ТЕОРЕТИЧНІ І МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ІНВЕСТУВАННЯ ТА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТНОГО КОМПЛЕКСУ РЕГІОНУ (НА ПРИКЛАДІ М. ХАРКОВА) :



Название:
ТЕОРЕТИЧНІ І МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ІНВЕСТУВАННЯ ТА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТНОГО КОМПЛЕКСУ РЕГІОНУ (НА ПРИКЛАДІ М. ХАРКОВА)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі розкрито актуальність теми дисертації, визначено її мету і завдання, теоретичні і методичні основи, предмет і об’єкт дослідження, показано її наукову новизну та практичне значення.

У першому розділі - «Сучасний стан транспортних комплексів. Теоретичні і методологічні основи інвестиційної діяльності на ринку транспортних послуг» проведено аналіз науково-методичних і практичних джерел формування транспортних комплексів міст.

Проведений автором аналіз функціонування транспортних комплексів в Україні і досвід зарубіжних країн дозволили виявити проблеми, характерні для транспортного комплексу регіону. Фінансові проблеми галузі зводяться до наявності кредиторської заборгованості, в основному за енергоносії; дебіторської заборгованості, в основному населення за спожиті послуги; неурегульованості деяких питань у фінансових стосунках з державою; недосконалості діючих тарифів, які не покривають поточних витрат і інвестиційної складової.

На основі вивчення вітчизняного і зарубіжного досвіду сформульовані перспективні напрями реформування існуючого транспортного комплексу: організація ефективного управління у сфері виробництва і надання транспортних послуг; поглиблення демонополізації транспортного обслуговування, створення конкурентного середовища на ринку транспортних послуг; забезпечення беззбиткового функціонування транспортних підприємств; технічне переоснащення транспортного комплексу, наближення до вимог Європейського Союзу показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів на створення транспортних послуг.

Далі в першому розділі розкрита економічна сутність і зміст категорії «ринок транспортних послуг», досліджені джерела і методи фінансування інвестиційних проектів у транспортному комплексі.

Дослідження ринку транспортних послуг та розробка методів управління його розвитком важливі не лише для вивчення пропонованих на ринку транспортних послуг, їх властивостей, кількості, якості та інших параметрів. Важливішими для дослідження є загальні закони, закономірності, тенденції, особливості, пропорції формування ринкового середовища, процеси функціонування і розвитку ринку, його кон'юнктура, структура, чинники, які визначають стійкість ринкових процесів і стосунків, прояв процесів самоорганізації ринку, що все більш посилюються (ціноутворення, конкуренція та ін.).

Особливо актуальними подібні дослідження є для територіальних утворень. «Ринок транспортних послуг» (рис. 1) розуміється нами як велика відкрита система, що самоорганізується, в якій економічні стосунки між покупцями, продавцями транспортних послуг та іншими учасниками ринку формуються вільно і самостійно, визначаються потреби держави і суспільства в цих послугах, виділена сфера ринкового і географічного простору продажів транспортних послуг, вплив держави обмежений державним регулюванням.

Метою створення, функціонування і розвитку ринку транспортних послуг є якнайповніше задоволення транспортних потреб регіону при гармонійному розвитку транспорту і ефективності економіки регіону в загальній структурі економіки.

Автором доведено, що концепція регіональної інвестиційної політики передбачає створення ефективного і конкурентного ринку капіталів, системи управління їх рухом, що є важливою умовою залучення нових інвестицій, їх розширення на користь підйому економіки регіону. Інструментами підтримки і реалізації такої політики і вибраної на її основі тактики мають бути посилення ринкових стосунків, підтримка стимулюючої ролі конкуренції, фіскальна політика, контроль інфляції, що сприятиме підвищенню привабливості регіону для вкладення капіталів і його інвестиційної активності.

У другому розділі - «Методологія вибору інвестиційних пріоритетів і адаптація інноваційних технологій транспортного комплексу регіону (міста) до реалій транспортної галузі України» розроблена методика формування інвестиційних пріоритетів у транспортній галузі, яка підпорядковує процеси оцінки реальних інвестицій комплексному критерію – загальній функції інвестиційної надійності формування раціоналізації структури та обсягів галузевих інвестицій.

Структура розробленого алгоритму зумовлена відповідними розрахунковими етапами моделі і блоками, які здійснюють підготовку вихідних даних та інтерпретацію отриманих результатів дослідження, і передбачає такі етапи формування вихідних даних: етап попередньої діагностики інвестиційної надійності проектів для транспортного комплексу, розрахунково-аналітичний етап і етап інтерпретації результатів – формування інвестиційних пріоритетів і вихідних даних для розробки бізнес-планів в транспортному комплексі.

Розроблені та апробовані методики формування інвестиційних пріоритетів і комплексної діагностики, які створені відповідно до специфіки транспортної галузі і вимог, підтверджують свою доцільність як науково-практичні інструменти інтенсифікації інвестиційних процесів у сфері транспортного комплексу.

Далі автором проведено аналіз інтегрованих параметрів моделювання систем ефективного функціонування транспортних комплексів регіонів, розроблена імітаційна модель функціонування транспортних комплексів регіонів.

До першої моделі відносяться транспортні господарства з соціально-демократичними традиціями. У цій моделі велику роль відіграє “суспільний” транспортний комплекс, що знаходиться в державній (або муніципальній) або в недержавній (кооперативи, керівники транспортними організаціями) власності, який здатний виконувати суспільні транспортні програми.

 


 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины