ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЕКТІВ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ




  • скачать файл:
Название:
ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЕКТІВ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

            Актуальність теми. Однією із сучасних концепцій управління підприємством є концепція проектного менеджменту, яка передбачає використання специфічних знань, досвіду, засобів та практичних підходів до певного комплексу взаємопов`язаних заходів, які розробляються та реалізуються для досягнення визначених цілей протягом заданого часу при встановлених ресурсних обмеженнях.

Українським торговельним підприємствам на сучасному етапі необхідно реалізовувати різноманітні бізнес-проекти, які передбачають впровадження торговельно-технологічних та управлінських інновацій, оскільки це є вимога часу.  Метою реалізації таких проектів є забезпечення стійких темпів зростання товарообороту та позитивного фінансового результату господарювання, формування довгострокових конкурентних переваг та цінності для всіх груп стейкхолдерів торговельних підприємств. Як свідчать статистичні дані, досягти цієї мети поки що не вдається. Темпи зростання роздрібного товарообороту в кризовий період (2009р.) скоротилися на 38,2%; частка збиткових підприємств досягла 40%, їх загальний збиток становив 1441,6 млрд. грн. Зростає незадоволеність станом справ у торгівлі покупців (якість товарів, торговельне обслуговування, цінова політика), постачальників (проблема розрахунків за товари), персоналу (рівень заробітної плати, умови праці), суспільства (рівень податкового навантаження), власників (збитковість діяльності). 

Усе наведене засвідчує, що інтерес до ініціації та реалізації нових проектів розвитку, які повинні забезпечити якісно нове «обличчя» торгівлі,  незворотні та суттєві зміни в усіх аспектах господарювання найближчими роками будуть тільки зростати. Успіх та ефективність таких проектів суттєвим чином залежить від якості методичного забезпечення економічного обґрунтування проектів розвитку, коректної оцінки доцільності їх реалізації. Тому необхідним і практично значущим є узагальнення та удосконалення теоретичних засад економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі; систематизація та критична оцінка сучасної практики організації цієї роботи в Україні та розробка нових методичних підходів до її проведення.  Вищенаведене свідчить про актуальність та важливість обраного напряму дослідження і обумовлює вибір теми.

Окремі загальнотеоретичні положення та методологічні засади, які досліджуються в роботі, викладені в працях відомих дослідників, таких як: В.А. Верба, С.Ф. Покропивний, І.О. Бланк, Н.М. Гуляєва,                 Л.О. Лігоненко, Н.О.Голошубова, Н.В.Краснокутська, В.Н. Гунін,        В.С. Рижиков, М.В.Афанасьєв, С.О. Москвін, Г.О. Бардиш, І.І. Мазур, В.Д. Шапіро, М.Л. Разу, В.І. Воропаев, К. Барроу, Є.Ф. Брігхем,              Ф. Уікхем та ін.

2

 
Незважаючи на ґрунтовність теоретичних та практичних розробок науковців щодо формування методології аналізу та управління проектами, багато положень вимагають подальшого удосконалення, посилення прагматичних підходів, адаптації до специфіки функціонування підприємств роздрібної торгівлі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до тематичного плану науково-дослідних робіт Київського національного торговельно-економічного університету. Результати дисертаційного дослідження відображені в темі «Теоретико-методологічні засади підвищення ефективності торгового бізнесу» (номер державної реєстрації 0108U003003), в межах якої автором запропоновано удосконалення понятійного апарату та теоретичних положень економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі, досліджено сучасну практику економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі України, запропоновано методичні підходи до удосконалення економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі України, в тому числі «Інтернет-магазин», «Відкриття нового торговельного об`єкту», «Власне виробництво» (довідка №800/20 від 23.03.2010 р.).

           Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є подальший розвиток теоретичних положень, розробка та апробація методичних підходів та практичних рекомендацій щодо удосконалення економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі.

  Реалізація мети дисертаційного дослідження зумовила потребу у вирішенні в роботі таких основних завдань:

§     обґрунтування сутнісних характеристик проектів розвитку та формулювання визначення цього поняття;

§     удосконалення класифікації проектів розвитку роздрібних торговельних підприємств;

§     розкриття  сутності та особливостей економічного обґрунтування  проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі; розмежування предметної царини даного поняття від інших споріднених йому;

§    

3

 
розробка типового формату (структури) економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі, визначення змісту його окремих розділів;

§     дослідження сучасного стану розвитку підприємств роздрібної торгівлі України, ідентифікація його типу, визначення нагальних проблем щодо окремих аспектів розвитку;

§     аналіз сучасної практики реалізації проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі України;

§     узагальнення сучасного етапу розвитку світового ритейлу щодо впровадження інноваційних проектів розвитку та визначення на базі цього інноваційних пріоритетів розвитку підприємств роздрібної торгівлі України;

§     обґрунтування особливостей, розробка методичних рекомендацій та інструментарію економічного обґрунтування найактуальніших для розвитку роздрібних торговельних підприємств України видів проектів розвитку – відкриття нового торговельного об’єкта, впровадження електронної форми продажу товарів, диверсифікація діяльності з відкриттям власного виробництва.

Об’єктом дослідження є процес економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств торгівлі.

Предметом дослідження виступають теоретико-методичні засади та практичні аспекти економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі України.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є методи системного аналізу, наукової абстракції, синтезу, індукції та дедукції, аналогії, а також емпіричних методів – анкетування, спостереження та моделювання. Прикладні аспекти впровадження проектів розвитку на підприємствах роздрібної торгівлі вивчалися із застосуванням методів порівняльного аналізу, моделювання, групування, спостереження, анкетування, наукової абстракції. Методи індукції, дедукції та аналогії застосовувалися при удосконаленні класифікації проектів та проектів розвитку, уточненні їх особливостей. Обробка інформаційних матеріалів здійснювалася з використанням сучасних комп’ютерних технологій.

Дисертаційне дослідження базується на узагальненні та критичному осмисленні законодавчих та нормативно-правових актів України, теоретичних та практичних розробок, які викладені в монографіях та наукових працях  зарубіжних і вітчизняних вчених, що стосуються питань даної теми. Інформаційну базу дослідження становлять офіційні статистичні дані Держкомстату України, результати вибіркових досліджень існуючої практики підготовки та впровадження проектів розвитку підприємствами роздрібної торгівлі.

4

 

4

 
Наукова новизна одержаних результатів проведеного дослідження полягає у поглибленні існуючих, розробленні та обґрунтуванні нових теоретичних та методичних положень і засад щодо економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі, зокрема:

вперше:

- запропоновано визначення поняття «економічне обґрунтування проекту розвитку», згідно якого воно розглядається у чотирьох площинах: форма планування проекту, дослідницький процес, комплекс документів, підстава для прийняття рішення щодо його  реалізації.

Удосконалено:

- поняття «проект розвитку роздрібного торговельного підприємства», яке на відміну від існуючих визначень  враховує його сутнісні характеристики та відмітні особливості, зокрема акцентує увагу на взаємозв’язку зі стратегічними цілями (засіб досягнення) та  надає можливість ідентифікувати наслідки реалізації проектів розвитку – незворотна, якісна зміна підприємства в цілому та його складових (продуктів, послуг, технологій, бізнес-процесів тощо), що дозволяє відрізняти його від інших типів проектів;

     критеріальний апарат прийняття рішення щодо реалізації проектів, який доповнено оцінкою спроможності підприємства до його реалізації та критеріями оцінки доцільності реалізації проекту, які передбачають не тільки оцінювання ефективності реалізації проекту (за класичними підходами – беззбитковістю та синхронізацією грошових потоків проекту), а й результативність реалізації проекту, вплив на фінансову стійкість підприємства,  сприяння досягненню стратегічних цілей розвитку підприємства в цілому, що створює передумови для коректного відбору проектів та прийняття науково - обґрунтованих рішень щодо  доцільності їх реалізації;

-  класифікацію проектів розвитку підприємств з урахуванням специфіки роздрібної торгівлі, зокрема вперше ідентифіковано предметну царину змін  (ресурси, бізнес-процеси, технології), завдяки впливу на які забезпечується розвиток  підприємства, що дозволяє систематизувати об’єкти впливу та поглибити аналітичні дослідження  процесів розвитку підприємства.

 

 

5

 
          Отримали подальший розвиток:

             - тлумачення  понять  бізнес-план проекту, проектний  аналіз, експертиза проекту, аудит проекту на основі ідентифікації їх предметної царини (призначення), суб’єкта здійснення, місця в життєвому циклі проекту, наслідків та зовнішніх проявів здійснення, визначення відмінностей від економічного обґрунтування проектів, що підвищує коректність вживання цих термінів та дозволяє удосконалити вибір інструментарію управління проектами на різних стадіях їх життєвого циклу;

             - структурування процесу економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі з визначенням змісту окремих розділів, що надає можливість запровадити науково обґрунтовані стандартизовані вимоги та забезпечити належну якість такого документа;

             - сутнісні характеристики проектів розвитку роздрібного торговельного підприємства: «відкриття нового торговельного об’єкта», «впровадження електронної форми продажу товарів» (створення Інтернет-магазину), «запровадження власного виробництва», які сприяють кращому розумінню їх суті, призначення (цілей), моделювання необхідних ресурсів та результатів реалізації.

             Практичне значення одержаних результатів полягає у:

             - розробці методичного забезпечення (типова структура та вимоги до змісту  окремих розділів) та інструментарію (принципові моделі оцінки доходів, інвестиційних та поточних витрат, фінансового результату, ефективності та результативності реалізації) економічного обґрунтування проектів розвитку «відкриття нового торговельного об’єкта», «впровадження електронної форми продажу товарів» (створення Інтернет-магазину), «створення власного виробництва», що дозволить підвищити якість та покращить наслідки реалізації цих проектів суб’єктами господарювання в торгівлі; 

             - визначенні принципів та методики оцінки типу розвитку, методів оцінки інтенсивності впровадження та рейтингування проектів розвитку, що дає змогу покращити якість аналітичних досліджень процесів розвитку підприємств роздрібної торгівлі України.

           Запропоновано рекомендації щодо методичного забезпечення економічного обґрунтування проектів розвитку, що забезпечило раціональність прийняття управлінських рішень та підвищення якості економічного обґрунтування. Одержані результати використано у практичній діяльності ВАТ «Київський Центральний Універмаг» (м.Київ, довідка про впровадження №322/3 від 05.03.2010р.) та       ТОВ «Суматра – ЛТД» (м.Київ, довідка про впровадження №231 від 07.04.2010 р.).

6

 
            Розроблено рекомендації щодо методичного забезпечення та інструментарію економічного обґрунтування окремих проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі та критерії оцінки доцільності їх реалізації, що покращило наслідки реалізації таких проектів, створило передумови для коректного їх відбору та прийняття науково обґрунтованих рішень щодо доцільності реалізації. Практичні результати застосовано у діяльності ПАТ «Універмаг «Дитячий світ» (м. Київ, довідка про впровадження №418/2 від 03.09.2010 р.).

            Запропоновано методичне забезпечення економічного обґрунтування проекту розвитку "впровадження електронної форми продажу товарів" (створення Інтернет-магазину); надано рекомендації щодо прогнозування  можливих доходів від реалізації проекту розвитку. Впроваджені на підприємстві методичні рекомендації забезпечили можливість визначення та уточнення складу інвестиційних витрат, специфічних для цього проекту розвитку, процедури замовлення, форми оплати та вибору товару. Впровадження наукових розробок дозволило визначити управлінський та кадровий ефекти синергії. Одержані результати використано у практичній діяльності ТОВ «Систем Консалтинг» (м.Київ, довідка про впровадження №005/10 від 08.12.2010 р.).

             Розроблено методичне забезпечення економічного обґрунтування проекту розвитку „створення власного виробництва”, що реалізується на базі вже існуючого підприємства; критерії прийняття рішення щодо доцільності його реалізації на основі оцінки економічної та маркетингової доцільності. Запропоновані методичні прийоми забезпечують раціональність прийняття на підприємстві управлінських рішень щодо доцільності реалізації даного проекту розвитку. Практичні результати застосовано у діяльності ТОВ «Ділайт-Україна» (м. Київ, довідка про впровадження №339 від 14.12.2010 р.).

             Основні наукові положення, висновки та рекомендації використано у методичному забезпеченні навчального процесу Київського національного торговельно-економічного університету, зокрема, навчальних дисциплін «Проектний аналіз» та «Бізнес-планування» (акт про впровадження науково-дослідних робіт у навчальний процес від 25.03.2010 р.) та застосовано Українським фондом підтримки підприємництва при підготовці навчальної програми з „Управління проектами” для підприємців (довідка про впровадження №44 від 16.03.2010 р.).

7

 
         Особистий внесок здобувача полягає в одноосібно виконаному дослідженні, у якому викладено авторський підхід до вирішення важливого наукового завдання – удосконалення економічного обґрунтування проектів розвитку підприємств роздрібної торгівлі. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використані ідеї та положення, отримані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та висновки дисертаційного дослідження обговорювалися на                    4 міжнародних науково-практичних конференціях: «Проблеми та перспективи розвитку підприємництва в Україні» (м. Ялта, 2007 р.); «Управління проектами: стан та перспективи» (м. Миколаїв, 2007 р.); «Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні»  (м. Київ, 2008 р.); «Пріоритети національного економічного розвитку в контексті глобалізаційних викликів» (м. Київ, 2008 р.).

          Публікації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження опубліковані в 11 наукових працях (загальним обсягом         3,7 друк. арк.), у тому числі: 4 статті – у фахових виданнях (загальним обсягом 1,9 друк. арк.), 1 колективна монографія (автором одноосібно підготовлено окремий підрозділ загальним обсягом 0,8 друк. арк.),     6 наукових публікацій – в інших виданнях (1 друк. арк.).

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота, що викладена на 300 сторінках, складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (252 найменування на 20 сторінках), містить 34 таблиці, 11 рисунків та 17 додатків (обсягом 88 сторінок).

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)