 14 квітня 2010 р.).

Публікація результатів досліджень. Основні наукові положення дисертаційної роботи опубліковано у 13 наукових працях, серед яких
5 публікацій у фахових виданнях із переліків, затверджених ВАК України. Загальний обсяг публікацій складає 3,56 друк, арк., із них особисто авторові належить 3 друк. арк. З всіх наукових публікацій 8 одноосібні.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Основний текст дисертації складає 160 сторінок комп’ютерного тексту. Робота містить
24 таблиць, 37 рисунків (з них 5 розміщено на 5 повних сторінках), 7 додатків на 23 сторінках. Список використаних джерел налічує 156 найменувань подано на 14 сторінках.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)