ГЛОБАЛЬНИЙ МАРКЕТИНГ АГРОПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ



Название:
ГЛОБАЛЬНИЙ МАРКЕТИНГ АГРОПРОМИСЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У  розділі 1 «Теоретичні засади дослідження проблем глобального маркетингу агропромислової продукції» розкрито теоретичні та загальноекономічні засади формування системи глобального маркетингу, узагальнено існуючі погляди на поняття глобалізації, проаналізовано існуючі методики оцінки глобального ринку і визначено важливе місце аграрного сектору в процесах глобалізації, як такого, від якого залежить і промислове виробництво, і продовольча безпека у глобальному світовому масштабі.

Дослідження ґрунтувалося на теоріях глобалістики, міжнародної економіки та міжнародного маркетингу. Проведений семантичний аналіз поняття «глобальний маркетинг» дозволив сформулювати нове визначення, яке трактується як управлінський процес, що передбачає аналіз світового ринку як єдиного цілого з метою формування стратегічної поведінки фірми в інтегрованій конкурентній ринковій системі світового масштабу і включає використання стандартизованого комплексу маркетингу з метою завоювання частини глобального ринку для задоволення гомогенізованих потреб споживачів та отримання прибутку. Введення до зазначеного визначення процесу маркетингових досліджень дало можливість передбачити орієнтацію на виокремлення в глобальних масштабах ринків із відносно стандартизованим набором маркетингових характеристик, на основі якого вже можливо формувати глобальний комплекс маркетингу.

Окремі елементи глобального маркетингу можна застосовувати навіть у тому випадку, коли певний сегмент ринку ще не став глобальним, але наявна тенденція гомогенізації попиту, відбуваються інтеграційні процеси, що охоплюють цей сегмент, і передбачається отримання економічних вигод від стандартизації маркетинг-мікс у майбутньому. Що стосується підходів до аналізу глобальних ринків, вони містять елементи, спільні з аналізом міжнародних ринків з причин масштабності проведення такого аналізу, але мають свої особливості (вищий рівень невизначеності, складніший і більш трудомісткий та витратний процес збору первинної інформації, обмежений доступ до вторинної інформації, тощо) в силу специфіки ставлення до світового ринку як до єдиного цілого.

На світовий аграрний ринок глобалізація вплинула у напрямках: гомогенізації попиту, стандартизації пропозиції та зростання ваги інтеграційних процесів в регулюванні комерційної діяльності підприємств, що тією чи іншою мірою задіяні у торгівлі на даному ринку. Значна стандартизація аграрного продукту і наявні нерівномірності у виробництві та споживанні, з якими пов’язані надлишки продовольчої продукції в одних країнах і порушення продовольчої безпеки у інших, стали причинами того, що в подальшій глобалізації світових аграрних ринків зацікавлені не лише транснаціональні компанії, а й міжнародні організації, що покликані забезпечити продовольчу безпеку у світі.

Глобалізаційні процеси знайшли свій відбиток в усіх аспектах функціонування світових аграрних ринків, зокрема: у структурі попиту, особливостях сегментування, структурі пропозиції, появі і розвитку наддержавних регулюючих та науково-дослідних структур, а також у наближенні до забезпечення продовольчої безпеки в світовому масштабі. Але на даному етапі не можна стверджувати існування глобального аграрного ринку в повному обсязі. Ознаки глобальних мають окремі сегменти світового аграрного ринку, зокрема ринок олійних культур, що використовуються для виробництва біопалива, та ринок органічної продукції. Інші сегменти прямують до стану глобальності, проявляючи окремі ознаки тенденцій інтеграції та стандартизації. В той же час, наявність окремих глобальних сегментів та загальний вектор на глобалізацію зумовлюють доцільність використання глобального маркетингу чи окремих його елементів на аграрному ринку.

У розділі 2 «Аналіз глобальної маркетингової діяльності підприємств-виробників аграрної продукції» виділено структурні особливості функціонування світового аграрного ринку, визначено позицію вітчизняного аграрного ринку в системі глобальних зв’язків і проаналізовано маркетингові заходи вітчизняних аграрних підприємств на глобальному аграрному ринку.

На формування структури світових аграрних ринків на шляху до глобального найсуттєвіше впливають проблеми нерівномірності виробництва та споживання, науково-технічний прогрес (НТП). Дискусії навколо проблеми генетично модифікованих продуктів та екологічного споживання сприяють інтеграційним процесам у цій сфері між країнами і стандартизації продукції, що викликає зростання значення застосування глобального маркетингу на аграрному ринку.

Виявлено наступні тенденції у позиціонуванні товарів на світовому аграрному ринку:

1) поляризацію позицій виробників агарної продукції у двох напрямах: як виробників дешевої продукції з високою продуктивністю і значними масштабами виробництва, що використовують біотехнології (підтримуються США); як виробників екологічно чистої продукції (підтримуються країнами Європейського Союзу та Азії);

2) появу практики «greenwashing», що передбачає використання необізнаності споживача, щоб позиціонувати себе, як виробника екологічно чи генетично чистої продукції.

Також виявлено, що за останні роки змінилась структура галузей споживання сільськогосподарської продукції у зв’язку зі зростанням цін на паливо та розробкою технології використання біопалива. В даному випадку це вплинуло на зменшення обсягів виробництва зернових і збільшення посівних площ під олійні й технічні культури.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины