СЕРЕДНІЙ КЛАС У ТРАНСФОРМАЦІЙНІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ



Название:
СЕРЕДНІЙ КЛАС У ТРАНСФОРМАЦІЙНІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. На сучасному етапі стабільні західні демократії спираються саме на середній клас, який становить у розвинутих країнах близько 60 % населення. Він є головною продуктивною силою, основним споживачем товарів та послуг, вагомою складовою інвестиційного потенціалу, виступає рушієм реформ, забезпечує технологічний та соціально-економічний прогрес, будучи, таким чином, з точки зору виконуваних ним функцій особливим соціальним суб’єктом.

 Історія соціально-економічних реформ 1990-х в Україні вже переступила двадцятирічний  рубіж. Стратегічною метою цих реформ є побудова соціально орієнтованого ринкового господарства, головним суб’єктом якого повинен бути середній клас. Проте, середній клас, подібний до розвинених країн  в Україні досі не створено, що свідчить про певні труднощі та прорахунки в даному напрямку.

За умов трансформації економіки України надзвичайно гостро постає питання про необхідність теоретичної розробки проблеми становлення середнього класу з метою подолання негативних тенденцій та обґрунтування пріоритетних напрямків поліпшення умов його розвитку. Проблематика дослідження середнього класу є дуже розмаїтою. У дисертаційній роботі увага зосереджується на дослідженні взаємозв’язку формування середнього класу та розвитку малого підприємництва, оскільки суб’єкти малого підприємництва є важливою складовою формування та функціонування середнього класу. З метою ефективного розв’язання даної проблеми важливим є аналіз інституціональних особливостей становлення сектору малого підприємництва в Україні та вивчення світового досвіду, узагальнення якого могло б бути корисним для створення сприятливих передумов його розвитку.

Проблема середнього класу розглядалась багатьма вітчизняними та зарубіжними науковцями. Основи теорії середнього класу закладено в роботах Аристотеля, пізніше – в дослідженнях Маркса К., Вебера М., Бурдьє П., Гілберта Д., Райта Е.. В нашій країні даній проблемі не приділялось належної уваги. Лише в період подолання системної економічної кризи 90-х років постали питання про необхідність соціально-економічних перетворень і формування потужного середнього класу. Значний внесок в проблему вивчення економічних характеристик середнього класу і його ролі в господарському житті країни зробили такі вчені, як Бондар І., Гальчинський А.,  Геєць В., Гошовська В.,  Зайцев Ю., Кузьменко В., Лернер Ю.,  Лібанова Е., Пирожков С., Рябіка В.,  Савчук В., Сахань І., Сердюк А., Титарчук М. О., Юхновський І. та інші. Серед російських науковців, які досліджували проблему формування та розвитку середнього класу в Росії слід виділити Авраамову Е., Ківінена М., Малеву Т., Радаєва В., Тихонову Н., Шкаратана О. та інших

Дослідження проблеми формування середнього класу потребує розгляду наукових розробок, присвячених розвитку підприємництва. Серед сучасних вітчизняних дослідників, які займаються даною проблематикою, необхідно відзначити  Барановського О., Варналія З., Воротіну Л.,  Дригу С., Зянька В., Жаліла Я., Ковальчука Т., Кредісова В.,  Ляпіна Д., Ляшенка В., Маршавіна Ю., Мочерного С., Ніколенка Ю, Реверчука С., Рибалкіна В., Сизоненка В., Соболя С., Черняка Т., Чухна А. та інших.

Водночас, визнаючи високу наукову цінність досліджень, здійснених науковцями, ще залишаються недостатньо вивченими питання щодо економічної суті середнього класу, його місця і ролі в трансформаційній економіці,  а також значення малого підприємництва у становленні і розвитку середнього класу. Все це на тлі соціально-економічної значимості досліджуваного питання зумовило актуальність теми дослідження, його мету та завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукову роботу виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри політичної економії обліково-економічних факультетів ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». Вона є складовою наукової держбюджетної теми у рамках комплексної теми наукових досліджень «Сучасне постіндустріальне суспільство і шляхи його формування в Україні» (реєстраційний номер 0107V001331). Особистий внесок автора полягає у теоретичному дослідженні сутності середнього класу та його ролі у формуванні постіндустріального суспільства.

Виконання дисертаційної роботи також пов’язано з науково-дослідною роботою кафедри міжнародної економіки і підприємництва «Національний університет державної податкової служби України»: «Механізм нарощування потенціалу підприємства» (реєстраційний номер 0107V012255). Особистий внесок автора полягає у дослідженні світового досвіду стимулювання розвитку малих підприємств.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретико-методологічне обґрунтування сутності середнього класу та розробка практичних рекомендацій щодо його розвитку і підвищення ефективності функціонування в Україні через активізацію суб’єктів малого підприємництва.

Досягнення поставленої мети передбачає розв’язання таких завдань:

             дослідити еволюцію поняття середній клас, його формоутворюючих елементів;

             розробити теоретичні рекомендації відносно критеріїв визначення середнього класу;

             визначити політекономічну суть поняття середній клас;

             розкрити роль і місце середнього класу в трансформаційній економіці;

             дослідити особливості формування середнього класу в Україні на етапі трансформації економічної системи;

             проаналізувати розвиток малого підприємництва в контексті становлення середнього класу;

             визначити принципи та форми впливу держави на становлення малого підприємництва;

             розкрити роль освіти у формуванні підприємницького середовища та середнього класу.

Об’єктом дослідження є економічні і соціальні відносини у процесі системної трансформації економіки та соціальної стратифікації в Україні.

Предметом дослідження є закономірності та особливості формування середнього класу в Україні, та впливу на цей процес інституту малого підприємництва.

Методи дослідження. В роботі було застосовано сукупність загальних і спеціальних методів та підходів. Зокрема, якісний аналіз і метод наукових абстракцій використовувався при обґрунтуванні категорійного апарату (п. 1.1, 1.2, 2.1); методи аналізу і синтезу – для деталізації об’єкта дослідження внаслідок розчленування його на окремі складові частини (п. 1.2, 1.3, 2.2); історичний – при вивченні еволюції державної політики підтримки підприємництва (п. 2.3., 3.1); статистичний аналіз – для вивчення, групування, порівняння, оцінки та інтерпретації фактичних даних для визначення ролі малого підприємництва у розвитку середнього класу (п. 2.3, 3.2); комплексний підхід, який базується на теоретичних і практичних положеннях наукових праць вітчизняних і зарубіжних вчених (п. 1.2, 1.3) для здійснення аналізу місця та ролі середнього класу в ринковій економіці загалом та зокрема в Україні; системний та структурний підхід – для дослідження чинних механізмів державного регулювання та підтримки підприємництва, проблеми формування організаційно-правових та інституційних умов трансформування державного регулювання з метою стимулювання розвитку середнього класу (п. 3.1, 3.2, 3.3).

Теоретичною і методологічною базою дослідження виступають праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань розвитку середнього класу, малого та середнього підприємництва в умовах трансформації економіки.

Інформаційну базу дослідження складають звітні дані Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Державного комітету статистики України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, офіційні публікації Європейського Союзу, Світової організації торгівлі, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, законодавчі та нормативно-правові акти, що регулюють відносини власності в Україні, звітні дані науково-дослідних центрів та установ тощо.

Наукова новизна одержаних результатів. Одержані автором наукові результати, що виносяться на захист, полягають у розробці теоретико-методологічних засад сутності середнього класу і впливу малого підприємництва на його формування та обґрунтуванні практичних рекомендацій щодо створення сприятливих умов для становлення та розвитку середнього класу у трансформаційній економіці. Наукова новизна полягає у тому, що:

вперше:

– запропоновано авторське політекономічне визначення поняття „середнього класу” як сукупності економічно активних суб’єктів системи соціально-економічних відносин, що залучають підприємницькі здібності, знання, інтелектуальний потенціал для отримання достатнього доходу, що надає їм відчуття самодостатності у суспільстві. Таке визначення дозволяє включити до середнього класу представників підприємницького сектора, які отримують винагороду у вигляді прибутку та найманих працівників, власників «інтелектуального капіталу», що дозволяє отримати їм не тільки трудові доходи у формі заробітної плати (оплата власнику фактору виробництва «праця»), але і доходи, отримані від здатності ефективно використовувати свій «інтелектуальний капітал»;

удосконалено:

– критеріальні ознаки віднесення суб’єктів економічної діяльності до середнього класу, які класифіковано як об’єктивні та суб’єктивно-інституціональні. До об’єктивних ознак автор відносить місце економічного суб’єкта у відносинах власності та ступені контролю за процесом господарської діяльності, що дозволяє отримати достатній рівень легального доходу, який дозволяє підтримувати високу якість людського капіталу та надає відчуття самодостатності в даному суспільстві внаслідок задоволення матеріальних і духовних потреб громадянина. До суб’єктивно-інституціональних слід віднести спосіб та стиль життя, задоволення своїм статусом, відносний політичний консерватизм, зокрема зацікавленість у підтримці соціальної стабільності у суспільстві, суб’єктивна ідентифікація себе з середнім класом;  

– визначення основних заходів стимулювання становлення та розвитку середнього класу через комплементарний характер використання інструментів державної політики в сфері підтримки підприємницької діяльності шляхом удосконалення освіти, регуляторної і податкової політики, як основних інституційних факторів підвищення ефективності функціонування суб’єктів малого підприємництва;

отримали подальший розвиток:

– теоретичні положення щодо причин гальмування становлення середнього класу у процесі трансформації економічної системи які мають об’єктивний та суб’єктивний характер. Об’єктивний характер визначається трансформаційним періодом економіки України, коли відбувався перехід від адміністративно-командної  до ринкової економічної системи.  Суб’єктивний характер полягає в інституціональних особливостях побудови національної економіки: недосконалість нормативно-правової бази ринкових перетворень; непідготовленість вітчизняних кадрів до прийняття управлінських рішень в умовах незалежності та трансформації економіки у ринкову; збереження затратного характеру виробництва через відсутність інноваційної складової у виробничому підприємництві;

– визначення основних пріоритетів державної фінансової підтримки малого підприємництва: створення інституційних передумов для забезпечення функціонування ринку мікрокредитування, взаємного фінансування та гарантування кредитів – через удосконалення нормативно-правової бази, кадрового забезпечення та формування інфраструктури, у тому числі інформаційного забезпечення в зазначених сферах;

– економічні, інституційно-правові заходи спрямовані на підвищення ролі освіти у становленні середнього класу, зокрема пропонується широке запровадження державних та приватних кредитів на отримання освіти; удосконалення дистанційної форми навчання; орієнтація освіти на розвинення підприємницьких якостей у громадян, незалежно від обраної ним спеціальності чи професії.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані наукові результати мають не лише теоретико-методологічне, а й практичне значення для вирішення конкретних економічних проблем. Розроблені та сформульовані в дисертації висновки та пропозиції використані Науково-дослідним економічним інститутом Міністерства економіки України в ході реалізації науково-дослідної теми «Аналіз особливостей становлення та формування структурних параметрів малого підприємництва в Україні та розроблення методичних рекомендацій щодо проведення компаративного аналізу стану вітчизняного малого підприємництва відповідно до критеріїв Європейського Союзу» (№ держреєстрації РК 0110U005339) (довідка № 1/522 від 05.01. 2011р.). Пропозиції прийняті до впровадження Спілкою підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України (довідка № 90/2 від 16. 02.2001 р.) Окремі висновки та положення використані в процесі підготовки Національним інститутом стратегічних досліджень низки аналітичних записок та доповідей з питань соціально-економічної політики, направлених до Адміністрації Президента України протягом 2010р. (акт № 293/410 від 28. 02. 2011 р.) Також наукові результати дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі у Національному університеті державної податкової служби України при викладанні студентам лекційних курсів з дисциплін «Політична економія», «Державне регулювання економіки», «Підприємницька діяльність та її оподаткування» та проведенні семінарських занять (довідка № 664/01-12 від 11. 03. 2011 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійно виконаного наукового дослідження. Теоретичні узагальнення, розробки, висновки та пропозиції, викладені в ній, є особистим здобутком автора. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано лише ті ідеї та положення, які є результатом власних досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і теоретичні висновки обговорювались на ІІІ міжнародній науково-практичній конференції «Динаміка наукових досліджень '2004» (м. Дніпропетровськ 2004 р.), на міжнародній науково-практичній конференції „Міжнародне економічне співробітництво України (правовий аспект)” (м. Київ 2004 р.), на науково-методичної конференції «Удосконалення змісту та форм організації навчального процесу відповідно до міжнародних стандартів» ( м. Київ, 2–4 лютого 2005 р.), на міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток наукових досліджень 2005» (7–9 листопада 2005 р. м. Полтава), на ІІІ міжнародній науково-практичній конференції «Наука и образование без границ-2007» (16–27 грудня 2007 р. м. Софія, Болгарія), на науково-методичному семінарі «Сучасний стан та перспективи розвитку оподаткування в країнах ЄС» (24 жовтня 2008р. м. Ірпінь), на міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми економічного розвитку України в умовах глобалізації» (24 квітня 2009 р. м. Вінниця), на науково-практичної конференції «Міжнародне співробітництво України у сфері оподаткування. Реформування податкової служби України відповідно до європейських стандартів» (м. Ірпінь, 23 жовтня 2009 р.), на науково-практичної конференції «Сучасні виклики для України в сфері політики, економіки та права в глобалізованому світі» (м. Ірпінь, 18–19 травня 2010р.), на науково-практичної конференції «Проблеми й перспективи розвитку підприємництва» (м. Харків, 26 листопада 2010 р.).

Публікації. По темі дисертаційного дослідження опубліковано 19 наукових праць загальним обсягом 4,72 друкованих аркушів, з них: 8 статей – у наукових фахових виданнях, а 11 – в інших виданнях.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків і списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації становить 184 сторінки друкованого тексу. Робота містить 22 таблиць на 22 сторінках, 4 рисунки на 4 сторінках та 10 додатків на 19 сторінках. Список використаних джерел налічує 190 найменувань.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины