МОДЕЛЮВАННЯ КРИТИЧНИХ ТА КРИЗОВИХ ЯВИЩ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛЮВАННЯ КРИТИЧНИХ ТА КРИЗОВИХ ЯВИЩ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ


 

Актуальність теми. Розвиток світової економіки, торгівлі, засобів зв'язку і телекомунікацій, інформаційних технологій, процесів інтеграції національних економік у світову економічну систему, відміна валютних обмежень у багатьох країнах, у тому числі в Україні, привели до істотної зміни стану міжнародного валютного ринку.

Сучасний стан і тенденції розвитку міжнародного валютного ринку характеризуються стійким зростанням обсягів конверсійних операцій з іноземними валютами, скороченням часу поширення, обробки інформації і здійснення операцій на валютному ринку, що зробило його доступним для ширшого кола учасників ринку та найбільш ліквідним фінансовим ринком. Його поведінка стала більш динамічною з високою волатильністю курсів валют і відносно високочастотними коливаннями, стрімкими стрибкоподібними змінами, які визначаються як валютні кризи. Значним дестабілізуючим фактором є зростаюча частка спекулятивного капіталу, що призводить до небажаного розмежування між виробничим та фінансовим секторами економіки. У зв'язку з цим різко зросли значущість технологій управління валютними активами інвесторів та зацікавленість учасників ринку і дослідників різних країн у прогнозуванні критичних та кризових явищ на валютному ринку з метою прийняття раціональних рішень, що враховують його сучасний стан.

Серед наукових праць, присвячених даній проблемі, слід виділити ті, в яких розглядаються питання міждисциплінарних підходів до моделювання соціально-економічних процесів на світових валютних ринках.

Проблемам, що досліджуються в роботі, присвячені наукові праці зарубіжних ( Кейнса Д., Тоффлера Е., Мінські Г., Фрідмена М., Кругмана П., Сороса Дж., Обстфельда М., Мішкіна Ф., Камінскі Г., Рейнхарт К., Петерса Е., Сорнетта Д., російських дослідників Красавіної Л., Кирєєва А., Лаврушина О., Шапкіна А., Сенчагова В., Тумарова Т.) та вітчизняних (Барановського О., Гальчинського А., Гейця В., Грязнова А., Василика О., Даніча В., Жаліло Я., Павлюка К., Мочерного С., Сергеєвої Л., Соловйова В., Черняка О.) та інших авторів.

Разом з тим на особливу увагу заслуговує розвиток і апробація як традиційних, так і принципово нових економіко-математичних методів побудови індикаторів валютних криз, що й обумовлює актуальність дослідження моделей прогнозування кризових явищ на валютному ринку.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано згідно з планом науково-дослідних робіт кафедри інформаційного менеджменту ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» за темою «Проблеми розбудови інформаційного менеджменту об’єктів соціально-економічних систем України» (номер державної реєстрації 0106U007081). Особисто автором виконано теоретичне обґрунтування необхідності використання індикаторів технічного аналізу в процесі дослідження структури і динаміки валютної системи з метою побудови моделей антикризового управління валютним ринком.

Мета та задачі дослідження. Мета дослідження полягає у подальшому розвитку теоретичних положень і розробленні практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності управління валютним ринком в умовах високої волатильності шляхом застосування економіко-математичних методів до аналізу, моделювання й передбачення валютних криз в умовах глобалізації економіки.

Поставлена мета зумовила необхідність виконання таких основних завдань:

провести аналіз стану світового валютного ринку, визначити його динаміку, встановити чинники, які впливають на його розвиток;

здійснити аналітичний огляд теоретичних аспектів виявлення індикаторів валютної нестабільності, систематизувати підходи до їх побудови;

сформувати статистичну базу дослідження індикаторів валютної кризи;

провести відбір індикаторів та передвісників валютної нестабільності на прикладах відомих валютних криз;

побудувати структурну модель визначення кризового стану на валютному ринку;

визначити наслідки впливу глобальної фінансової кризи на функціонування вітчизняного валютного ринку;

розробити інформаційну технологію розрахунку індикаторів кризових явищ на валютному ринку;

розробити практичні рекомендації щодо антикризового управління валютними ринками.

Об'єктом дослідження є валютний ринок України у його взаємозв’язку зі світовим валютним ринком і з основними макроекономічними показниками розвитку країни.

Предметом дослідження є економіко-математичні моделі та методи аналізу динаміки валютного ринку.

Методи дослідження. Методологічною основою проведеного дослідження є системний підхід до аналізу сучасних фінансово-економічних явищ і діалектичний метод пізнання взаємозалежних процесів на валютному ринку. Теоретичну базу дослідження склали наукові праці провідних економістів з проблем функціонування валютних ринків та їх критичне осмислення відповідно до умов України. Для виконання теоретичних і практичних завдань дослідження використовувались як традиційні статистичні й економічні методи, так і порівняно нові, зокрема, методи нелінійної динаміки, фрактального аналізу, аналізу рекурентних діаграм, порівняння різновидів ентропійних показників. Розробка і обґрунтування системи індикаторів кризових явищ на валютному ринку здійснювалося із застосуванням методології порівняльного аналізу динаміки основних макроекономічних показників у докризовий, кризовий та післякризовий періоди.

Джерелами інформації для виконання дослідження були: щоденні дані обмінних валютних курсів, дані Держкомстату, Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, Національного банку України, статистика Міжнародного валютного фонду, світового економічного форуму, національного бюро економічних досліджень, бази даних національних органів регулювання валютного ринку, монографічні дослідження зарубіжних учених, різні довідкові видання, матеріали зарубіжних і українських періодичних видань, присвячені кризовим явищам на валютному ринку.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:                                                                              

уперше:

на засадах методології технічного, статистичного, інформаційного, рекурентного, частотно-часового, ентропійного та фундаментального аналізу побудована структурна модель визначення кризового стану на валютному ринку, яка дозволяє врахувати особливості структури та динаміки валютної системи.

удосконалено:

методи порівняльного аналізу характеристик рекурентних діаграм шляхом розроблення спеціальної процедури їх кількісного оцінювання;

набули подальшого розвитку:

методи систематизації чинників впливу глобального валютного ринку на його стабільність у контексті сучасних тенденцій розвитку міжнародного валютного ринку з метою їх врахування при визначенні індикаторів кризових явищ;

ентропійні методи аналізу економічних часових рядів шляхом використання для щоденних значень валютних часових послідовностей ентропіі подібності й Шеннона як індикатор, а вейвлет-ентропії – як передвісник валютної кризи.

Практичне значення одержаних результатів зумовлене тим, що в умовах залежності фінансового ринку України в цілому і валютного зокрема від світових вони є підґрунтям для розроблення практичних рекомендацій щодо забезпечення фінансової стабільності. Проведений критичний аналіз існуючих технологій раннього попередження кризових явищ дозволив розробити практичні рекомендації стосовно побудови адекватних індикаторів передвісників валютної кризи. У дисертації автором запропоновані практичні рекомендації з впровадження системи раннього попередження негативних тенденцій на валютному ринку України з метою запобігання кризових явищ.

Результати дослідження впроваджено в АКБ «Форум», зокрема у відділі валютних операцій (довідка № 4872/841 від 21.07.09) при побудові індикаторів передвісників валютних криз з урахуванням особливостей структури і динаміки валютної системи. Методику систематизації чинників впливу глобального валютного ринку на його стабільність та методику порівняльного аналізу кількісних характеристик рекурентних діаграм впроваджено у практичну діяльність Дніпропетровського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (довідка № 02-04 від 22.07.09) та відділу збуту та зовнішньоекономічних зв’язків ВАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат» (довідка № 2/407 від 20.08.09). Результати дослідження були впроваджені у навчальний процес Криворізького економічного інституту ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» при викладанні дисциплін «Економіко-математичне моделювання» і «Моделювання економічної динаміки» (довідка від 28.04.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, в якій утілено авторські ідеї та підходи щодо наукового дослідження та практичного використання результатів у сфері передбачення критичних та кризових явищ на валютному ринку. Всі наукові результати, викладені у дисертації, отримані автором особисто.

Апробація результатів. Результати досліджень доповідались автором на 5 міжнародних та 9 всеукраїнських науково-практичних конференціях, зокрема: Всеукраїнській науково-практичній конференції «Дні науки» (м. Запоріжжя, 2005 р.), VI Міжнародній науковo – практичній конференції “Теорія і практика сучасної економіки” (м. Черкаси, 2005 р.), XI, XII Всеукраїнських науково-методичних конференціях «Проблеми економічної кібернетики» (м. Алушта, 2006 р.; м. Львів, 2007 р.), Всеукраїнській науковій конференції студентів і молодих вчених «Проблеми забезпечення економічного розвитку підприємств»  (м. Донецьк, 2005 р.), VII, VIII Всеукраїнських науково-практичних конференціях “Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в науці, економіці та освіті” (м. Кривий Ріг, 2007 р., 2008 р.), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих науковців «Інформаційні технологій та моделювання в економіці» (м. Черкаси, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Інформаційні технології та моделювання економіки» (м. Черкаси, 2009 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми економічної освіти і науковий прогрес” (м. Кривий Ріг, , 2006 р.), Всеукраїнській конференції “Структурні зміни в економіці під впливом інформаційно-комунікаційних технологій” (м. Полтава, 2008 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми економіки: освіта, теорія, практика» (м. Кривий Ріг, 2008 р.), І Міжнародній науково-практичній конференції «Моніторинг моделювання та менеджмент емерджентної економіки» (м. Черкаси, 2008 р.), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Проблеми трансформаційної економіки» (м. Кривий Ріг, 2009 р.),

 Публікації. Результати дисертації опубліковано у 19 наукових працях, загальним обсягом 2,34 друк.арк., з них 5 - у наукових фахових виданнях, 14 – в інших виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, додатків та списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи 184 стор.

В дисертації міститься 6 таблиць на 5 стор., 63 рисунка на 32 стор., 3 додатки на 18 стор. Список використаних джерел налічує 187 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)