ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИКОРДОННОГО РЕГІОНУ



Название:
ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИКОРДОННОГО РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, завдання, методи дослідження, його об’єкт та предмет.  Висвітлено наукову новизну отриманих результатів та їх практичне значення, наведені дані про апробацію основних положень дисертаційного дослідження.

У першому розділі «Теоретичні засади зовнішньоекономічної діяльності прикордонного регіону» розкрито системну сутність зовнішньоекономічної діяльності прикордонного регіону, визначено теоретико-методичні підходи до її аналізу, розглянуто роль прикордонних регіонів України в системі зовнішньоекономічної діяльності держави.

В дисертаційному дослідження основна увага приділена зовнішньоекономічним зв’язкам Закарпатської області як прикордонного регіону, тому він розглядається як функціональна одиниця зовнішньоекономічної діяльності держави чи світової економічної системи загалом.

Зважаючи на мету та завдання роботи, дано політико-економічне визначення понять «прикордонний регіон» і «зовнішньоекономічна діяльність». Прикордонний регіон – це частина суверенної території країни, яка розташована вздовж державного кордону, межує з прикордонними регіонами однієї або більше сусідніх держав, має можливість розвивати зовнішньоекономічні зв’язки, в рамках добросусідства співпрацювати з зарубіжними партнерами в галузях економіки, екології, охорони навколишнього середовища, культурних і наукових сферах.

Торгово-економічна  діяльність є формою зовнішньоекономічної діяльності держави, організацій, установ усіх форм власності, пов’язана з експортом та імпортом товарів, послуг, реалізацією спільних проектів, утворенням спільних виробничих, торгових, транспортних структур за участі міжнародного фінансового капіталу, кредитів, інвестицій.

У процесі дослідження доведено, що оцінку аспектів зовнішньоекономічної діяльності прикордонного регіону в системі транскордонного співробітництва необхідно проводити як на теоретико-аналітичному, так і на методологічному рівнях, з наступною розробкою організаційно-прикладного механізму реалізації завдань активізації згаданої діяльності. Слід додати, що формування методології та методичних підходів до зовнішньоекономічної діяльності знаходиться на етапі розвитку.

Наголошено, що еволюція зовнішньоекономічних відносин у нових умовах господарювання і зміни геополітичної ситуації потребує пошуку неординарних методологічних підходів і прийомів щодо активізації міжрегіональної співпраці прикордонних регіонів. Зокрема, формуючи такі підходи на теренах західного прикордонного регіону України, в тому числі Закарпатської області, яка межує з чотирма країнами - членами ЄС, слід враховувати, що після останнього розширення ЄС відбулася переорієнтація ринків збуту, посилилася структурна несумісність зовнішньої торгівлі зі структурою оновленого ринку як України, так і країн ЄС.

У сучасний період обґрунтовані методологічні підходи щодо активізації зовнішньоекономічної діяльності регіону, їх реалізація, безсумнівно дасть змогу розробляти критерії ефективного територіального поділу праці, забезпечить гармонійний територіальний розвиток прикордоння.

Автором досліджено теоретико-концептуальні аспекти інтеграційного співробітництва прикордонного регіону, визначено його передумови, здійснено оцінку економічного та експортного потенціалу, напрямів структурної та вироблення експортно-імпортної стратегії і адекватного механізму регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Доведено, що Концептуальна схема зовнішньоекономічної діяльності і перспектив регіональної економічної інтеграції прикордонних територій України на сучасному етапі розвитку економіки країни, вимагає пошуку напрямів підвищення ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю, врахування параметрів макросередовища та факторів, що впливають на активізацію зовнішньоекономічних відносин регіону.

Реалізація складових концептуальної моделі зовнішньоекономічної діяльності і перспектив регіональної економічної інтеграції сформує становлення суттєво нової партнерської зовнішньоекономічної політики і на певному етапі, при нормативній взаємодії територіально-господарських структур сусідніх держав, забезпечить зростання соціально-економічного розвитку прикордонних регіонів і країн в цілому.

У другому розділі «Аналіз і оцінка ефективності зовнішньоекономічної діяльності прикордонного регіону» проаналізовано тенденції зовнішньоекономічної діяльності регіону, охарактеризовано напрями розвитку зовнішньоекономічних зв’язків у тісній ув’язці з етапами становлення прикордонного співробітництва. Найбільшими торговими партнерами області у 2009 р. були  Угорщина, сума експорту-імпорту якої – 530,4 млн.дол.США, Австрія – 154,0 млн.дол.США та Німеччина – 227,5 млн.дол.США (табл.1).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины