МОДЕЛИРОВАНИЕ ПРОЦЕССОВ ФИНАНСОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ ИННОВАЦИОННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ В РЕГИОНЕ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛИРОВАНИЕ ПРОЦЕССОВ ФИНАНСОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ ИННОВАЦИОННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ В РЕГИОНЕ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. У сучасних економічних умовах для підйому економіки, зростання конкурентоспроможності продукції і якості життя населення необхідне постійне удосконалення виробничих потужностей, впровадження інноваційних технологій. Проте на теперішній час інноваційно-активні підприємства в Україні складають лише 12-13% від загальної кількості підприємств. При цьому загальна сума витрат на освоєння інновацій скоротилася з 12 млрд.грн. у 2008 році до 8 млрд.грн. у 2009 році. Для підтримки процесів функціонування та зростання економіки країни, забезпечення повноцінного виходу з кризового стану, що склався у фінансовій сфері, необхідна реалізація нових моделей і методів управління, що є основою побудови ефективної системи фінансового забезпечення інноваційного розвитку держави у цілому та окремих її регіонів зокрема. Відповідні управлінські заходи спрямовані на розширення кола джерел фінансування та оптимізацію витрат держави на реалізацію окремих інноваційних проектів.

Проблеми інноваційної діяльності є об’єктом досліджень значної кількості вчених-економістів. В основу їх розробок покладені положення теорії інновацій зарубіжних і вітчизняних учених: А.І. Анчишкина, І.В. Бойка, Л.С. Бляхмана, М.Д. Кондратьєва, Б. Санто, Й. Шумпетера. Серед вітчизняних вчених, які працюють над вирішенням проблем інноваційної діяльності, можна виділити роботи І.О. Александрова, В.М. Аньшина, В.Н. Амітана, С.С. Аптекаря, В.М. Геєця, А.А. Дагаєва, В.Я. Заруби, С.М. Іляшенка, Е.І. Крилова, Ю.Г. Лисенка, І.А. Павленка, А.А. Пересади, С.К. Рамазанова, В.Г. Федоренка.

Проте проблеми управління раціональним використанням наявних фінансових ресурсів, що засновані на результатах економіко-математичного моделювання процесів фінансового забезпечення інноваційного розвитку регіонів, практично не досліджено. У зв'язку з цим розробка підходів щодо моделювання процесів фінансового забезпечення інноваційної діяльності регіонів, є актуальним завданням, що і обумовило вибір теми дисертаційної роботи, її мети і завдань.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в рамках держбюджетної теми Донецького національного університету Г-07/29 «Моделювання інформаційних і інфологічних систем», номер державної реєстрації 0100U001967, у якій автор брав участь як співвиконавець.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка концепції моделювання процесів фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні та інструментів її реалізації на базі сучасних моделей та методів управління розвитком складних соціально-економічних систем, що дозволить скоротити прямі бюджетні витрати на реалізацію стратегії економічного розвитку території.

Для досягнення мети в дисертаційній роботі поставлено й вирішено наступні завдання:

досліджено стан, перспективи і тенденції розвитку інноваційної діяльності в Україні;

визначено сутність основних підходів щодо управління процесами фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні;

розроблено концепцію моделювання процесів фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні;

розроблено модель оптимізації структури фінансування інноваційної діяльності в регіоні;

розроблено комплекс моделей функціонування венчурного фонду;

запропоновано модель податкового регулювання інноваційних процесів у регіоні;

визначено структурні складові та основні взаємовідносини в межах організаційно-економічної моделі фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні;

проведено апробацію запропонованого комплексу моделей фінансового забезпечення інноваційної діяльності в Донецькій області;

визначено економічний ефект від зниження прямих бюджетних витрат на реалізацію стратегії інноваційного розвитку Донецької області.

Об’єктом дослідження є процеси фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні.

Предметом дослідження є моделі та методи управління процесами фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є праці вітчизняних та зарубіжних авторів у галузі інноваційного розвитку економіки, управління фінансовим забезпеченням економічних процесів (запропоновано авторську концепцію моделювання процесів фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні); моделі лінійного програмування (вдосконалено модель розподілу коштів для фінансування інноваційних проектів в регіоні); методи нечітких множин, системно-динамічного моделювання (запропоновано модель змішаного фінансування інноваційної діяльності в регіоні); економіко-математичного моделювання соціально-економічних процесів (вдосконалено методи стимулювання інноваційної діяльності в регіоні); моделі та методи формування раціональних організаційно-економічних структур в економіці (дістало подальшого розвитку організаційно-економічне забезпечення інформаційно-аналітична система фінансування регіонального інноваційного розвитку).

Наукова новизна одержаних результатів полягає у вирішенні нового актуального для економіки України завдання розробки сучасних економіко-математичних моделей в управлінні фінансовим забезпеченням інноваційної діяльності в регіоні. При цьому одержано такі основні наукові результати:

вперше розроблено:

концепцію моделювання процесів фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні, яку побудовано на принципах системного підходу до управління соціально-економічними процесами в регіоні та використанні сучасних моделей та методів прийняття рішень, що дозволяє ефективно розподіляти обмежені фінансові ресурси, а також забезпечує розширення кола джерел фінансування процесів інноваційного розвитку;

модель змішаного фінансування інноваційної діяльності в регіоні, що заснована на використанні методів нечіткої логіки та системно-динамічного моделювання при визначенні ефективності залучення інвестиційних ресурсів та що дозволяє скоротити прямі бюджетні витрати на реалізацію стратегії інноваційного розвитку в регіоні;

вдосконалено:

модель розподілу коштів для фінансування інноваційних проектів в регіоні, що побудована на базі запропонованого методу розрахунку показників ефективності певних джерел та напрямків фінансування інноваційних проектів та що дозволяє визначити оптимальну структуру розподілу коштів і таким чином підвищити рівень фінансового забезпечення пріоритетних напрямків розвитку регіону;

модель стимулювання інноваційної діяльності в регіоні, що побудована на базі методів податкового регулювання економіки і що дозволяє визначати ефект від використання непрямих важелів управління інноваційним розвитком регіону і збільшити бюджетні надходження у довгостроковому періоді часу;

дістала подальшого розвитку

структура підсистеми організаційно-економічного забезпечення інформаційно-аналітичної системи фінансування інноваційного розвитку, що призначена для реалізації концепції моделювання процесів фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні та заснована на методах формування раціональних організаційно-економічних структур, що дозволяє скоротити витрати обмежених бюджетних коштів на реалізацію пріоритетних інноваційних проектів.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені концепція моделювання процесів фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні, моделі оптимізації структури фінансування інноваційних проектів, управління венчурним фінансуванням, податкового регулювання соціально-економічних процесів, що дозволяють підвищити ефективність використання обмежених фінансових ресурсів у прийнятті управлінських рішень. Основні результати дослідження використано при розробці Програми науково-технічного розвитку Донецької області на період до 2020 року та комплексу механізмів стимулювання інноваційної діяльності в Донецькій області. Оцінка ефекту від впровадження результатів складає 101,9 тис.грн. щорічної економії бюджетних коштів  (довідка № 01-6/1497 від 01.10.2010 р., що надана Донецькою обласною державною адміністрацією України).

Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати, представлені в дисертації, одержано автором самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише матеріали, що належать авторові особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертації докладалися і обговорювалися на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету в 2005-2010 роках, III Всеукраїнській студентській науково-практичній конференції «Економі­чна система України: проблеми і основні напрями розвит­ку» (м. Чернівці, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції аспірантів і студентів «Проблеми розвитку фінансової системи України» (м. Сімферополь, 2005 р.), XI Всеукраїнській науково-методичній  конференції  «Проблеми економічної кібернетики» (м. Алушта, 2006 р.), Підсумковій науковій конференції Донецького національного університету за період 2005-2006 рр. «Проблеми та перспективи розвитку економічної кібернетики України» (м. Донецьк, 2007 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції «Перший крок у науку» (м. Луганськ, 2007 р.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 13 наукових праць загальним обсягом 5,56 д.а., з яких особисто авторові належать 5,10 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел зі 167 найменувань, 4 додатків. Роботу викладено на 156 сторінках, матеріал дисертації ілюструють 26 рисунків і 21 таблиця.

 

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету й завдання дослідження, визначено об’єкт і предмет, відображено наукову новизну й практичне значення одержаних результатів і розроблених рекомендацій.

У першому розділі «Методологічні основи управління фінансовим забезпеченням інноваційної діяльності в регіоні» досліджено стан, перспективи і тенденції розвитку інноваційної діяльності в Україні; визначено сутність основних підходів щодо моделювання процесів управління фінансовим забезпеченням інноваційної діяльності в регіоні; розроблено концепцію моделювання процесів фінансового забезпечення інноваційної діяльності в регіоні.

На сучасному етапі розвитку України спостерігаються негативні тенденції, що характеризуються зниженням інноваційної активності підприємств, зниженням частки інноваційної продукції у структурі ВВП, відставанням за рівнем технологій від аналогічних показників розвинених країн. А в той же час спостерігається постійне збільшення фінансування інноваційної діяльності в регіонах (за виключенням кризового періоду 2008-2009 років). Так за даними по Донецькій області (рис.1) фінансування інноваційної діяльності відбувається більшістю за рахунок власних коштів (у тому числі державних та комунальних підприємств), а на інші види фінансування припадає незначна питома вага. Вітчизняні та зарубіжні інвестори недостатньо зацікавлені в фінансуванні інноваційних проектів, що пов’язано з високим рівнем ризику. В сучасних умовах, у першу чергу, через відсутність фінансової підтримки, також не мають можливості функціонувати малі інноваційні підприємства, які є основними розробниками і виробниками інноваційної продукції і технологій в розвинених країнах.

Таким чином, для розвитку інноваційних процесів в регіонах України необхідно мати комплекс моделей, що дають змогу обґрунтувати стратегію фінансового забезпечення інноваційної діяльності, що спрямована на ефективне використання існуючих та пошук додаткових джерел фінансування, а також стимулювання підприємств, що реалізують інноваційні проекти. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)