ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ АГРАРНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЙ НА РИНКУ ПРОДУКЦІЇ ОВОЧІВНИЦТВА



Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ АГРАРНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЙ НА РИНКУ ПРОДУКЦІЇ ОВОЧІВНИЦТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Реалізація стратегічного курсу розвитку агропромислового комплексу, його розбудова на ринкових засадах, інтеграція у світовий економічний простір, посилення конкурентної боротьби висувають на перший план проблему ефективного функціонування аграрних підприємств та створення сприятливих передумов подальшого їх розвитку. Особливо важливим в таких умовах є забезпечення населення високоякісною, екологічною овочевою продукцією вітчизняного виробництва. З відкриттям нових зовнішніх ринків інтерес до вирощування овочів в Україні збільшується. Завдяки високому рівню рентабельності даного бізнесу, наявності земельних і водних ресурсів, сприятливому клімату й сусідству із найбільшими ринками збуту овочів, Україна має можливість стати одним із провідних виробників і постачальників овочів у Європі. В таких умовах економічна ефективність функціонування ринку овочевої продукції в значній мірі залежить від розробки ефективних маркетингових стратегій аграрних підприємств, організації каналів реалізації овочів, здійснення гнучкої цінової політики, вміння орієнтуватися на ринку та вбачати основні тенденції його розвитку.

Загальнотеоретичні основи розробки та використання маркетингових стратегій висвітлені в роботах таких відомих закордонних та вітчизняних вчених, як І. Ансофф, Г. Армстронг, П. Друкер, Дж. Еванс, Ф. Котлер, Ж.-Ж. Ламбен, М. Мак-Дональд, М. Портер, А. Стрікленд, В.А. Білошапка, А.Є. Воронкова, А.В. Войчак, Н.В. Куденко, А.О. Старостіна, З.Є. Шершньова, С.С. Гаркавенко, В.Г. Герасимчук, В. Онищенко, А.В. Шегда, Г.П. Азоєв, Г.Л. Багієв, Л.В. Балабанова, В.С. Єфремова та ін.

Проблеми маркетингового стратегічного планування в агропромисловому комплексі розглядались в працях провідних вчених – економістів: В.Г. Андрійчука, П.П. Борщевського, В.І. Гавриша, Й.С. Завадського, І.Т. Кіщака, Я.С. Ларіної, В.В. Писаренка, С.В. Прохорчук, І.О. Соловйова, П.Т. Саблука, В.В. Юрчишина та інших.

Недостатньо праць, що стосуються підходів до методики визначення цінової політики, особливостей формування маркетингових стратегій аграрних підприємств, визначення напрямків підвищення економічної ефективності функціонування овочевого ринку. У той же час, багато питань пов'язаних з впровадженням засад маркетингового стратегічного планування і розробки маркетингових стратегій поведінки аграрних підприємств на висококонкурентному продовольчому ринку залишаються нерозкритими і малодослідженими. Необхідність пошуку можливостей розв'язання зазначених проблем, обумовили вибір теми дисертаційного дослідження, її актуальність, наукову і практичну цінність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація є складовою частиною науково-дослідної роботи Міжнародного університету бізнесу і права "Ефективне використання ресурсного потенціалу АПК України в умовах стабілізації світової економіки" (номер державної реєстрації 0109U002938) та "Стратегічні напрями та пріоритети розвитку ринків АПК в умовах інтеграції та глобалізації" (номер державної реєстрації 0109U002937).

Мета і завдання наукового дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретико-методичних засад і прикладних рекомендацій щодо формування і реалізації маркетингових стратегій аграрних підприємств на ринку овочевої продукції.

Досягнення поставленої мети зумовило необхідність розгляду та вирішення наступних завдань:

- дослідити теоретичні основи аграрного маркетингу і розвинути понятійний апарат;

- розробити концепцію організаційно-економічного механізму формування і реалізації аграрними підприємствами маркетингових стратегій на ринку продукції овочівництва;

- обґрунтувати методичний підхід до аналізу і оцінки стану конкурентного середовища на ринку овочівницької продукції;

- запропонувати концептуальний підхід до підвищення конкурентоспроможності продукції овочівництва;

- сформувати методичний підхід до визначення цілей товарно-збутової політики овочівницьких підприємств;

- розвинути стратегії матриці "продукт-ринок" з урахуванням особливостей овочівницьких підприємств.

Об'єктом дослідження є процеси формування і реалізації маркетингових стратегій аграрних підприємств, що забезпечують підвищення ефективності виробництва і реалізації овочевої продукції.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та практичних питань підвищення ефективності виробництва і реалізації овочевої продукції за рахунок застосування маркетингових стратегій.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дисертаційного дослідження є базові положення сучасної економічної теорії ринкової економіки, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених із проблем ефективності функціонування аграрних підприємств та їх маркетингового забезпечення, законодавчі і нормативно-правові акти з питань розвитку АПК й регулювання овочевого ринку.

У процесі роботи використані такі методи дослідження: діалектичний метод, критичний та порівняльний аналіз, абстрактно-логічний (при визначенні сутності маркетингових стратегій, теоретичному узагальненні та формуванні висновків); економіко-статистичні (системний та факторний аналіз, індексний, графічний), що лягли в основу аналітичної оцінки функціонування овочевих підприємств та результатів їх маркетингової діяльності; розрахунково-конструктивний та експериментальний (при розробці маркетингових стратегій для підвищення ефективності виробництва та реалізації овочевої продукції), економіко-математичне моделювання (при моделюванні маркетингових стратегій збуту) тощо.

Інформаційною базою дослідження стали економічна і спеціальна література з питань економіки, агробізнесу й овочевого маркетингу, відповідні нормативні акти України, програмні документи державних регіональних органів, аналітичні дані Державного комітету статистики України, Управління статистики Херсонської області, Головного управління агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації, звітні дані аграрних підприємств, результати власних спостережень та маркетингових досліджень автора.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

вперше

- розроблено концепцію організаційно-економічного механізму формування і реалізації аграрними підприємствами маркетингових стратегій взаємодії на ринку продукції овочівництва, який на основі методів координації, інтеграції й аналізу, забезпечує задоволення потреб покупців, врахування інтересів партнерів і держави в процесі їх взаємодії;

удосконалено

- методичний підхід до аналізу і оцінки стану конкурентного середовища на ринку овочівницької продукції, який передбачає етапи: визначення меж товарного ринку; аналіз діяльності суб'єктів товарного ринку; оцінка обсягу товарного ресурсу ринку та частки даного господарюючого суб'єкта на ринку; визначення кількісних показників структури товарного ринку та ринкового потенціалу його суб'єктів, власності й організаційно-юридичних утворень;

- концептуальний підхід до підвищення конкурентоспроможності продукції овочівництва, який органічно поєднує модель каналів реалізації продукції, заходи підвищення конкурентного потенціалу аграрних підприємств, схему оцінки рівня конкурентоспроможності і систему заходів щодо її підвищення для сільськогосподарського виробника овочевої продукції;

набули подальшого розвитку

- методичний підхід до визначення цілей товарно-збутової політики овочівницьких підприємств, у якому запропоновано, поряд з орієнтирами на відновлення обсягів регіонального виробництва сільськогосподарської продукції, використовувати критерій обґрунтованої потреби в продовольстві по основних товарних групах;

- стратегії матриці "продукт-ринок" з урахуванням особливостей функціонування овочівницьких підприємств, результатів аналізу їх сильних і слабких сторін;

- понятійний апарат аграрного маркетингу в частині визначення понять «ринок овочевої продукції» і «товарно-збутова політика аграрного підприємства» з урахуванням специфіки діяльності овочівницьких підприємств.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в розробці та обґрунтуванні комплексу методичних рекомендацій і організаційно-економічних заходів, які можуть бути використані в процесі формування маркетингових стратегій аграрними підприємствами, що спеціалізуються на виробництві овочевої продукції, що сприятиме підвищенню їх конкурентоспроможності на ринку овочевої продукції. Результати досліджень знайшли практичне застосування у діяльності таких підприємств Херсонської області, Цюрупинського района як: ВСАТ “Світанок” (довідка № 32/06 від 03.03.2011 року), ВАТ “Іскра” (довідка № 56/22 від 28.02.2011 року), у навчальному процесі Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського (довідка №29/708 від 12.05.2011 року). Окремі розробки дисертаційного дослідження використовуються Чернігівським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України (довідка № 01-42/1175 від 23.03.2011 р.) та відділом економіки Ірпінської райдержадміністрації (довідка № 175 від 25.03.2011 року). Теоретичні та практичні пропозиції, викладені в дисертаційному дослідженні, використані Херсонським інститутом Міжрегіональної Академії управління персоналом (акт № 75 від 03.09.2010р.).

Основні положення та результати дисертації можуть бути використані при проведенні аналогічних досліджень ринків овочевої продукції країни та регіонів.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням, в якому викладено авторський підхід щодо дослідження теорії і практики розробки маркетингових стратегій на аграрних підприємствах. З наукових праць, написаних у співавторстві, у дисертації використані лише ті положення, що є результатом особистих досліджень здобувача. Всі висновки та рекомендації, що виносяться на захист, отримані автором самостійно.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення, результати проведених досліджень, висновки та пропозиції, практичні рекомендації, що містяться в дисертаційній роботі доповідалися та обговорювалися на: науково-практичній конференції “Економічні дослідження в системі вищої освіти”, (м. Херсон, 19 травня 2010 р.), на VI міжнародній конференції “Стратегія якості у промисловості і освіті ” (Варна, Болгарія, 4-11 червня 2010 р.), на всеукраїнській науковій конференції “Українська наукова думка. Випуск 1” (Київ, 11 лютого 2011 р.), на всеукраїнської науково-практичній конференції “Перспективні наукові досягнення - 2011” (Миколаїв, 17 лютого 2011 р.).  

Результати дослідження відображені також у щорічних наукових звітах кафедри маркетингу і дизайну Міжнародного університету бізнесу і права й апробовані на щорічних науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу.

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи відображені у 9  публікаціях загальним обсягом 2,4 д.а., в тому числі  у 6 статтях у наукових фахових виданнях, 3 у матеріалах наукових конференцій. З опублікованих праць  7 є одноосібними обсягом 1,8  д.а.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг дисертації становить 214 сторінок, з них 173 сторінки основного тексту. Робота містить 49 таблиць, 21 рисунок і 8 додатків. Список використаних джерел охоплює 184 найменування і займає 17 сторінок.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины