АКТИВІЗАЦІЯ ЗАЛУЧЕННЯ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ




  • скачать файл:
Название:
АКТИВІЗАЦІЯ ЗАЛУЧЕННЯ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. В умовах глобальної конкуренції роль прямих іноземних інвестицій (ПІІ) полягає в залученні не лише необхідних обсягів капіталу, а й сучасних технологій, методів управління та висококваліфікованих менеджерів. Виграють країни, які активно долучаються до міжнародного науково-технічного та інформаційного обміну. Разом з тим, глобалізація світогосподарських взаємин за участю прямих іноземних інвестицій супроводжується диверсифікованістю форм і напрямків міжнародної конкуренції, методів боротьби за володіння і контроль над технологічними, трудовими, інтелектуальними, природними й інвестиційними ресурсами. Питання про місце і роль України у світовому ринку прямих іноземних інвестицій має першочергове і визначальне значення у подальшому зростанні національної економіки, для чого важливо визначити рівень, умови, форми і способи інтеграції країни у світове господарство та міжнародний ринок капіталу. Тому, для ефективного залучення ПІІ в пріоритетні сфери та напрямки соціально-економічного розвитку країни необхідною є скоординована та науково-обґрунтована економічна політика активізації прямих іноземних інвестицій та формування сприятливого інвестиційного клімату, відповідно до перспектив структурної трансформації економіки та довгострокової стратегії розвитку держави на інноваційній основі.

Вищезазначене у своїй сукупності забезпечує актуалізацію поглибленого дослідження методології залучення прямих іноземних інвестицій в умовах глобальної конкуренції, різні аспекти якого знайшли своє відображення у низці праць українських і зарубіжних дослідників. Базові теоретико-методологічні підходи щодо залучення прямих іноземних інвестицій містяться у працях провідних українських вчених, зокрема О. Амоші, І. Бланка, Є. Бойка, В. Василенка, О. Власюка, В. Волошина, О. Гаврилюка, П. Гайдуцького, В. Гейця, Б. Губського, Б. Данилишина, М. Денисенка, В. Загорського, С. Захаріна, Д. Лук’яненка, В. Мамутова, А. Мерзляка, А. Мокія, В. Осецького, А. Пересади, А. Поручника, С. Реверчука, О. Рогача, А. Румянцева, А. Степаненка, Д. Стеченка, А. Сухорукова, С. Писаренко, І. Ткачук, В. Федоренка, А. Філіпенка, М. Чумаченка, В. Шеремета, Л. Шинкарук, М. Якубовського та ін.

Концептуальні основи дослідження проблем впливу іноземних інвестицій на основні макроекономічні показники країн-реципієнтів, взаємозв'язку основних потоків іноземних інвестицій з активізацією інноваційних процесів та діяльністю транснаціональних корпорацій в ході процесів інтеграції і глобалізації сучасної світової економіки знайшли місце в фундаментальних працях таких вчених, як: К.Акамацу, Е. Берлоу, Л.Баклі, Є. Брігхем, Р. Вернон, О. Вільямсон, Д. Гофман, Х. Грей, Дж. Данінг, К. Іверсен, М. Кассон, Д. Каддінгтон, Ч. Кіндлебергер, К. Кодзім, Р. Коуз, С.Магі, Р. Манделл, Т. Озава, М. Портер, А. Ругман, Ф. Рут, П. Семюелсон, Т.Суон, Я.Тінберген, П. Фішер, С. Хаймер, У. Шарп та ін.

У той же час слід вказати на відсутність чіткої та цілісної державної політики пріоритетного залучення та реалізації іноземних інвестицій, які б несли мультиплікативний ефект економічного розвитку, а також обмеженість дієвих підходів оцінки впливу іноземних інвестицій на економічну безпеку країни та їх ефективності з врахуванням стратегічних національних інтересів. Необхідність вирішення цих завдань зумовили вибір теми дослідження, визначили його мету та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація пов’язана з тематикою наукових досліджень Інституту регіональних досліджень НАН України. Зокрема, з такими науково-дослідними темами: “Моніторинг та оцінка інвестиційної привабливості областей Західного регіону України” (номер державної реєстрації 0108U010368) – автором удосконалено методи оцінки інвестиційної привабливості регіону, розроблено організаційно-економічні механізми активізації залучення прямих іноземних інвестицій в економіку регіону; “Оцінка інвестиційної діяльності в регіоні і визначення важелів підвищення її ефективності” (номер державної реєстрації 0111U000710) – автором розроблено методичні підходи до оцінки ефективності структурних трансформацій залучення іноземних інвестицій.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є поглиблення теоретико-методологічних засад та розробка практичних рекомендацій щодо формування політики залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України в умовах глобальної конкуренції та обґрунтування організаційно-економічного механізму його активізації на основі обраних пріоритетів й стратегічних цілей соціально-економічного розвитку країни.

Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити наступні завдання:

розкрити сутність та особливості залучення іноземних інвестицій в контексті еволюційного підходу;

узагальнити теоретико-концептуальні підходи до питань активізації ПІІ в умовах глобальної конкуренції на ринку капіталів;

дослідити вплив ПІІ на економічний розвиток приймаючої держави;

проаналізувати тенденції та наслідки залучення ПІІ для вітчизняної економіки;

дослідити чинники впливу на активізацію ПІІ в умовах глобальної конкуренції;

здійснити оцінку ефективності структурних трансформацій залучення ПІІ в Україні; 

узагальнити зарубіжний досвід та стратегії регулювання іноземних інвестицій в умовах глобалізації;

виокремити пріоритети державної політики залучення ПІІ;

розробити рекомендації з удосконалення державної політики залучення ПІІ в Україну та обґрунтувати ефективний механізм їх стимулювання.

Об'єктом дослідження є процеси залучення іноземних інвестицій у вітчизняну економіку, а також методи державного регулювання процесів активізації прямих іноземних інвестицій в умовах глобальної конкуренції.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та методичні засади формування політики активізації залучення прямих іноземних інвестицій на основі пріоритетних та стратегічних цілей соціально-економічного розвитку.

Методи дослідження. В основу методології дослідження покладено фундаментальні положення і принципи теорії міжнародного руху капіталу, монополістичних переваг, інтернаціоналізації, національної конкурентоспроможності та ін., роботи вітчизняних та зарубіжних вчених із проблем регулювання процесу ефективного залучення прямих іноземних інвестицій.

У процесі дослідження використовувалися такі наукові методи:

діалектичний та ретроспективний, порівняння й синтезу – для розкриття сутності, змісту і принципів залучення прямих іноземних інвестицій, закономірностей та чинників активізації іноземного інвестування в умовах глобальної конкуренції на ринку капіталів;

структурного, факторного та економіко-статистичного аналізу – для дослідження динаміки, структури та наслідків залучення прямих іноземних інвестицій у вітчизняну економіку, детермінації бар’єрів активізації іноземного інвестування, оцінки ефективності структурних трансформацій залучення прямих іноземних інвестицій в Україну;

економіко-математичного моделювання та кореляційно-регресійного аналізу – для оцінки залежності прямих іноземних інвестицій в Україні від соціально-економічних чинників регіонального характеру;

логічного узагальнення та стратегічного аналізу – для вироблення концептуальних засад формування і реалізації державної політики залученням прямих іноземних інвестицій в Україну та обґрунтування ефективного механізму їх стимулювання в умовах глобальної конкуренції;

графічні методи – для наглядного зображення результатів дослідження прямих іноземних інвестицій в Україні.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, укази Президента України; статистичні матеріали; аналітичні розрахунки автора, виконані у процесі проведення дослідження.

Наукова новизна результатів роботи полягає у розвитку теоретико-методологічних основ формування політики активізації процесів залучення прямих іноземних інвестицій в умовах глобальної конкуренції на основі стратегічних пріоритетів та цілей соціально-економічного розвитку країни. До основних положень дисертації, які визначають її наукову новизну та винесені на захист, належать такі:

вперше:

розроблено методологічний підхід до оцінювання ефективності структурних трансформацій за участю іноземних інвестицій, який дозволяє оцінити наслідки впливу структурних зрушень у залученні прямих іноземних інвестицій на загальноекономічну ефективність інвестиційних процесів за видами економічної діяльності та загалом по країні;

удосконалено:

імперативи формування пріоритетів державної політики залучення прямих іноземних інвестицій, які передбачають врахування секторальних та регіональних переваг, критеріїв вибору компаній та країн-продуцентів прямих іноземних інвестицій, а також стратегічні пріоритети державної підтримки їх залучення у сферу високих технологій. Це дозволить підвищити ефективність та диверсифікованість процесу залучення іноземних інвестицій на шляху активізації інноваційної моделі розвитку економіки країни;

структуру механізму залучення прямих іноземних інвестицій на основі формування взаємопов’язаної та взаємообумовленої системи методів, важелів та інструментів регулювання (в т.ч. стимулювання) прямих іноземних інвестицій, нормативно-правового, інформаційного та методичного забезпечення процесу їх залучення. На відміну від існуючих, цей механізм включає систему обґрунтованих, відповідно до нових вимог господарювання в умовах глобальної конкуренції, ефективних інструментів диференційованого за пріоритетами стимулювання прямих іноземних інвестицій (фіскальних, монетарних, структурних, регіональних (спеціальних), організаційно-технічних).

отримали подальший розвиток:

класифікація іноземних інвестицій на основі виділення критеріїв: інституційної природи, характеристик країни-реципієнта та політики щодо залучення іноземних інвестицій, а також якісних ознак та цільового спрямування їх потоків. З огляду на неоднозначність ролі іноземних інвестицій у економічній безпеці країни-реципієнта, введена така сутнісна ознака, як характер впливу на економіку приймаючої країни (екстенсивні, інтенсивні (інноваційні), венчурні та псевдоінвестиції);

критерії та передумови застосування теоретико-концептуальних підходів активізації прямих іноземних інвестицій в умовах глобальної конкуренції для економіки України на основі врахування та посилення її потенційних переваг (можливостей), а також узагальнення основних мотивів продуцентів прямих іноземних інвестицій на сучасному етапі розвитку світогосподарських взаємин;

підходи до оцінювання позитивного і негативного впливу прямих іноземних інвестицій на економічний розвиток приймаючої держави у порівнянні з альтернативними методами одержання ресурсів, а також впливу соціально-економічних чинників на активізацію прямих іноземних інвестицій в регіонах України з обґрунтуванням інвестиційної політики шляхом побудови кореляційно-регресійних моделей залежностей.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці науково-прикладних положень, які дозволяють сформувати ефективні організаційно-економічні та інституційні механізми активізації прямих іноземних інвестицій в економіку України в умовах глобальної конкуренції.

Отримані результати реалізовані в практиці управління на державному та регіональному рівнях. Зокрема, окремі результати дослідження впроваджено і використано:

центральними органами виконавчої влади при підготовці програмних документів стратегічного характеру: враховано висновки за результатами дослідження ефективності структурних трансформацій під дією іноземних інвестицій, оцінку впливу змін в структурі залучення іноземного капіталу на ефективність економіки країни, окремих регіонів, секторів і галузей; пропозиції щодо обґрунтованого стимулювання іноземних інвестицій на основі попередньої оцінки якості та ефективності прямих іноземних інвестицій в економіку України (лист Міністерства економіки України №4802-24/223 від 05.07.2010 року);

органами виконавчої влади Львівської області при підготовці інвестиційної програми «Назустріч інвесторам», яка спрямована на досягнення цілей, визначених Стратегією розвитку Львівщини до 2015 року, у котрій враховано пропозиції автора щодо реалізації різних форм, методів та інструментів залучення прямих іноземних інвестицій, комплексу заходів з впровадження системного підходу в управління інвестиційними процесами, що стимулюватиме ділову активність в регіоні та сприятиме вирішенню складних питань соціально-економічного характеру (лист Головного управління економіки Львівської обласної державної адміністрації №1-2457 від 05.07.2010 року).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені у дисертації, отримано автором особисто, а з наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертаційному дослідженні використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистих напрацювань.

Апробація результатів дисертації. Основні ідеї, положення, пропозиції дисертації пройшли апробацію на міжнародних, всеукраїнських наукових та науково-практичних конференціях, форумах і читаннях, серед яких: ІХ Міжнародний економічний форум «Інвестиції. Інновації. Конкурентоздатність – як українським регіонам вийти оновленими з глобальної економічної кризи» (м. Трускавець, 1-2 жовтня 2009 року), ІІІ Між­народні філософсько-економічні читання «Філософія фінансової цивілізації: людина у світі грошей» (м. Львів, 25-26 травня 2010 року), Міжнародна науково-практична конференція «Сучасна регіональна політика: формування, реалізація та розвиток публічної служби» (м. Одеса, 23 вересня 2010 року), Х Міжнародний економічний форум «Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє» (м. Трускавець, 7-8 жовтня 2010 року), Міжнародна науково-практична конференція «Економічний простір України: регіоналізація та інтеграція в умовах суспільних трансформацій» (м. Львів,  28-29 жовтня 2010 року), І Регіональна міжвузівська науково-практична конференція «Проблеми розвитку соціально-економічних систем: підприємництво, глобалізація, економічне зростання» (Київ-Дубно, 16 грудня 2010 року).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 12 наукових праць, з яких: 7 статей у фахових наукових виданнях, розділ колективної монографії, 1 стаття у інших виданнях, 3 публікації у матеріалах конференцій. Загальний обсяг публікацій – 6,97 д.а., з них особисто автору належить 5,94 д.а.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (239 найменувань) і додатків. Повний обсяг дисертації викладено на 215 сторінках комп’ютерного тексту, у тому числі основного тексту 204 сторінки. Робота містить 11 аналітичних таблиць та 18 рисунків, 5 додатків обсягом 10 сторінок.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)