МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНОГО КАПІТАЛУ МАШИНОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНОГО КАПІТАЛУ МАШИНОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Глобалізація світової економіки, яка характеризується різким посилюванням конкуренції, швидким старінням унікальних продуктів та технологій, має все більший вплив на функціонування машинобудівних підприємств. Дослідження показали, що розрив у методичних та практичних підходах до управління на вітчизняних підприємствах і фірмах Заходу в масштабі відносно часу становить десятки років, а подолати його з метою виходу з економічної кризи, затвердження своїх позицій на світовому ринку, необхідно у стислі терміни. Одним із пріоритетних напрямків вирішення цих питань є проведення оптимальної інвестиційної політики розвитку підприємств - є однією з найбільш складних невирішених наукових проблем. Тому конче необхідна розробка нових механізмів та  сучасних технологій для управління, зокрема, з застосуванням економіко-математичного моделювання та сучасних інформаційних технологій.

Потрібно надати належне результатам у напрямку розробки економіко-математичних моделей та методів управління та розвитку системних підходів багатогранним працям В. Глушкова, В. Михалевича, М. Месаровича, Л. Канторовича, О. Бакаєва, В. Гейця, И. Ансофа, М. Портера, Д. Гвішіані, В. Гриценко, Т. Подчасової, І. Ляшенка, І. Поспєлова, Е. Ойхмана, Л. Заде, В. Вітлинського, Л. Бажан, Н. Чумаченка,  О. Ляшенка,  М. Моїсеєва, Д. Форда, Дж. Форрестера, Н. Каплана, М. Нортона та ін. Проте, незважаючи на високий рівень існуючих теоретичних розробок, подальший їх розвиток повинен відбуватися для підприємств, які існують в нових умовах глобалізації, інформатизації та інвестиційного розвитку. Це нова та мало досліджена проблема, яка займає особливе місце в економіці та управлінні. Необхідність її вирішення диктується по-перше тим, що моделювання та оцінка стратегій інвестиційної політики з застосуванням інформаційних технологій є необхідним для кожної організації, а по-друге, тим, що вирішення задачі ефективного використання обмежених інвестиційних ресурсів забезпечить високу якість і результативність менеджменту. Це і визначає актуальність даного наукового дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалась у Міжнародному науково-навчальному центрі інформаційних технологій та систем НАН України та МОН України згідно з планами держтематики ДР N 0105U001027 державної реєстрації «Розробка моделей та інформаційно-аналітичних технологій підтримки прийняття рішень для віртуальних підприємств» у 2004-2007 роках та № 18.18.2000 Інституту економіки промисловості НАН України «Науково-методичне забезпечення економіко-математичного моделювання управлінських процесів» у 2000-2002 роках.

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретичних та методичних підходів до системного моделювання процесів управління інвестиційною політикою розвитку інформаційного капіталу для вибору ефективної стратегії функціонування машинобудівного підприємства.

Для досягнення мети автором поставлено та розв’язано такі задачі:

-  провести системний аналіз досвіду розробки систем управління підприємствами, узагальнити їх особливості та визначити нові тенденції та ефективні підходи до їх проектування;

-  розробити та дослідити бізнес-процеси, включаючи інвестиційні процеси розвитку інформаційного капіталу підприємств промисловості на основі сучасної теорії процесного управління;

-  вирішити науково-технічну задачу розробки моделей, методів та інформаційних технологій формування ефективної інвестиційної політики розвитку інформаційного капіталу для реалізації нових підходів у побудові сучасних систем управління машинобудівним підприємством в умовах глобальної економіки;

-  на основі побудованих моделей розробити системну методику формування оптимальної програми і бюджету розвитку інформаційного капіталу в умовах обмежених ресурсів з урахуванням збалансованого фінансування на розробку прикладної складової і системно-технічної платформи;

-  дослідити та розробити комплекс структурних, оптимізаційних та прогнозних моделей та інформаційних технологій побудови багаторівневої наскрізної системи управління, що включає об’ємне, календарне та оперативне управління виробництвом;

-  розробити  моделі та методи об’єктно  орієнтованих баз даних та знань в розподіленій телекомунікаційній мережі;

-  здійснити апробацію і впровадження результатів теоретичних досліджень у практику оптимального функціонування підприємств промисловості.

Об’єкт дослідження – процеси управління інвестиційною політикою розвитку інформаційного капіталу підприємств промисловості.

Предмет дослідження – моделі, методи та інформаційні технології прийняття ефективних рішень  розвитком інформаційного капіталу.

Методи дослідження. Теоретичні дослідження базуються на теорії та ідеях сучасної економічної теорії, теорії управління, методів економіко-математичного моделювання, системного аналізу складних систем, теорії системної оптимізації, теорії об’єктно - орієнтованих баз даних, теорії графів, комп’ютерного програмування.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертаційному дослідженні одержані наукові результати, що виносяться на захист:

вперше:

- на основі системного аналізу сформульовано нові теоретичні засади, які базуються на економіко-математичних моделях та методах управління інвестиційною діяльністю розвитком інформаційного капіталу машинобудівного підприємства в умовах варіантності вибору рішень по реалізації інформаційних проектів та обмежень на інвестиційні ресурси для реалізації нових підходів у побудові сучасних систем управління. Це дає можливість формувати ефективну політику розвитку підприємства, виявляти вплив рішень на ключові показники бізнес-процесів та повернення інвестицій.

удосконалено:

- імітаційну модель репрезентаційної оцінки діяльності підприємства з урахуванням динамічності умов функціонування на основі застосування теорії та методології збалансованої системи показників;

-   моделі та методи проектування баз даних та знань розподіленого інформаційного середовища, які на відміну від існуючих побудовані  на основі теорії об’єктно - орієнтованого проектування, що дає змогу моделювати та дослідити велику кількість процесів предметної області;

- інтегрований комплекс логістичних імітаційних моделей з потужними можливостями для управління виробництвом від стратегічного до оперативного рівнів як наскрізну систему об'ємного, календарного та оперативного управління, що забезпечує оперативність реагування на потреби партнерів, клієнтів, постачальників та підсилює ефективність логістичних зв'язків, підвішує можливості утримування клієнтів, дозволяє більшою мірою враховувати ризики.

дістала подальшого розвитку:

- інформаційна технологія розподілених систем для оперативної аналітичної системи підтримки  виробничих та економічних управлінських  рішень керівниками різних рівнів, що враховує особливості та унікальність підприємств машинобудівного комплексу, а рішення базуються на компютерній мережі, що має розподілену телекомунікаційну, програмну, інформаційну, організаційну інфраструктуру.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота повністю є результатом самостійного наукового дослідження. Одноособово та у співавторстві опубліковані наукові праці, що містять положення, висновки та пропозиції, які  сформульовані особисто здобувачем наукового ступеня.

Практичне значення одержаних результатів. Наукові положення, теоретичні та експериментальні результати досліджень можуть бути використані підприємствами при розробці і вдосконаленні систем управління. Це дозволить скоротити термін та якість їх впровадження. Інструментальні програмні засоби, створені на основі запропонованого підходу, усі математичні моделі й оптимізаційні задачі, які представлені в роботі довели свою ефективність, доведені до алгоритмічної та програмної реалізації і мають практичну спрямованість. Наукові результати дослідження знайшли впровадження на ЗАО «Новокраматорський машинобудівний завод» при розробці інвестиційної політики розвитком інформаційного капіталу, що підтверджується актом впровадження № 57/001.11 від 25.11.2010 р.. Результати дисертаційного дослідження впроваджені у навчальний процес Донбаської Державної машинобудівної академії при викладанні курсів «Управління проектами», «Управління потенціалом підприємства», «Корпоративні інформаційні системи», «Інформаційні системи в економіці» (акт впровадження від 15.04.2010р.).

Апробація результатів дисертації. Основні положення доповідалися та обговорювалися на 9 всеукраїнських та міжнародних конференціях: Всеукраїнській науково-технічній конференції «Перспективні технології і устаткування обробки тиском в машинобудуванні і металургії» м. Краматорськ, 18-20 квітня 2000 р., Міжнародній конференції «Сучасні матеріали, технології, обладнання та інструмент в машинобудуванні» м. Київ, 26-27 жовтня 2000 р., Науково-практичній конференції «Економіка України на порозі третього тисячоліття» м. Краматорськ, 19-20 грудня 2000 р., VI міжнародній конференції «Інтелект-бізнес-метал» м. Москва,  14-18 липня 2004 р., VII міжнародній конференції «Інтелект-бізнес-метал» м. Москва, 21-23 червня 2005 р.,  Другому з'їзді ІТ - директорів України м. Київ, 6-8 квітня 2005 р., XI Всеукраїнській науково-методичній конференції «Проблеми економічної кібернетики» м. Алушта, с.м.т. Партеніт, 2-4 жовтня 2006 р., Міжнародній науковій конференції «Прийняття рішень в умовах невизначеності», м. Київ – Рівне, 12-17 травня 2008 р., Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми соціально-економічного розвитку промисловості в сучасних умовах» м. Краматорськ,  22-24 травня 2008 р.

Публікації. Основні положення та найважливіші результати дисертації опубліковані автором в 17 наукових працях загальним обсягом 6,7 друк. аркуші, з них у фахових виданнях – 12, на 5 наукових творів отримані свідоцтва про реєстрацію авторського права в Державному департаменті інтелектуальної власності, у матеріалах конференцій - 5.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація  складається зі вступу, трьох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел та чотирьох додатків. Загальний обсяг роботи складає 161 сторінку, містить 60 рисунків, 13 таблиць. Перелік використаних джерел  містить 133 найменування.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)