ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТВОРЕННЯ СУЧАСНИХ ФОРМ ГОСПОДАРЮВАННЯ У ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІЙ СФЕРІ МІСТА



Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТВОРЕННЯ СУЧАСНИХ ФОРМ ГОСПОДАРЮВАННЯ У ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІЙ СФЕРІ МІСТА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Сучасні умови розвитку міст характеризуються бурхливими соціально-економічними перетвореннями, що спричинили виникнення комплексу проблем, пов'язаних із функціонуванням комунальних підприємств. Особливий інтерес становлять дослідження стану та розвитку житлово-комунального господарства (ЖКГ), результати фінансово-господарської діяльності якого значною мірою впливають на соціально-економічні показники розвитку суспільства, зокрема, на інші сфери міської економіки, а через ціни й тарифи на житлово-комунальні послуги (ЖКП) – на розподіл грошових витрат населення, формуючи, тим самим, масштаби й структуру ринку споживчих товарів і послуг. Саме тому сьогодні політика уряду спрямована на порятунок житлово-комунального господарства, його фінансове оздоровлення, перетворення, модернізацію, реформування, удосконалення правових і організаційних механізмів регулювання й управління, на забезпечення якісного відновлення відповідної інфраструктури.

У зв'язку з цим, реформування житлово-комунального господарства є однією з найбільш актуальних проблем, тому що вона стосується інтересів як населення, так і всього господарства України. Але не зважаючи на реформи, що проводяться, підприємства житлово-комунального господарства функціонують на межі галузевої кризи, в умовах економіки дефіциту. Впроваджувана на регіональному рівні програма реформування та розвитку житлово-комунального господарства не дає очікуваних результатів, оскільки не має можливостей і ресурсів для розвитку. У цьому зв’язку  і виникає потреба у впровадженні сучасних форм господарювання.

У ЖКГ міста будь-яка організаційна форма господарювання може знайти свою нішу, де її переваги будуть більш значущими порівняно з недоліками і де вона даватиме найкращі результати порівняно з іншими формами організації. Але формування відповідних організаційних форм господарювання не залежить від еволюційного процесу та ринкового відбору з позицій ефективності. Навпаки, їх поява зумовлена специфікою приватизаційних процесів, які відбувались в Україні у межах ринкових трансформацій, не завжди пов'язаних із суспільними інтересами та економічною доцільністю. При цьому ігнорувалася відсутність належного інституціонального забезпечення, норм права й організаційних правил. Не було враховано конкретних національно історичних особливостей та менталітету населення. Внаслідок цього поряд з ефективними організаційними формами господарювання залишаються неефективні організаційні структури у житлово-комунальному господарстві.

Теоретико-методичні засади житлово-комунального господарства сьогодні досліджуються багатьма провідними фахівцями як України, так і зарубіжжя та висвітлені у роботах вчених: Адамова Б.І., Александрова І.Г., Богачова С.В., Борисенко І.В., Брусової Н.Ф., Бутиріної В.М., Висоцької Г.В., Волинського Г.Д., Герасимчук З.В., Гончарової З.В., Шаповал А.Л., Джулай Т.М., Драган І.О., Єрмішиної А.В., Петрової О.Ф., Шапіро М.Д., Пісьмаченко Л.М., Солодкого В.О., Чиж В.І., Чижової Т.В., Шаповал Л.П., Шевської О.І. та інших. У своїх працях вони підкреслюють необхідність створення та використання новітніх форм господарювання у житлово-комунальній сфері (ЖКС).

Необхідність систематизації, уточнення та вдосконалення окремих наукових положень і практичних здобутків щодо створення та функціонування сучасних форм господарювання у житлово-комунальній сфері міста з метою покращення умов життя населення обумовила актуальність обраної теми та визначила основні напрями дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію підготовлено відповідно до планів науково-дослідних робіт Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України за 2007-2010 рр., а саме, у межах тем: «Інноваційна модель забезпечення ефективного використання регіональних ресурсів» (ДР № 0107U005526), де здобувачем як співвиконавцем було досліджено стан основних засобів, у тому числі у сфері житлово-комунального господарства, та визначено шляхи їх оновлення; «Механізми вдосконалення структури економіки регіонів за умови інтеграції України до Світової організації торгівлі» (ДР № 0107U009699), де здобувачем запропоновано формування кластерних утворень для удосконалення структури економіки регіону з урахуванням галузевих пріоритетів. 

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є узагальнення теоретичних положень і розробка практичних рекомендацій щодо організаційно-економічного забезпечення створення сучасних форм господарювання у житлово-комунальній сфері міста для покращення умов життя населення. 

Відповідно до мети дослідження поставлено і вирішено наступні завдання:

розкрито економічний зміст та призначення сучасних форм господарювання у житлово-комунальній сфері;

охарактеризовано методичний інструментарій сучасних форм міського господарювання;

узагальнено досвід використання сучасних форм господарювання у світі та Україні;

проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку житлово-комунального господарства міст України;

оцінено передумови створення сучасних форм організації господарства у житлово-комунальній сфері міста;

виявлено проблеми впровадження сучасних форм господарювання у житлово-комунальній сфері міста;

визначено домінанти розвитку житлово-комунальної сфери міста;

запропоновано економіко-математичне забезпечення утворення кластерного типу у житлово-комунальній сфері міста;

розроблено організаційно-економічні заходи щодо формування утворення кластерного типу у житлово-комунальному господарстві міста.

Об’єктом дослідження виступає формування сучасних форм організації господарства у житлово-комунальній сфері міста.

Предметом дослідження виступає науковий інструментарій забезпечення  сучасних форм господарювання у житлово-комунальній сфері міста.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є положення економічної теорії, мікро- та макроекономіки, регіональної економіки, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених щодо організації господарства та житлово-комунального господарства. Теорії та практиці формування кластерних утворень, як сучасної форми господарювання, присвятили свої праці такі науковці як: Аніщенко І.В., Бакум В.В., Бутенко А.І., Бутко М.П., Василенко В.М., Волкова Н.Н., Сахно Т.В., Ганущак-Єфіменко Л.М., Герасимчук Н.А., Громико Ю.В., Ґудзь П.В., Демідон В.О., Длугопольський О.К., Жданко Є.С., Каніщенко Н.Г., Ковальова Ю.М., Косач І.А., Кузьмін О.Є., Мигранян А.А., Румянцев А.П., Хмара М.П., Семенов Г.А., Соколенко С.О., Федоренко В.Г. та ін., які визначають переваги і недоліки кластерів та досвід їх функціонування у різних сферах господарства України. 

Щодо публічно-приватного партнерства, як сучасної форми відносин, то вона тільки починає розвиватися і теоретично-практичні проблеми, пов’язані з її реалізацією, висвітлено у наукових працях вчених: Амунц Д.М., Берестова А.П., Варнавського В.Т., Данасарової С.Д., Данилишина Б.М., Єфіменко Т., Каданя А.Я., Матвєєва Д.Б., Полякової О.М. та ін.

Під час проведення досліджень було використано методи: аналізу та синтезу (у теоретичних й емпіричних дослідженнях сучасних форм організації господарства); системності (для систематизації методичних підходів та показників оцінки діяльності житлово-комунального господарства України та міст); статистичні та графічні (для аналізу стану і тенденцій розвитку житлово-комунального господарства міста); порівняльні (для аналізу результатів діяльності житлово-комунального господарства міст Луганської області та країни); економіко-математичні (для розробки економіко-математичного забезпечення утворень кластерного типу у житлово-комунальній сфері міста).

Інформаційною базою дослідження були статистичні дані та нормативно-правові акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Державної служби статистики України та головних управлінь статистики областей України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, місцевих державних адміністрацій, інформаційно-аналітичні огляди, науково-методичні публікації, а також матеріали емпіричних досліджень автора.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат полягає у розробці комплексу заходів для покращення умов життя населення на основі організаційно-економічного забезпечення створення сучасних форм господарювання у житлово-комунальній сфері міста з урахуванням елементів публічно-приватного партнерства. Результати дисертаційної роботи, що визначають її наукову новизну, полягають у наступному:

вперше:

запропоновано наукові підходи до формування утворення кластерного типу у житлово-комунальній сфері міста на основі виділення критеріїв, визначення ознак, встановлення мети і завдань функціонування, що дозволило позиціонувати його як більш сучасну організаційну форму взаємовідносин між виробниками, постачальниками та споживачами житлово-комунальних послуг;

організаційно-економічні заходи щодо формування утворення кластерного типу на основі запропонованої організаційної структури житлово-комунального господарства міста з метою беззбиткового функціонування;

удосконалено:    

методичне забезпечення аналізу стану та тенденцій розвитку житлово-комунального господарства міст України шляхом комбінування методів і прийомів емпіричного дослідження для більш глибокого і комплексного розуміння існуючих проблем;

галузевий підхід до оцінки передумов створення сучасних форм організації господарства у житлово-комунальній сфері міста, який базується на синтезі експертного і рейтингового методів, що дозволило обґрунтувати комплексний характер вирішення відповідних проблем;

міжгалузевий підхід до виявлення особливостей тарифоутворення на житлово-комунальні послуги, оснований на ступені відшкодування понесених витрат, що дозволило визначитися з рівнями вирішення існуючих проблем у цій сфері;

дістало подальшого розвитку:

визначення змісту сучасних форм господарювання у житлово-комунальній сфері, що завбачає інтеграцію підприємств та пошук нових підходів до взаємодії державного і приватного секторів, що дозволяє змінити акценти у обсягах та якості надання житлово-комунальних послуг населенню;

розуміння етапізації створення сучасних форм організації міського господарства на основі епістемотехнологічного підходу, що дозволило розгалузити методичну базу наукового дослідження;

досвід використання сучасних форм господарювання у житлово-комунальній сфері шляхом узагальнення вітчизняних та зарубіжних здобутків, які сприяють прийняттю зважених організаційних рішень щодо динамічного розвитку ЖКГ міста; 

сутність публічно-приватного партнерства як домінанти розвитку житлово-комунальної сфери через визначення сучасних елементів, які забезпечать більш тісний зв'язок між учасниками відповідних відносин.

Практичне значення одержаних результатів. Основні теоретичні положення, обґрунтовані автором у дисертації, доведені до рівня методичних розробок і практичних рекомендацій, дозволяють істотно підвищити функціонування житлово-комунального господарства міста. Вони призначені для використання в практиці управління житлово-комунального господарства міста та районів. Особливу практичну значимість мають:

методичне забезпечення аналізу стану та тенденцій розвитку житлово-комунального господарства міст України для більш глибокого і комплексного розуміння проблем, яке може бути використано управлінням житлово-комунального господарства міської ради;

галузевий підхід до оцінки передумов створення сучасних форм організації господарства у житлово-комунальній сфері міста, який базується на синтезі експертного і рейтингового методів, що дозволяє обґрунтувати комплексний характер вирішення відповідних проблем та може бути використано органами місцевого самоврядування;

міжгалузевий підхід до виявлення особливостей тарифоутворення на житлово-комунальні послуги, оснований на ступені відшкодування понесених витрат, що дозволить органам місцевого самоврядування визначитися з можливими варіантами  вирішення існуючих проблем у цій сфері.

Результати аналізу діяльності житлово-комунального господарства, оцінка передумов створення сучасних форм організації господарства у житлово-комунальній сфері міст України та проблем їх впровадження були використані під час виконання  Державної політики у сфері житлово-комунальних послуг Головним управлінням житлово-комунального господарства Луганської обласної державної адміністрації (довідка №15/02-701 від 03.02.2011 р.). Результати дослідження нових форм господарювання у житлово-комунальній сфері та розроблені рекомендації щодо створення відділу з питань організації роботи з ОСББ були використані у поточній діяльності Луганської міської ради (довідка  №15-7-2/879 від 06.10.2010 р.). Визначення домінант розвитку публічно-приватного партнерства в житлово-комунальній сфері міста та пропозиції щодо створення кластеру були використані у роботі міського комунального підприємства «Луганськ-житло» (довідка № 556 від 10.01.2011 р.). Теоретичні та методичні розробки дисертаційної роботи застосовуються у навчальному процесі Луганського державного інституту житлово-комунального господарства і будівництва Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України при викладанні дисциплін «Економіка будівництва», «Планування міст і транспорт», «Промислове і цивільне будівництво», «Міське будівництво та господарство» (довідка № 149/1 від 02.09.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Особистим внеском здобувача є обґрунтування наукових положень, висновків та рекомендацій щодо організаційно-економічного забезпечення створення сучасних форм господарювання у житлово-комунальній сфері міста з урахуванням елементів публічно-приватного партнерства. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача. Особистий внесок здобувача у колективних роботах конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні науково-теоретичні, методичні і практичні положення дисертаційної роботи доповідалися на: Всеукраїнській науково-методичній конференції «Современные аспекты финансового управления экономическими процессами» (м. Севастополь, 2005 р.); ІV Міжнародній науково-практичній конференції «Динаміка наукових досліджень ‘2005» (м. Дніпропетровськ, 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Економічна організація та економічна освіта: взаємообумовленість стратегій розвитку» (м. Київ, 2007 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Макроекономічне регулювання інвестиційних процесів та впровадження стратегії інновативно-інноваційного розвитку в Україні» (м. Київ, 2008 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції «Проблеми економічного розвитку України на шляху до інтеграції у європейський простір» (м. Луганськ, 2008 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Інституціональні аспекти функціонування трудового потенціалу» (мм. Луганськ-Євпаторія, 2009 р.); Всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції «Актуальні проблеми економічного і соціального розвитку регіонів України» (м. Дніпропетровськ, 2009 р.); VII-VIII Міжнародних науково-практичних конференціях «Місто, регіон, держава: економіко-правові проблеми господарювання» (м. Донецьк, 2009-2010 рр.); V Міжнародній науково-практичній конференції «Альянс наук: вчений вченому» (м. Дніпропетровськ, 2010 р.).

Публікації. Основні ідеї, положення і результати досліджень представлені у 17 наукових працях: з них 1 монографія, 8 – у наукових фахових виданнях, 8 – за матеріалами конференцій. Загальний обсяг публікацій складає 34,12 друк. арк., з яких 6,02 друк. арк. належать особисту автору.  

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Дисертація, загальним обсягом 203 сторінки комп’ютерного тексту, містить 33 таблиці та 27 рисунків, 6 додатків на 27 сторінках, список використаних джерел із 168 найменувань на 17 сторінках. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины