АЛЬТЕРНАТИВНІ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА



Название:
АЛЬТЕРНАТИВНІ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. Мале підприємництво є невід’ємним сектором економіки, завдяки якому заповнюються ніші ринку, не охоплені діяльністю великих та середніх підприємств, а їх гнучкість та швидка пристосовуваність дозволяють легше переносити зміни в економічних процесах. На сектор малого підприємництва багатьох зарубіжних країн припадає понад 60 % ВВП. Задля досягнення таких результатів економіками промислово розвинених країн застосовуються різні податкові важелі стимулювання розвитку малого підприємництва. В Україні, на рівні з загальною системою оподаткування, існують такі альтернативні системи, як спрощена система оподаткування суб’єктів малого підприємництва, фіксований податок, фіксований сільськогосподарський податок. Ці альтернативи застосовує 51 % всіх суб’єктів малого підприємництва та біля 50 % всіх зайнятих у сфері малого підприємництва. Зміни, які відбулися останнім часом в економіці України, показали, що діючі альтернативні системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва поступово втратили свою фіскальну ефективність. Відбувається розвиток таких негативних явищ, як застосування фінансових схем з метою ухилення від оподаткування, переорієнтація діяльності підприємств з виробничої сфери на сферу надання послуг та ін. Назріла необхідність удосконалення діючих систем оподаткування малого бізнесу на основі оцінювання їх ефективності та гармонізації інтересів суспільства, малого підприємництва і держави.

Дослідженню стану та розвитку систем оподаткування малого бізнесу приділялася значна увага науковців, практиків, представників органів державної влади. Серед вітчизняних та зарубіжних науковців, які привнесли важливий вклад в дослідження проблем розвитку та оподаткування малого підприємництва, можна відзначити праці В. Л. Андрущенка, В. В. Буряковського, З. С. Варналія, В. П. Вишневського, Ю. Г. Дьякона, Ю. Б. Іванова, О. Р. Квасовського, А. І. Крисоватого, І. О. Луніної, П. В. Мельника, С. А. Музиченко, В. Н. Парсяка, А. М. Піддєрьогіна, А. М. Соколовської, Т. В. Уманець, А. П. Чередніченко, В. О. Швадченка, С. І. Юрія. Більшість наукових досліджень присвячено проблематиці становлення і розвитку малого підприємництва, методам оцінювання його діяльності, механізмам державної підтримки і особливостям оподаткування, оцінюванню доцільності переходу суб’єктів малого підприємництва на альтернативні системи оподаткування. Наукові доробки зарубіжних дослідників О. Б. Крутіка, В. Г. Князєва, О. С. Лазарєва, М. Г. Лапусти, О. І. Муравйова, Ю. В. Старостіна, Д. Г. Черніка присвячені вивченню впливу факторів на розвиток малого підприємництва і критеріїв віднесення підприємств до малих. Наукові напрацювання у сфері малого бізнесу досить значні, проте залишаються мало дослідженими проблеми оподаткування суб’єктів малого підприємництва за альтернативними системами, доведення доцільності їх існування як основних податкових важелів і стимулів впливу на соціально-економічне становище у країні та рівень розвитку малого підприємництва. Залишається недостатньо розробленою як у теоретичному, так і у методично-практичному аспекті питання оцінки ефективності діючих альтернативних систем оподаткування, визначення напрямів щодо їх вдосконалення; впровадження заходів, стимулюючих розвиток сектору малого підприємництва; гармонізації суспільних інтересів. Актуальність і науково-практична значимість окреслених проблем зумовили вибір теми дослідження, визначили його мету і завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт за темою кафедри фінансів Одеського державного економічного університету в межах таких держбюджетних тем (довідка № 01-17/583 від 21.04.2011 р.):

- «Проблеми реформування податкової системи України» (номер державної реєстрації 0104U000734). Особистий внесок автора полягає в дослідженні переваг і недоліків податкової системи України та в розробці пропозицій по її удосконаленню.

- «Бюджетна система України: аналіз стану і основні напрямки вдосконалення бюджетних відносин в умовах макроекономічного розвитку» (номер державної реєстрації 0107U011415), де автором досліджено стан соціальної безпеки країни і запропоновано шляхи його покращання.

А також у розробці науково-дослідної теми (довідка № 01-18/7066 від 21.04.2011р.) «Фінансово-кредитний механізм зовнішньоекономічної діяльності підприємств цементної галузі та особливості у застосуванні альтернативних методів оподаткування» (номер державної реєстрації 0109U005037), розділ «Альтернативні методи оподаткування» особистий внесок автора полягає в обґрунтуванні доцільності застосування альтернативних систем оподаткування при оподаткуванні діяльності підприємств цементної галузі.

Мета і завдання дослідження. Поглиблення теоретичних засад альтернативних систем оподаткування суб’єктів малого підприємництва і розробка науково-практичних рекомендацій з підвищення соціально-економічної ефективності їх функціонування.

Для досягнення  зазначеної мети в дисертаційній роботі були поставлені такі завдання:

-                     дослідити податкову політику у сфері малого підприємництва  України з метою виявлення основних її рис, притаманних певному періоду, і встановлення причинно-наслідкових зв’язків між окремими етапами податкової політики та основними показниками розвитку суб’єктів малого підприємництва;

-                     поглибити понятійний апарат теорії оподаткування на основі дослідження особливостей системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва;

-                     визначити основні тенденції розвитку суб’єктів малого підприємництва та проаналізувати чинники впливу на їх розвиток;

-                     оцінити ефективність існуючих альтернативних систем оподаткування суб’єктів малого підприємництва в Україні та обґрунтувати доцільність їх застосування;

-                     систематизувати зарубіжний досвід оподаткування суб’єктів малого підприємництва з метою виявлення та адаптації найбільш прийнятних для економіки України важелів і стимулів;

-                     сформулювати концептуальні засади розвитку альтернативних систем оподаткування, а саме спрощеної системи, з метою забезпечення розвитку та зростання ефективності діяльності суб’єктів малого підприємництва;

-                     розробити методичні підходи до прогнозування економічних наслідків застосування спрощеної системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва.

Об’єктом дослідження є процес оподаткування суб’єктів малого підприємництва  за альтернативними системами.

Предметом дослідження є фінансові відносини, що виникають у процесі оподаткування суб’єктів малого підприємництва за альтернативними системами.

Методи дослідження. В ході дисертаційного дослідження використовувались загальнотеоретичні та економіко-математичні методи. Для вирішення поставлених завдань застосовувався системний підхід, який дав можливість провести комплексний аналіз оподаткування суб’єктів малого підприємництва за альтернативними системами в Україні та дослідити стан їх розвитку.

При дослідженні теоретичних основ оподаткування суб’єктів малого підприємництва за альтернативними системами, їхньої ролі у стимулюванні розвитку суб’єктів малого підприємництва та міжнародного досвіду використовувалися: з метою всебічного пізнання об’єкта дослідження – діалектичний та історичний методи, методи аналізу та синтезу; для виявлення переваг та недоліків загальної і альтернативних систем оподаткування – метод порівняння та логічного узагальнення; з метою наочного зображення статистичного матеріалу, теоретичних та практичних положень – метод спостереження, узагальнення та графічного зображення даних; з метою оцінювання ефективності альтернативних систем оподаткування – кореляційний і регресійний аналіз, імітаційне моделювання.

Теоретичною основою дослідження є наукові праці українських і зарубіжних вчених у сфері фінансів та оподаткування.

Інформаційну основу дослідження склали законодавчо-нормативні документи України і методологічні та статистичні матеріали Міністерства фінансів України, офіційні матеріали Державної служби статистики України, Державної податкової служби України, Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, публікації в наукових та економічних виданнях. 

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці і обґрунтуванні низки теоретичних положень, що у комплексі становлять концептуальні основи розвитку спрощеної системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва з метою підвищення ефективності їх функціонування. Під час дисертаційного дослідження отримані та виносяться на захист наступні теоретичні і практичні результати, а саме:

вперше:

                     розроблено та обґрунтовано методичний підхід до оцінювання ефективності застосування альтернативних систем оподаткування суб’єктами малого підприємництва, що дає змогу цілеспрямовано впливати на їх розвиток з метою гармонізації інтересів держави та суб’єктів малого бізнесу;

          удосконалено:

                     методичні підходи до періодизації етапів формування та реалізації податкової політики у сфері малого підприємництва, що дало можливість виявити причинно-наслідкові зв’язки між окремими етапами податкової політики та основними показниками розвитку суб’єктів малого підприємництва;

                     класифікацію чинників деструктивного і стимулюючого впливу на стан і розвиток суб’єктів малого підприємництва України з метою визначення заходів їх регулювання;

                     теоретико-методичні основи удосконалення спрощеної системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва в Україні з метою забезпечення розвитку і зростання ефективності діяльності суб’єктів малого підприємництва на засадах галузевого та територіального поділу.

                     концептуальні засади функціонування альтернативної (спрощеної) системи оподаткування, що забезпечить стабільний розвиток суб’єктів малого підприємництва та створення нових робочих місць;

набули подальшого розвитку:

                     понятійний апарат теорії оподаткування, а саме дефініція «податкова політика», яку пропонується розуміти як сукупність правових, економічних, організаційних заходів держави у сфері оподаткування, направлених на забезпечення достатніх для виконання функцій держави податкових надходжень до бюджету і стимулювання ділової активності суб’єктів малого підприємництва та їх економічного зростання;

                     класифікація діючих систем оподаткування суб’єктів малого підприємництва, що дало можливість сформулювати визначення поняття «альтернативні системи оподаткування» як сукупності податків і зборів, які стягуються до бюджету з суб’єктів малого підприємництва (які відповідають законодавчо встановленим критеріям), правил обчислення та сплати, котрі введені державою з метою спрощення механізму їх стягнення та податкового стимулювання розвитку суб’єктів малого підприємництва;

                     підходи до визначення поняття «мале підприємництво», «малий бізнес», які пропонується вживати як синоніми для усунення розбіжностей у законодавчо-нормативному забезпеченні з питань оподаткування. Запропоновано під терміном «мале підприємництво (бізнес)» розуміти певну господарську діяльність, яка провадиться або планується для провадження на засадах самостійності, ініціативності, систематичності, на власний ризик та здійснюється суб’єктами підприємництва, у яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік і обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищують встановлену законодавством межу, з метою досягнення економічних і соціальних результатів.

          Практичне значення одержаних результатів. Результати дослідження мають теоретичне і практичне значення для удосконалення оподаткування суб’єктів малого підприємництва за альтернативними системами оподаткування з метою стимулювання їх розвитку і можуть бути використані в роботі Державної податкової служби України та Кабінету міністрів України при розробці нормативно-правових актів, в роботі науково-дослідних установ, у навчальному процесі.

Результати дослідження були впроваджені у практичну діяльність Головного управління економіки Одеської обласної державної адміністрації (довідка № 898/07 від 18.04.2011 р.). Особистий внесок автора полягає в наданні пропозицій щодо методичних підходів до оцінювання ефективності альтернативних систем оподаткування суб’єктів малого підприємництва.

Запропоновані концептуальні засади удосконалення спрощеної системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва (акт № 87/02 від 2.03.2011 р.) і рекомендації щодо критеріїв оцінки проектів та ефекту від зменшення витрат бюджету на створення робочого місця й ефекту від зменшення бюджетних виплат по безробіттю (акт № 39/04 від 11.01.2011 р.), впроваджені у практичну діяльність Об’єднань організацій роботодавців півдня України при розгляді проектів на засіданнях Координаційної ради при Кабінеті міністрів України.

 Пропозиції з удосконалення оподаткування суб’єктів малого підприємництва впроваджені та використовуються у практичній діяльності Київського науково-дослідного інституту судових експертиз при проведенні судово-економічних експертиз з питань оподаткування, обліку і звітності суб’єктів малого підприємництва (акт № 03/03-04/18 від 17.02.2011 р.).

Одержані результати дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Одеського державного економічного університету при проведенні лекційних та семінарських занять із дисциплін «Фінанси», «Податкова система», «Традиційна та спрощена системи оподаткування» (довідка № 01-10/597 від 28.03.2011 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є одноосібно виконаною науковою працею, у якій відображено авторський підхід до оцінювання ефективності альтернативних систем оподаткування суб’єктів малого підприємництва в Україні та запропоновано шляхи вдосконалення цих систем. Висновки, положення, ідеї, рекомендації, що містяться у дисертаційній роботі і виносяться на захист, отримані автором самостійно. Результати дисертаційного дослідження викладені в опублікованих працях.

Апробація результатів дисертації. Основні положення, результати, висновки і рекомендації, відображені в дисертаційній роботі, були оприлюднені на засіданнях кафедри фінансів Одеського державного економічного університету та на науково-практичних конференціях, а саме: на Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих учених і студентів «Формування ефективних фінансових механізмів державного управління економікою України: теорія і практика» (Донецьк, 9–11 листопада 2009 р.), І Міжнародній конференції молодих учених «Економіка і менеджмент – 2010» (Львів, 25–27 листопада 2010 р.), Міжнародній науково-практичній Інтернет-конференції «Важелі і механізми формування сталого розвитку економіки в умовах світової глобалізації» (Тернопіль, 9–10 грудня 2010 р.), ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні тенденції розвитку наукової думки» (Одеса, Лондон, 31 січня – 14 лютого 2011 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Забезпечення сталого розвитку економіки на макро- та мікрорівнях» (м. Одеса, 12–13 лютого 2011 р.). 

Публікації. Основні положення та результати проведеного дисертаційного дослідження знайшли відображення у 13 наукових працях загальним обсягом 3,86 д. а., які особисто належать автору, з них у наукових фахових виданнях опубліковано 8 статей обсягом 2,95 д. а. та 5 тез 0,91 д. а.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків і списку використаних джерел. Основний зміст дисертації викладено на 178 сторінках друкованого тексту. Робота містить 37 таблиць і 28 рисунків; додатки викладено на 63 сторінках; список використаних джерел містить 207 найменувань.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины