ВИЗНАЧЕННЯ ДОМІНАНТ У РЕГІОНАЛЬНІЙ ІННОВАЦІЙНІЙ ПОЛІТИЦІ



Название:
ВИЗНАЧЕННЯ ДОМІНАНТ У РЕГІОНАЛЬНІЙ ІННОВАЦІЙНІЙ ПОЛІТИЦІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

1)    Основний зміст дисертації

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету, завдання, визначено предмет, об’єкт та методи дослідження, показано наукову новизну, теоретичну та практичну значимість роботи.

Розділ 1. Теоретичні основи формування регіональної інноваційної політики. У розділі уточнено сутність регіональної інноваційної політики, розкрито наукові засади формування регіональної інноваційної політики, окреслено домінанти у регіональній інноваційній політиці.

У роботі визначено, що економічне зростання регіонів України на сучасному етапі можливе лише за умови відповідності національної економіки вимогам нового інформаційного суспільства, згідно до яких формування регіональної інноваційної політики є необхідною ланкою для забезпечення конкурентоспроможності регіонів України. Відзначено, що до 90-х рр. ХХ століття в економічній літературі використовувалася тільки категорія «науково-технічна політика», що обумовило доцільність проведення порівняльної характеристики регіональної інноваційної політики та регіональної науково-технічної політики. Встановлено, що регіональна інноваційна політика є більш широким поняттям, ніж регіональна науково-технічна політика, оскільки представляє вищий рівень інтеграції науково-технічної, соціально-економічної, інвестиційної та освітньої політик. Регіональну інноваційну політику представлено як складову частину державної інноваційної політики, що поєднує участь держави у розв’язанні проблем інноваційного розвитку регіонів і одночасно – органів регіональної влади у розв’язанні проблем, використовуючи інноваційний фактор розвитку. Проведене узагальнення теоретичних поглядів щодо сутності регіональної інноваційної політики дозволило запропонувати її визначення як першочергового елементу  національної інноваційної політики, який спрямовано на створення сприятливих умов для інноваційної діяльності в регіоні шляхом використання певної системи заходів для стимулювання її домінант на основі взаємодії регіональних і державних органів управління.

Забезпечення поступового і збалансованого соціально-економічного розвитку регіонів на інноваційній основі визначено через обґрунтування наукових засад формування регіональної інноваційної політики. Наукові засади формування такої політики систематизовано на основі узагальнення економічних теорій, які на регіональному рівні набувають специфічних рис прояву, теорій інноваційного розвитку та теорій інновацій шляхом визначення цілей і конкретизації задач, сфер охоплення і принципів побудови, вибору актуальних для досягнення поставлених цілей і вирішення намічених задач напрямів формування регіональної інноваційної політики. Доведено, що основна мета регіональної інноваційної політики полягає у створенні на території регіону умов для успішного здійснення процесу отримання, накопичення, збагачення наукових знань і ефективного їх перетворення у технологію та продукцію. При розробці наукових засад формування регіональної інноваційної політики у роботі обґрунтовано принципи: пріоритетності, системності, єдності, узгодженості, забезпеченості, ефективності, науковості та реальності.

Визначено, що ефективна регіональна інноваційна політика повинна ґрунтуватися на об'єктивному аналізі господарської ситуації, детальній оцінці наявних ресурсів і можливостей, орієнтуванні на реальні, досяжні цілі. Ураховуючи складну економічну ситуацію в Україні взагалі  і в науково-виробничому секторі, зокрема, регіональна інноваційна політика повинна мати селективний, строго вибірковий характер. Підкреслено, що реалізація наукових засад регіональної інноваційної політики повинна бути спрямована на забезпечення узгодження інтересів суб'єктів господарювання на даній території з цілями її економічного і соціального розвитку, передбачати сприяння інноваційному розвитку, розвитку зовнішньоекономічних зв'язків, притоку інвестицій в економіку регіону та інтеграції України в європейські структури.

Регіональну інноваційну політику пропонується вибудовувати на основі вибору певних домінант та їх поетапного поєднання, що сприятиме визначенню пріоритетів інноваційного розвитку регіону. Як домінанти регіональної інноваційної політики у роботі виділено інноваційний потенціал, інноваційну активність та інноваційний розвиток регіону (рис. 1).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины