ПОЛІДІМЕНСІОНАЛЬНІ ПІДХОДИ ПО ФОРМУВАННЮ ІННОВАЦІЙНОГО ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ІНТЕГРОВАНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ПОВОДЖЕННЯ З ТВЕРДИМИ ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ :



Название:
ПОЛІДІМЕНСІОНАЛЬНІ ПІДХОДИ ПО ФОРМУВАННЮ ІННОВАЦІЙНОГО ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ІНТЕГРОВАНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ПОВОДЖЕННЯ З ТВЕРДИМИ ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі розкрито актуальність теми дисертації, визначено її мету і завдання, теоретичні і методичні основи, предмет і об’єкт дослідження, показано її наукову новизну та практичне значення. Вказані зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами; об’єкт і предмет дослідження; наукова новизна отриманих результатів. Викладено практичне значення результатів дисертації, підтверджене їх апробацією на науково-практичних конференціях.

У першому розділі – «Дослідження забруднення навколишнього середовища твердими побутовими відходами» досліджено сучасний стан у сфері поводження з ТПВ в Україні, досвід поводження з ТПВ за кордоном, виконані наукові дослідження у цій сфері.

Огляд наукових досліджень у сфері поводження з ТПВ та з відходами в цілому ґрунтується на таких напрямах:

-        охорона навколишнього природного середовища при поводженні з відходами;

-        екологічна безпека при поводженні з відходами;

-        оцінка негативного впливу на довкілля при поводженні з відходами;

-        технологічні аспекти в сфері поводження з відходами.

Порівняльний аналіз стану навколишнього середовища окремих країн світу свідчить про те, що нині Україна ще далека від екологічно сталого економічного розвитку і не має в своєму розпорядженні значних фінансових ресурсів для вирішення екологічних проблем.

Динаміка показників сталого розвитку у сфері управління відходами, яка частково представлена на рис. 1, дозволяє виділити такі негативні тенденції:

-        зменшення абсолютних обсягів утворення відходів виявляється неадекватним відповідному зменшенню ВВП за період 2001-2009 років;

-        збільшення починаючи з 2007 р. утворення відходів як в абсолютному відношенні, так і в питомому вираженні на одиницю ВВП та на душу населення;

-        зменшення частки зворотного та вторинного використання відходів;

-        витрати на управління відходами знаходяться на надзвичайно низькому рівні.

Проблема охорони навколишнього середовища є комплексною проблемою і має глобальний характер. Подальший розвиток людства неможливий без комплексного врахування соціальних, екологічних, технічних, економічних, правових і міжнародних аспектів проблеми стосовно не тільки до конкретного виробничого циклу, але і в масштабах регіону, країни і всього світу. Забруднення природного середовища, що продовжується, твердими, рідкими і газоподібними відходами виробництва і споживання, викликає деградацію навколишнього середовища, останнім часом залишається найгострішою екологічною проблемою, що має пріоритетне соціальне та економічне значення.

У другому розділі – «Системи поводження з твердими побутовими відходами та їх поліпшення на регіональному рівні» досліджено загальні методологічні та методичні підходи до вирішення проблеми поводження з ТПВ, які визначають реальні шляхи діяльності для суб’єктів господарювання у цій сфері за сучасних ринкових умов.

 

а)

 

 

б)

 

 

Рис. 1. Результати аналізу динаміки показників сталого розвитку у сфері управління відходами за 2001–2009 рр.:

а) утворення ТПВ; б) ступінь зворотного та вторинного використання відходів, %

 

Поводження з ТПВ являє собою усю сукупність операцій, які можна здійснювати стосовно них. До цих операцій належать збирання, транспортування, переробка, утилізація та захоронення. ТПВ мають певні відмінності від виробничих відходів, які істотно впливають на поводження з ними і спричиняють необхідність існування окремої системи поводження з ТПВ. Зокрема, невеликі обсяги ТПВ утворюються у значної кількості виробників, розміщених на території населених пунктів. ТПВ є неоднорідними за складом і тому не можуть бути утилізовані їх безпосередніми виробниками.

Охоплення послугами збирання відходів у багатьох населених пунктах є недостатнім, що призводить до несанкціонованого розміщення відходів та пов’язаних з цим негативних факторів впливу. Поточні заходи щодо зменшення утворення відходів та підвищення переробки і утилізації відходів погано координуються та не є ефективними.

Незважаючи на загрозливу ситуацію з ТПВ, у Харківській області (як і в Україні в цілому) не створено відповідних організаційних, нормативно-правових та, в першу чергу, інформаційних передумов для вирішення зазначених проблем, зокрема відсутня регіональна програма організації, управління, поводження, утилізації та повторного використання (переробки) ТПВ.

У третьому розділі – «Формування інноваційного економічного механізму інтегрованого управління у сфері поводження з твердими побутовими відходами» запропоновано концептуальні положення щодо загальної стратегії вирішення проблем поводження з ТПВ в Україні.

 

Аналіз практичного досвіду знешкодження ТПВ у різних країнах, засвідчив, що лише впровадження комплексної системи збирання, сортування, переробки, утилізації та захоронення ТПВ забезпечує всебічне використання складових ТПВ і найбільшою мірою відповідає сучасним вимогам екології, економіки, ресурсозбереження.

Оцінювання рівня розвитку системи поводження з твердими побутовими відходами є обов’язковою умовою обґрунтування необхідності змін і впровадження різних заходів. Для однозначності тлумачення тенденцій зміни показників екологічної, економічної та організаційно-технічної стійкості функціонування системи поводження з ТПВ, а також рівня її розвитку в цілому пропонується здійснювати їх інтегральне оцінювання. Проведене сумарне інтегральне оцінювання сфери поводження з ТПВ по областях України за інтегральними оцінками екологічної, економічної та організаційно-технічної стійкості наведено в таблиці 1.

Структура регіонального економічного механізму управління сферою поводження з ТПВ регіону передбачає наявність цільових напрямів дій, що випливають із загальних цілей системи управління; форм забезпечення; важелів державного регулювання; інструментів реалізації; самих функцій і відповідних заходів.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины