КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМНИЦТВА РЕГІОНУ ТА МЕХАНІЗМ ЇЇ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ :



Название:
КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМНИЦТВА РЕГІОНУ ТА МЕХАНІЗМ ЇЇ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У першому розділі «Теоретико-методологічні засади дослідження конкурентоспроможності підприємництва та її фінансового забезпечення» узагальнено cутнісні характеристики категорій «підприємництво» та «конкурентоспроможність підприємництва» в соціально-економічній системі регіону, обґрунтовано завдання і принципи досягнення конкурентоспроможності підприємництва та розвитку її фінансового забезпечення, а також доповнено теоретико-методичні підходи до оцінки конкурентоспроможності.

Дослідження сутнісних характеристик конкурентоспроможності підприємництва базується на теоретичних положеннях взаємозв’язку понять підприємництва та об’єкта конкурентоспроможності підприємства, галузі, сектора, економіки регіону. Узагальнення цих положень доводить до висновку, що конкурентоспроможність підприємництва залежить від дотримання принципу рівності доступу його суб’єктів до ринків, господарських ресурсів і прав, задоволення поточних і перспективних потреб.

Конкурентоспроможність підприємництва є більш системною категорією порівняно з конкурентоспроможністю економічних агентів. Конкурентоспроможність підприємництва – це характеристика здатності його суб’єктів перемагати у конкурентній боротьбі через забезпечення взаємопов’язаності структурних компонент і факторних конкурентних переваг (інституційно-організаційної, інноваційної, майнової, товарної, кадрової), цільову орієнтацію на ефективну реалізацію і розвиток економічного потенціалу, структурно збалансований регіональний розвиток на інноваційних засадах.

Головними суб’єктами управління процесом зміцнення конкурентоспромож-ності підприємництва регіону визначені органи державного управління та контролю господарської діяльності, асоціативні та громадські підприємницькі організації, а до сукупності індикаторів оцінки конкурентоспроможності включені базисні параметри розвитку підприємництва в системі регіонального господарського комплексу.

Для удосконалення сутнісних характеристик конкурентоспроможності підприємництва в роботі охарактеризовано її функції у забезпеченні соціально-економічного розвитку регіону. Об’єктом регіональної політики зміцнення конкурентоспроможності визначено структурні характеристики економіко-правового середовища підприємницької діяльності, поєднання фінансово-економічних інтересів та врахування перешкод забезпечення конкурентоспроможності суб’єктів підприємництва. Як предмет регіональної політики розглядаються концептуальні засади, пріоритети та засоби посилення конкурентних переваг господарюючих суб’єктів. В теоретичному аспекті понятійний апарат охоплює сутність, мету політики, об’єкт, суб’єкт і предмет, механізм забезпечення, критерії та методи оцінки конкурентоспроможності підприємництва і стану її фінансового забезпечення.

Механізм фінансового забезпечення конкурентоспроможності підприєм­ництва регіону полягає у поєднанні методів, засобів, організаційно-економічних та правових інструментів державної політики регулювання ринків фінансових ресурсів і послуг, сукупності інституцій, правил та норм узгодження економічних інтересів суб’єктів господарювання, фінансових умов зміцнення конкурентоспроможності підприємницької діяльності.

Теоретико-прикладне значення механізму фінансового забезпечення конкурентоспроможності підприємництва регіону передбачає створення підстав для типологізації функцій конкурентоспроможності підприємництва у активізації соціально-економічного розвитку регіону (таблиця 1).

Створення достатньо сприятливих фінансових передумов зміцнення конкурентоспроможності підприємництва є важливим завданням регіональної політики структурно збалансованого розвитку економіки та узгодження інтересів економічних суб’єктів різних рівнів системної ієрархії управління.

Посилення конкурентоспроможності підприємництва регіону повинно відбуватися з дотриманням принципів плановості та прогнозованості, взаємоузгодженості із стратегією соціально-економічного розвитку регіону, обов’язковості застосування належного організаційно-методичного забезпечення, ресурсної достатності, дотримання рівності доступу до ресурсів суб’єктів підприємництва, раціональності формування і розвитку інститутів фінансового забезпечення.

До визначальних критеріїв обґрунтування принципів конкуренто­спроможності підприємництва регіону та її фінансового забезпечення у роботі віднесені: гарантування структурних складових конкурентоспроможності; забезпечення життєво важливих інтересів суб’єктів підприємництва; раціоналізація внутрішньої структури конкурентоспроможності підприємництва та її фінансового забезпечення; здійснення ефективної регіональної політики управління конкурентоспроможністю. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины