АНТИМОНОПОЛЬНАЯ И КОНКУРЕНТНАЯ ПОЛИТИКА ГОСУДАРСТВА: ИНСТИТУЦИОНАЛЬНЫЙ АСПЕКТ




  • скачать файл:
Название:
АНТИМОНОПОЛЬНАЯ И КОНКУРЕНТНАЯ ПОЛИТИКА ГОСУДАРСТВА: ИНСТИТУЦИОНАЛЬНЫЙ АСПЕКТ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми.  Для України, яка не має багаторічного досвіду державного регулювання ринкової економіки і яка активно формує механізм впливу держави на економічні процеси при непланових формах господарювання, актуальними є дослідження ступеня втручання держави в економіку і можливі шляхи підвищення ефективності необхідних регуляторних заходів, у тому числі у вигляді антимонопольного контролю за злиттями господарських структур та олігопольними змовами.

Спроби осмислити й узагальнити досвід антимонопольного контролю за злиттями компаній розпочинались вітчизняними вченими в області економіки і права неодноразово. Опубліковано низку наукових праць, присвячених проблемам формування конкурентного середовища, обмеження монополізму й удосконалення антимонопольного законодавства. Серед авторів публікацій можна виділити: В. Амітана, М. Долишнього, О. Заваду, Г. Знаменського, М. Козориз, Р. Кузьміна, В. Мамутова, Н. Саніахметову.  

Процеси злиттів, приєднань, поглинань і інші форми об'єднань суб'єктів господарювання на ринку являють постійну загрозу вільній конкуренції. При цьому, економічна теорія не виробила єдиних, універсальних підходів до організації процесу формування державної конкурентної політики і механізмів її реалізації. Крім того, конкурентоспроможні країни з розвиненою ринковою економікою мають часто досить відмінні одна від одної моделі антимонопольного регулювання, що дозволяє виділити їх національні особливості. Виходячи з цього, актуальною є проблема пошуку тієї моделі антимонопольного регулювання в Україні, яка у найбільшому ступені адекватна культурним особливостям суспільства. Вихід за межі розгляду винятково економічних відносин і необхідність залучення теоретичного апарату соціології та менеджменту обумовлені системним підходом до розгляду визначеної проблеми, у рамках якого аналіз національної економіки у відриві від характеристик суспільства як метасистеми є неможливим.

Проблеми міжкультурних комунікацій, взаємодії різних культур розроблені в наукових публікаціях зарубіжних і вітчизняних авторів: Г. Хофстеда, М. Вебера, Х. Тріандіса, Ф. Тромпенарса, Г. Майєра, Дж. Найджела, Э.Х. Шейна, Т. Персикової, Н. Безкутова, М. Бобіної, М. Грачова, Ю. Петрушенка, Т. Голець, Н. Латової, Ю. Латова. Спираючись на те, що засадою формування інституціонального аспекту антимонопольної і конкурентної політики держави є економіка та її особливості, велике значення при розгляді цього напрямку мають праці таких вітчизняних вчених як О. Азарян, О. Амоша, В. Геєць, Г. Губерна, В. Дорофієнко, В. Мамутов, О. Поважний, С. Поважний, Ф. Поклонський, Т. Сьомкіна, О. Чилікін, М. Чумаченко. У ряді робіт згаданих авторів відстоювалися і були обґрунтовані ідеї впливу характеристик культури суспільства на стан економіки в цілому, на окремі параметри її розвитку: на стан міжнародної торгівлі, формування ділової культури, темпи інноваційного розвитку. Проте, визначені дослідники не акцентували увагу на вивченні взаємозв'язку культурних особливостей суспільства й організації національної економіки як системи в контексті розвитку конкурентного середовища.  

Виходячи з вищевикладеного, була обрана тема, мета і завдання дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу підготовлено відповідно до  плану науково-дослідної роботи Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України в рамках теми «Фінансовий механізм державного управління економікою України» (2009-2010 рр., номер державної реєстрації 0104U008798). Матеріали дисертаційної роботи є частиною розробок теоретичних і методичних положень комплексного підходу до вирішення завдання антимонопольного державного регулювання та захисту конкуренції, що враховує характеристики культури українського суспільства як соціальної системи.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є формування теоретико-методологічного підходу до розробки державної антимонопольної і конкурентної політики з урахуванням соціальних детермінант національної економіки й удосконалення механізму її реалізації.

Для досягнення поставленої мети в роботі визначено такий комплекс завдань:

проаналізувати конкуренцію як інститут і основну характеристику ринкової економіки, визначити поняття «конкуренція» в термінах системного підходу;

обґрунтувати завдання і механізми державної антимонопольної і конкурентної політики;

провести аналіз зарубіжного досвіду антимонопольного регулювання і захисту економічної конкуренції;

дослідити сутність поняття «конкуренція» з позицій інституціоналізму,  обґрунтувати положення про конкуренцію як спосіб взаємодії елементів соціальної системи, що дає можливість її розгляду як культурного патерну;

виявити розмаїтість культурних патернів і дослідити способи їх аналізу;

провести порівняльний аналіз культурних моделей країн з розвиненою ринковою економікою;

розробити теоретико-методологічний підхід, що забезпечує адекватність державної конкурентної та антимонопольної політики і механізмів її реалізації домінуючим «конкурентним патернам» суспільства;

дослідити вплив культурних патернів українського суспільства на стан конкуренції в економіці України і запропонувати рекомендації щодо удосконалення механізму антимонопольного державного регулювання;

розробити рекомендації щодо удосконалення механізму антимонопольного регулювання в регіональному вимірі в Україні.

Об'єкт дослідження - процеси формування антимонопольної і конкурентної політики держави.

Предмет дослідження - теоретико-методологічний підхід до розробки державної антимонопольної і конкурентної політики та механізм її реалізації.  

Методи дослідження. У дисертації використані загальнонаукові і спеціальні методи, що дозволили сформувати теоретико-методологічний підхід до розробки державної антимонопольної і конкурентної політики з урахуванням соціальних детермінант національної економіки й удосконалити механізм її реалізації.

У роботі застосовані методи: порівняльного аналізу культурних особливостей за методикою Г. Хофстеда; статистичного аналізу індексу культури країн з розвиненою ринковою економікою і високим рівнем конкурентоспроможності; системного підходу - при визначенні поняття конкуренції; аналізу даних економічної статистики - при аналізі впливу культурних особливостей українського суспільства на стан національної економіки в цілому та в регіональному вимірі; аналізу поняття «конкуренція» з позицій інституціоналізму. 

Інформаційною базою дослідження є вітчизняні і зарубіжні публікації, відображені в них результати теоретичних і методологічних розробок; дані досліджень конкурентоспроможності економік країн світу, проведених українськими і зарубіжними експертами й аналітиками; дані характеристик культури за методикою Г. Хофстеда; Закони України, що регулюють процес захисту економічної конкуренції; результати досліджень, проведених безпосередньо автором.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у формуванні теоретико-методологічного підходу до розробки державної антимонопольної і конкурентної політики з урахуванням соціальних детермінант національної економіки та в удосконаленні механізму її реалізації.

Цей результат розкривається в наступних положеннях:

уперше:

сформовано теоретико-методологічний підхід до розробки державної антимонопольної і конкурентної політики на засаді урахування соціальних детермінант національної економіки, використання якого забезпечує адекватність управлінського впливу домінуючим культурним патернам соціальної системи, що обумовлюють тип конкурентної поведінки економічних суб’єктів;

розроблено методичний підхід до застосування порівняльного аналізу культурних моделей країн з високим рівнем конкурентоспроможності, за допомогою якого визначено культурні патерни суспільства, що забезпечують високий рівень економічного розвитку при існуючих характеристиках світової економіки;

удосконалено:

поняття «конкуренції», яке розглянуто в термінах системного підходу й обґрунтовано положення про те, що конкуренція являє собою механізм дії позитивних зворотних зв'язків, які збільшують рівень розмаїтості в економічній системи та сприяють її розвитку й водночас підвищують рівень нестійкості для кожного окремого учасника економічних відносин;

механізм реалізації антимонопольної і конкурентної політики держави шляхом приведення у відповідність методів державного антимонопольного регулювання та захисту економічної конкуренції культурним особливостям суспільства як способу поведінки суб’єктів економічних відносин;

дістали подальшого розвитку:

напрямки розвитку методів антимонопольного регулювання і захисту економічної конкуренції в Україні в цілому та в регіональному вимірі;

положення про диференційований підхід до регулювання регіональних економічних систем з урахуванням відмітних характеристик їх соціальної складової.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення має теоретико-методологічний підхід до розробки державної антимонопольної і конкурентної політики з урахуванням соціальних детермінант національної економіки.

Теоретичні і методичні положення дисертаційного дослідження були впроваджені на базі Антимонопольного комітету України (довідка про впровадження №50-59/11 від 21.01.2011 р.).  Зокрема, враховані положення про доцільність формування антимонопольної і конкурентної політики держави з урахуванням культурних особливостей суспільства. Прийняті до розгляду рекомендації щодо підвищення жорсткості механізму антимонопольного регулювання, обумовлені недостатнім рівнем розвитку культурних патернів українського суспільства, що сприяють становленню конкурентних відносин в економіці.

Положення дисертаційного дослідження в теоретичній та методичній частинах впроваджено в навчально-методичну роботу Донецького державного університету управління (довідка про впровадження №01-12/1011  від 06.08.2010 р.). З використанням результатів дослідження було проведено корекцію змісту учбового курсу «Антимонопольна діяльність» для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». Зокрема, в рамках курсу розглядаються інституціональні аспекти формування антимонопольної і конкурентної політики держави, що визначаються характеристиками культури суспільства, які обумовлюють поведінку суб’єктів економічної діяльності.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеним науковим дослідженням, в якому автором здійснено аналіз теоретичних підходів і механізмів реалізації антимонопольної і конкурентної політики держави, обґрунтовано соціальні детермінанти конкурентного стану національної економіки, розроблено рекомендацій щодо удосконалення антимонопольної і конкурентної політики України з урахуванням культурних детермінант українського суспільства.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні, методологічні і практичні результати проведених досліджень, а також концептуальні положення і загальні висновки були представлені у вигляді доповідей на VI міжнародній науково-практичній конференції «Наука і освіта без кордонів – 2010» (м. Перемишль, Польща, 07-15 грудня 2010 р.), а також на щорічних конференціях професорсько-викладацького складу Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України за підсумками науково-дослідної роботи у 2009-2010 рр.

Публікації. По темі дисертаційного дослідження автором опубліковано                     6 робіт, з них: 5 статей у наукових журналах і збірниках наукових праць, 1 стаття – у  збірнику матеріалів конференції. Загальний обсяг публікацій складає 2,7 д.а., з них 2,7 д.а. належать особисто автору.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційне дослідження складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Загальний обсяг дисертації складає 175 сторінок, у тому числі 24 таблиці і 14 рисунків, які наведено на 20 сторінках, список використаних джерел із 150 найменувань (приведений на 13 сторінках), два додатки (2 сторінки). 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)