РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСЬКОГО КОМПЛЕКСУ



Название:
РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСЬКОГО КОМПЛЕКСУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначені мета, завдання, предмет і об’єкт дослідження, наукова новизна і практичне значення одержаних результатів.

         У першому розділі «Теоретичні основи дослідження взаємозв’язку інноваційного потенціалу з інноваційним розвитком»розглядаються питання формування інноваційної економіки як стратегічного напряму якісних змін у системі економічних відносин. Увага сконцентрована на структурних характеристиках інноваційної економіки, таких, як знання, високі технології, освіта, наука й інтелект, інформатизація та комунікаційні системи.

У досліджені змістовно розкриті економічні категорії – «інновація», «інноваційна діяльність», «інноваційний потенціал регіону», «розвиток», «управління інноваційним розвитком». Інноваційна тематика досліджується на рівні регіональних систем і з розв’язання завдань регіонального розвитку.

В уточненні поняття «розвиток» дисертант дотримується позиції якісних змін у досліджуваному об’єкті. Регіональний інноваційний розвиток розкривається як процес нарощування і використання інноваційного потенціалу, результатом якого є потрійний ефект – економічне зростання регіону, підвищення рівня активності суб’єктів регіонального господарського комплексу і досягнення кращих соціальних умов для населення.

Важливим поняттям дослідженої теми є інноваційний потенціал. Теорія потенціалів розглядається в багатьох роботах і в різних галузях знань.  Наше завдання – розкрити поняття «інноваційний потенціал регіону» як базової характеристики регіонального розвитку. Інноваційний потенціал регіону є сукупною і якісно новою характеристикою тієї частини ресурсів, можливостей і трансформаційних сил визначеної території, що здатні забезпечувати кардинальні зміни в промисловості, виробництві продукції, сфери послуг і формах взаємодії учасників інноваційного процесу в регіоні. Тобто в ІПР є в наявності максимально можлива кількість не ресурсів узагалі, а тільки тих видів, які в поєднанні з механізмом їх використання забезпечують економічний розвиток регіону за рахунок науково-технічних, інформаційно-комунікаційних та інституційних досягнень.

Розроблено структуру ІПР, що складається з промислового потенціалу, соціально-культурного, кадрового, науково-технічного, інтелектуального, інфраструктурного, управлінського й інформаційного потенціалів, доповнених потенціалом міжрегіональних взаємодій. Взаємодія складових інноваційного потенціалу регіону відбувається під впливом привабливого інвестиційного клімату та спирається на природно-ресурсні можливості самого регіону.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины