ЗМІШАНА ЕКОНОМІКА: ТЕОРІЯ І СУЧАСНА ДІЙСНІСТЬ




  • скачать файл:
Название:
ЗМІШАНА ЕКОНОМІКА: ТЕОРІЯ І СУЧАСНА ДІЙСНІСТЬ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми.  Змішана економіка є характерною реальністю у більшості країн світу, оскільки це іманентно відповідає як техніко-технологічному способу виробництва (продуктивні сили), так і економічним (виробничим) відносинам, що склалися. У змішаній економіці переваги ринку співіснують із досить гнучкою системою державного регулювання у єдиному господарському механізмі. Тому у функціонуванні ринкової системи можна спостерігати різні види підприємницької діяльності при наявності у цьому процесі економічної ролі держави. На підставі такої особливості соціально-економічного розвитку будь-яке суспільство завжди містить елементи різних техніко-технологічних, організаційних, економічних, соціальних і навіть політичних та ідеологічних відносин і форм. Таким чином відбувається створення конкретної моделі господарювання за умов змішаної економіки.

Співвідношення різних економічних відносин на різних етапах розвитку суспільства є неоднаковим. В історичному минулому неоднорідна економіка була притаманна епохам переходу від однієї соціально-економічної системи до іншої. Але з кінця XIX - початку XX століть ця особливість виявляється все слабкіше і переходить в іншу: змішану економіку у якості  невід’ємної  підвалини сучасної  соціально-економічної організації суспільства. За сучасних умов відчувається актуальна потреба у дослідженнях відносно визначення передумов формування змішаної економіки і причин її поширення.

Проблеми змішаної економіки досліджують сьогодні вчені всіх напрямів економічної теорії. Оскільки на теперішній час визнається дія тенденції до соціального спрямування майже всіх реальних моделей змішаної економіки, слід відзначити суттєві розходження у цьому напрямі у країнах колишньої соціалістичної системи, в тому числі України. Показовими можуть  бути дані про темпи зростання ВВП. Наприклад, Польща знаходиться за показником ВВП на рівні 130% від рівня 1990 року, тоді як в Україні цей показник складає близько 70%, що може свідчити про невикористані певні резерви української моделі змішаної економіки. Це  підтверджує актуальність подальших наукових досліджень у цьому напрямі.

 Розробці теорії змішаної економіки присвячені праці вітчизняних і зарубіжних вчених, серед яких слід відзначити А.Бузгаліна, А.Вагнера, В.Гейця, Дж.Гелбрейта, О.Головінова, В.Дементьєва, Л.Дмитриченко,  С.Єрохіна, В.Зомбата, Дж.Кларка, Д.Миропольського, П.Самуельсона, І.Сороку, Г.Тарасенко, Н.Фролову, Е.Хансена, О.Чауса,  А.Шеффле.

Проте, слід констатувати певну недостатність наукових досліджень у  напрямі  визначення особливостей розвитку господарського комплексу, що дозволяють вести мову про трансформації економічних відносин на підставі змін технологічного способу виробництва і соціально-економічних перетворень, які відбуваються на підґрунті історико-цивілізаційних передумов, що потребує наукового розгляду з позиції більш широкого підходу до концепції комплексного аналізу змішаної економіки. Отже,  недостатність досліджень в області  моделей змішаної економіки як переважної форми функціонування сучасної ринкової системи господарювання, у тому числі української, визначила актуальність, вибір теми дисертації її мету і завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в рамках державної бюджетної теми відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького національного технічного університету Міністерства освіти і науки України у 2009 р. «Управління фінансово-економічною безпекою національної економіки» (№ державної реєстрації 0110U002830), внесок до якої здобувача полягає в удосконаленні інструментів аналізу змішаної економіки та визначення її впливу на економічну безпеку національної економіки.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є  визначення теоретико-методологічних основ функціонування змішаної економіки на основі її політекономічного і практично-методичного аналізу.

Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі поставлено і вирішено такі завдання:

визначено об’єктивні основи появи і поширення теорій змішаної економіки;

проаналізовано сучасні концепції змішаної економіки;

розроблено авторську концепцію комплексного аналізу змішаної економіки;

проведено інтегрований аналіз змішаної економіки на підставі поширеного підходу: історико-гносеологічного, технологічного способу виробництва і  соціально-економічного аспектів;

сформульовано головні ознаки і відносини сучасної національної економіки;

розкрито інституціональні перетворення і тенденції змішаної економіки;

визначено особливості формування і функціонування економіки змішаного типу в Україні.

         Об'єктом дослідження    є  процес  формування  і  розвитку  змішаної

економіки під впливом трансформацій, які відбуваються в національній економіці і в світогосподарських зв’язках.

Предметом дослідження є система відносин змішаної економіки, що функціонує і розвивається під впливом історико-цивілізаційних, технологічних і соціально-економічних процесів.

Методи дослідження. В основу методології дослідження покладено фундаментальні роботи вітчизняних і зарубіжних вчених, що досліджують проблеми функціонування змішаної економіки. Зокрема використано: системний і історичний підходи (в аналізі еволюції теорій змішаної економіки); абстрактно-логічний й графічний методи (у визначенні тенденцій і ознак змішаної економіки); системний аналіз (у вивченні взаємозв’язку формування змішаної економіки і структурної економічної політики держави); методи соціального аналізу поряд з економічними інструментами (для обґрунтування  закономірностей перманентного формування інституційного середовища  системи відносин економіки змішаного типу).

Інформаційною базою дослідження стали монографічні роботи закордонних та вітчизняних вчених, законодавчі і нормативні акти владних структур України, офіційні статистичні дані, матеріали міжнародних і українських конференцій та семінарів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у вирішенні наукового завдання політекономічного і практично-методичного аналізу функціонування і розвитку змішаної економіки та надання пропозицій з удосконалення системи її відносин для розвитку економіки України. Основні положення дисертаційної роботи, що визначають її наукову новизну, містяться у такому.

Вперше:

розроблено концепцію змішаної економіки на підставі розширеного її тлумачення як історико-гносеологічного явища, на яке впливають техніко-технологічні й соціально-економічні чинники, що надає можливостей теоретичної розробки і практичного використання відповідного інструментарію регулювання сучасної змішаної економіки України;

розроблено методологічні основи дослідження інституційних пасток за умов змішаної економіки, що надало змогу знайти підвалини  виходу з них і визначити особливості формування сучасного інституційного середовища, що  позитивно впливає на зростання основних економічних показників розвитку держави, зокрема  ВВП.

Удосконалено:

теоретичні засади аналізу змішаної економіки  з урахуванням комплексу внутрішніх і зовнішніх факторів, які впливають на її сучасні національні моделі, що надає можливостей дослідження соціально-економічних процесів з  позиції різних напрямів розвитку економічних систем.

Дістали подальшого розвитку:

інституційний підхід до аналізу особливостей формування і функціонування змішаної економіки в Україні у галузі наукового обґрунтування практичних дій з посилення її соціального спрямування за умов інституційного середовища, що надає підстав для розробки адекватного сучасним умовам господарювання інструментарію розбудови соціальної економіки.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що теоретичні положення і висновки безпосередньо доведено до рівня конкретних практичних пропозицій і рішень. Вони є підґрунтям подальшого розвитку нового напряму наукових досліджень з економічної теорії. Розроблені в дисертації підходи, положення й одержані результати створюють методичну базу щодо вдосконалення заходів з регулювання змішаної економіки.

Практичне значення результатів дисертаційного дослідження підтверджено відповідними довідками про їх впровадження: Довідка Донецького національного технічного університету Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України за № 29-64/16 від 23.09.2010 р. про використання результатів дисертаційної роботи  у викладанні економічних дисциплін бакалаврам і магістрам економічних спеціальностей у Донецькому національному технічному університеті, зокрема дисциплін “Економічна теорія”, “Мікроекономіка”, “Макроекономіка” і “Міжнародний менеджмент”.

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки і висновки дисертації, що виносяться на захист, одержані автором самостійно. В них викладено авторський підхід до вирішення наукового завдання визначення закономірностей розвитку змішаної економіки на основі політекономічного і практично-методичного аналізу. З тих публікацій, що надруковано у співавторстві, використано тільки особисті здобутки. 

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати досліджень, що містить дисертація, викладено автором на науково-практичних конференціях: VI Міжнародній науково-практичній конференції «Україна у Європейському просторі. Проблеми бізнесу, політики, права» (Львів, квітень 2010), XIV Міжнародній науково-практичній конференції «Захист прав інтелектуальної власності» (Алушта, червень 2010), I Міжнародній науково-практичній конференції «Управління розвитком підприємництва за сучасних умов» (Севастополь, жовтень 2010).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 8 роботах, у тому числі у 5 статтях у фахових виданнях і 3 тезах докладів на конференціях. Загальний обсяг публікацій складає  3,2 д. а., які всі належать авторові.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури з 124 джерел і 1 додатка. Основний текст викладено на 169 сторінках тексту, що включає 7 таблиць, 9 рисунків. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)