ГЛОБАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ БІЗНЕС-СТРАТЕГІЇ У КОНКУРЕНТНОМУ СЕРЕДОВИЩІ



Название:
ГЛОБАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ БІЗНЕС-СТРАТЕГІЇ У КОНКУРЕНТНОМУ СЕРЕДОВИЩІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано мету, завдання, об’єкт і предмет дисертаційної роботи, викладено логіку й методи дослідження, обґрунтовано наукову новизну та практичне значення одержаних автором результатів, надано відомості про їх апробацію та публікацію.

У розділі 1 «Формування сучасної парадигми інвестиційного глобалізму» досліджено теоретичні засади економічної глобалізації, виявлено передумови становлення глобального інвестиційного ринку, визначено його економічну сутність і конкурентні механізми функціонування, проаналізовано впливи циклічно-кризового розвитку на глобальні інвестиційні тренди.

Глобалізація являє собою об’єктивно обумовлений поетапний процес цивілізаційного прогресу в науці, технологіях, економіці, екології, політиці, культурі. Авторське узагальнення її комплексного дослідження дало змогу зробити висновок про те, що сучасні глобальні трансформації детерміновані, насамперед, тенденціями, викликами, суперечностями, позитивними й негативними наслідками економічної глобалізації, спричиненими системністю її впливу на всю сукупність суспільних відносин за умов загострення ресурсних та екологічних проблем розвитку. Для поглиблення досліджень у секторально-функціональному плані запропоновано виокремлювати людський, науково-технологічний, інвестиційний, виробничий, торговий компоненти економічної глобалізації, що взаємопов’язано розвиваються в глобальному фінансовому, інформаційному та інфраструктурному середовищі.

У дисертації встановлено, що на сучасному етапі глобалізації, з одного боку, через процеси диверсифікації, злиття і поглинання створюються корпорації глобальному типу, з другого – формуються регіональні мегаблоки, а глобальна інституціоналізація динамізує міжнародні економічні відносини, сприяє інтеграційним мікро- та макротенденціям, уніфікуючи економічні й соціальні стандарти розвитку. Базовим елементом глобальної економіки стає глобальний ринок, формування якого відбувається завдяки взаємодії й конвергенції національних, регіональних, транснаціональних ринків товарів, послуг, праці, фінансів, інвестицій, інновацій. Під впливом глобальних потреб, інтересів і мотивацій переважними стають глобальні відтворювальні процеси, що на якісно новому конкурентному рівні урівноважують глобальний попит і глобальну пропозицію. Водночас ускладнюються багаторівневі взаємозв’язки між суб’єктами глобальної економічної системи, загострюються суперечності між ними за володіння світовими ресурсами розвитку. Наголошено, що перерозподіл позицій, ролей і функцій суб’єктів глобального ринку потребує створення якісно нової глобальної регулятивної системи.

У дисертаційній роботі показано, що масштабні, всеосяжні й динамічні процеси випереджальної інтернаціоналізації руху капіталу спричинили  становлення глобального інвестиційного ринку, який має інтегративну природу й позиціонований автором як ключовий у глобальній економічній системі (рис. 2).

Глобальним інвестиційним операціям, здійснюваним у конкурентному середовищі, притаманні динамічність, інформаційна технологічність, інтелектуальна креативність. Водночас підтверджено, що наявні нерівномірності в нагромадженні й перерозподілі капіталу за відсутності ефективної системи інституціонального забезпечення глобального економічного розвитку обумовлюють тренд істотного відставання регуляторних механізмів від динаміки глобального інвестування, коли вони стають неадекватними зростаючим масштабам транснаціонального інвестиційного бізнесу. Аналіз показав, що характерними рисами глобального інвестиційного ринку на сучасному етапі розвитку стають міжкраїнова диспропорційність, функціональна асинхронність, інформаційна асиметричність, інструментальна спекулятивність, кризова акселеративність.

У дисертації акцентовано увагу на циклічності розвитку відкритих ринкових економічних систем, зумовленого різношвидкісним і тому нерівномірним науково-технологічним, економічним, соціальним прогресом корпорацій, країн, міжкраїнових блоків. Для глобальної економіки притаманна акселерація кризових явищ і процесів, що виконують як деструктивно-руйнівну, так і структурно оновлювальну роль.

Матеріал дослідження підтверджує гіпотезу про двоїстість мотивів поведінки глобальних гравців (транснаціональних банків та інституційних інвесторів) на різних етапах розвитку криз, коли спекулятивна стимуляція ринку призводить до його дестабілізації із згортанням інвестиційної активності як портфельних, так і прямих інвесторів. З’ясовано глобальну природу сучасної фінансової кризи й оцінено її наслідки для глобального руху капіталу, що виявилися в безпрецедентній дискредитації динаміки фондових ринків, різкому падінні капіталізації компаній, зниженні обсягів прямого зарубіжного (14,9% та 42,9%) та іноземного (15,7% і 37,1%) інвестування відповідно у 2008-2009 рр., порівняно з 2001-2005 рр., коли їх щорічний приріст становив 5-9%.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины