ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ДОХОДІВ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ В УМОВАХ РОЗБУДОВИ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ДОХОДІВ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ В УМОВАХ РОЗБУДОВИ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету, завдання, предмет і об’єкт дослідження, проаналізовано методи дослідження наукової проблематики, розкрито наукову новизну, теоретичне і практичне значення отриманих результатів та ступінь апробації.

У першому розділі дисертаційної роботи Теоретико-методологічні засади формування системи доходів державного бюджету України” розкрито роль державного бюджету в розбудові ринкової економіки та чинники впливу на наповнюваність бюджету, визначено склад та класифіковано доходи бюджету, методи їх формування, економічні показники, які впливають на формування дохідної частини державного бюджету, визначено роль доходів спеціального фонду бюджету, обґрунтовано сутність системи доходів Державного бюджету України, її структуру, суб’єкти, фактори впливу на її формування.

Аргументовано, що державний бюджет є вагомою складовою фінансів, оскільки здійснює багатопрофільний перерозподіл грошових ресурсів як по вертикалі, так і по горизонталі економіки, що, з одного боку, дозволяє мобілізувати кошти, необхідні для забезпечення розвитку країни, а з іншого – витрачати їх з метою виконання функцій держави, які здійснюються на різних рівнях влади. При перерозподілі держава залучає суб’єктів господарювання всіх форм власності та населення, а також забезпечує економічний розвиток країни, вирішує соціальні проблеми, утримує органи державного управління та підтримує обороноздатність держави. Водночас державний бюджет є основним знаряддям економічного регулювання, макроекономічної стабілізації, антикризового управління, стимулювання економічного зростання всієї території держави та впливу на короткотермінові коливання економічної кон’юнктури.

Обґрунтування важливості дохідної частини Державного бюджету України дало змогу з’ясувати, що всі надходження, які мобілізуються до бюджету, є фінансовою базою для здійснення всіх соціально-економічних заходів та реформ держави. Склад, методи мобілізації доходів залежать від системи і методів господарювання, економічних завдань, які вирішує суспільство у певний період розвитку. Аналізуючи методи наповнення дохідної частини Державного бюджету України, за джерелами виділено такі доходи: від економічної та іншої діяльності; від зовнішньоекономічної діяльності; доходи, отримані від бюджетного вирівнювання. Для детальнішої оцінки формування доходів бюджету акцентовано увагу на двох методах (за джерелами надходжень): податковому і неподатковому. До доходів за податковим методом віднесено податки на доходи, на прибуток, на збільшення ринкової вартості, на власність і внутрішні податки на товари та послуги. Неподатковим методом формуються доходи від підприємницької діяльності, від надання державних послуг, від державного майна, від державних ресурсів. Виявлено, що більше 80% доходів Державного бюджету України формується з ВВП країни, що визначає залежність обсягів надходжень до бюджету від рівня розвитку та стану економіки країни в цілому. Класифіковано показники для визначення змін в економіці, які поділені за категоріями на: показники економічного розвитку держави, державні фінанси, монетарна політика держави, зовнішньоекономічна діяльність, інституційні зміни в економіці.

На основі узагальнення теоретичних положень про сутність системи та застосування системного підходу в економіці, визначено важливість використання цього підходу для розкриття функціонування дохідної частини Державного бюджету України. Проведене дослідження чинних підходів до визначення наповнюваності доходів Державного бюджету України дозволило з’ясувати, що система доходів Державного бюджету України є сукупністю видів доходів державного бюджету та об’єктивних економічних відносин щодо їх формування, урегульованих нормами законодавства. Також визначено місце системи доходів Державного бюджету України у фінансовій системі держави, розкрито зв’язок з іншими елементами фінансової системи та з суб’єктами формування системи доходів бюджету.

Аргументовано, що система доходів Державного бюджету України складається з підсистем доходів згідно з бюджетною класифікацією (податкові надходження, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, трансферти). Виділення підсистем зумовлене об’єднанням у кожній із них елементів, які пов’язані з джерелами формування, видами платників, методами нарахування, функціями. Разом з тим підсистеми взаємодіють між собою, утворюючи систему усіх доходів бюджету, виконуючи в сукупності роль фінансового забезпечення функціонування держави. При зменшенні частки однієї з підсистем, питома вага іншої або інших підсистем повинна зрости для забезпечення належного рівня доходів. Це внутрішні фактори взаємодії підсистем. На кожну з підсистем діють свої зовнішні чинники, залежно від джерел формування цих доходів та платників (табл. 1).

Доведено, що до основних факторів, які сукупно впливають на формування доходів Державного бюджету України, належать: стан економічної кон’юнктури, протиріччя податкового законодавства, наявність тіньової економіки, низька конкурентоспроможність продукції та фінансова дисципліна більшості суб’єктів господарювання. Фактори впливу на рівень доходів державного бюджету поділено на зовнішні та внутрішні. Вони можуть мати політичне, економічне, соціальне спрямування. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)