ФОРМУВАННЯ ІНСТИТУЦІЙНИХ УМОВ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ РЕСУРСІВ



Название:
ФОРМУВАННЯ ІНСТИТУЦІЙНИХ УМОВ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ РЕСУРСІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, відображено ступінь дослідження даної проблеми різними вченими і фахівцями, показано зв'язок з науковими програмами, планами і темами, визначено предмет і об'єкт дослідження, його мету і завдання, методи дослідження, обґрунтовано наукову новизну отриманих результатів та їх практичну цінність.

Розділ 1. Теоретичні основи дослідження особливостей використання регіональних ресурсів. У розділі уточнено визначення регіональних ресурсів та особливості їх залучення до суспільного виробництва, розглянуто етапи впровадження інституційних умов використання регіональних ресурсів, окреслено критерії ефективності використання основних регіональних ресурсів.

Виявлено, що сучасний етап економічних і соціальних трансформацій в Україні супроводжується регіоналізацією та мінливістю кількості ресурсів, що залучаються до господарського обігу. Будь-яка господарська діяльність базується на ресурсах, являє собою процес їх використання. У ході проведення дослідження, виникла необхідність уточнення сутності регіональних ресурсів через відсутність чіткого підходу до їх розуміння.

Під регіональними ресурсами запропоновано розуміти сукупність основних видів економічних ресурсів, які знаходяться і можуть бути залучені до суспільного виробництва матеріальних благ тільки на даній території. Таке уточнення дозволило виділити ознаку екстериторіальності організації ресурсів регіону, якою виступає наявність особливих переваг, що надаються державою суб'єктам господарювання на відповідній території.

В умовах перехідного періоду в економіці України великого значення набуває пошук інструментів, які створювали б передумови для ефективного розвитку суспільного виробництва. Як один з таких інструментів виступають інституційні умови функціонування і розвитку як національної економіки в цілому, так і економік окремих регіонів.

З'ясовано, що інституційні умови становлять собою сукупність норм, правил та інструментів державного впливу, які мають забезпечити формування сприятливого економічного середовища для ефективного розвитку суспільного виробництва. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины