МОДЕЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ОПТОВОГО РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ОПТОВОГО РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Реструктуризація природних монополій, виділення бізнесу в самостійні системи, їх подальша горизонтальна інтеграція істотно змінили природу взаємовідносин між суб’єктами електроенергетики.

Оптовий ринок електричної енергії (ОРЕ) перестав функціонувати за адміністративними принципами, а основним принципом його функціонування стає мінімізація вартості електричної енергії, що відпускається покупцям. Тобто, запрацювали реальні конкурентні механізми, а ОРЕ став інститутом, без якого немислимо здійснення торгових операцій електричною енергією.

Найважливішим елементом дерегулювання природних монополій є потенційна конкурентна область, в якій для зростання суспільного добробуту доцільне впровадження ринкових відносин.

Класичним прикладом природної монополії є електроенергетика, запровадження інституту конкуренції в якій наштовхується на низку перешкод. Однак, розпочаті в багатьох країнах процеси розмежування функцій виробництва, транспортування та постачання електроенергії (енергетична реформа) доводять те, що адаптація елементів конкурентного середовища може стимулювати галузь як до саморозвитку, так і сприяти нарощуванню економічних вигод.

Вітчизняні та зарубіжні науковці приділяють значну увагу дослідженню методологічних, науково-теоретичних і прикладних проблем формування ОРЕ, що знайшли відображення у багатьох наукових працях. Теоретичні засади оцінювання і розвитку обґрунтовано в роботах І.С. Благуна, А. Борисенка, З. Борукаєва, В.М. Геєця, В.Е. Ліра, О.В. Лобань, О.І. Ляшенко, І.В. Недіна, К. Остапенко, С. Сауха, О.П. Суслова, В.О. Точиліна та інших.

Незважаючи на еволюцію поглядів, спрямованих  на зміну акцентів напрямку дослідження ОРЕ в умовах фінансових відносин, варто зауважити, що як в теорії, так і на практиці дана проблема залишається неповністю вирішеною. В зв'язку із викладеним і виникла проблема в розробці методів і моделей оцінювання розвитку ОРЕ в умовах невизначеності і швидкої зміни зовнішнього середовища, що зумовило вибір теми дисертаційної роботи, мету, перелік і зміст завдань для ґрунтовного її розкриття.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника і є частиною комплексної теми «Моделювання соціально-економічного розвитку економіко-виробничих структур в ринкових умовах» (ДР 0102U004510) кафедри економічної кібернетики. Особисто автором розроблено моделі оцінювання діяльності ОРЕ.

Мета та завдання дослідження. Мета дослідження полягає у подальшому розвитку системи функціонування оптового ринку електроенергії на засадах теорії та інструментарію економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій.

Відповідно до сформульованої мети були поставлені та виконані такі завдання:

досліджено особливості розвитку ОРЕ;

визначено методологічні засади аналізу та моделювання ОРЕ;

обґрунтовано комплекс задач, спрямованих на вирішення проблем функціонування конкурентного ринку електроенергії;

розроблено модель оцінювання ефективності договірних відносин в енергетичних асоціаціях;

розроблено інформаційну систему забезпечення функціонування суб'єктів ОРЕ;

розроблено модель визначення раціональних стратегій поведінки суб'єктів ОРЕ;

побудовано моделі прогнозування параметрів функціонування ринку ОРЕ.

Об'єктом дослідження є оптовий ринок електроенергії.

Предметом дослідження є теоретичні і науково-методологічні засади та інструментарій формування системи моделей розвитку ОРЕ.

Методи дослідження. Теоретичними та методологічними засадами дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених у галузі економіко-математичного моделювання. У процесі дослідження використовувались такі методи: статистичного, порівняльного аналізу – для аналізу динаміки розвитку ОРЕ; економіко-математичного моделювання, прогнозування – при розробці моделей розвитку ОРЕ, прогнозування параметрів його функціонування; теорії ігор – при визначенні раціональних стратегій поведінки суб'єктів ОРЕ.

Поставлені завдання виконувалися із застосуванням комп’ютерних програм аналізу даних StatSoft Statistica 6.0, Microsoft Excel, Maple 7, мови програмування прикладного рівня Visual Basic for Applications (VBA).

Інформаційну базу дослідження сформували офіційні статистичні матеріали, законодавчі та нормативні документи, що регламентують діяльність НКРЕ, науково-аналітичні статті вітчизняних і зарубіжних авторів.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі викладено наукові положення, висновки і рекомендації, які спрямовані на виконання конкретного науково-практичного завдання щодо економіко-математичного моделювання розвитку ОРЕ. Основні результати проведеного дослідження розкривають логіку дисертації та особистий внесок автора і полягають у наступному:

вперше:

розроблено комплекс моделей функціонування ОРЕ, побудований на засадах раціональних договірних відносин в енергетичних асоціаціях, який дає змогу зменшити рівень структурної невизначеності, а також спрогнозувати тенденції його розвитку;

удосконалено:

моделі планування ресурсів в умовах неповної інформації, які, на відміну від існуючих, дають змогу в багатосекторіальній моделі ринку врахувати питому вагу участі суб'єктів ОРЕ;

одержали подальший розвиток:

комплекс моделей операційної, фінансової та інвестиційної діяльності конкуруючих суб'єктів ринку з використанням інструментарію теорії ігор, реалізація якого дає змогу визначити раціональні стратегії поведінки суб'єктів ОРЕ;

моделі розвитку асоціативних структур на основі формалізованого опису умов їх утворення з врахуванням асоціативного критерію ефективності, які, на відміну від існуючих, дають змогу відобразити деякий компроміс між цілями окремих суб'єктів;

моделі прогнозування параметрів ОРЕ, потенційні учасники якого функціонують в рамках вертикально-інтегрованої компанії, які, на відміну від існуючих, враховують техніко-економічні, зокрема, комерційні можливості кожного із них.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані результати та розроблені рекомендації являють собою методичну базу для формування прогнозів розвитку ОРЕ.

Практичні результати дисертаційної роботи використані в роботі Головного управління економіки Івано-Франківської обласної державної адміністрації (довідка № 02/12-112 від 16.02.2011 року), в НКРЕ України (довідка №494/09/17-11 від 25.01.2011).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо економіко-математичного моделювання конкурентних відносин та розвитку ОРЕ.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційної роботи, висновки та пропозиції апробовані та обговорювались: на проблемно-науковій міжгалузевій конференції «Інформаційні проблеми комп’ютерних систем, юриспруденції, економіки та моделювання» (ПНМК-2009) (м. Бучач, 2009 р.); IІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Регіональні аспекти розвитку в умовах європейського вибору» (м. Алушта, 2009 р.); V Всеукраїнській науково-практичній конференції «Системний аналіз. Інформатика. Управління» (м. Запоріжжя, 2010 р.); ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми моделювання соціально-економічних систем» (м. Харків, 2010 р.).

Публікації. Основні результати роботи опубліковано у 9 наукових працях загальним обсягом 3,11 друк. арк., з них 5 статей – у наукових фахових виданнях, 4 – в інших виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації викладений на 162 сторінках. Робота містить 9 рисунків на 4 сторінках, 4 таблиці на 3 сторінках, 10 додатків, які розміщено на 23 сторінках. Список використаних джерел налічує 166 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)