БАНКІВСЬКЕ КРЕДИТУВАННЯ НА ОСНОВІ ВРАХУВАННЯ ГАЛУЗЕВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПОЗИЧАЛЬНИКА



Название:
БАНКІВСЬКЕ КРЕДИТУВАННЯ НА ОСНОВІ ВРАХУВАННЯ ГАЛУЗЕВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПОЗИЧАЛЬНИКА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, основні завдання, предмет та об’єкт дослідження, визначено методи дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено інформацію про апробацію результатів дослідження.

У першому розділі дисертації “Теоретичні засади організації банківського кредитування та його галузевий характер” досліджено місце та роль банківського кредитування в розвитку економіки держави; розглянуто економічну сутність кредиту та банківського кредитування, фактори впливу на їх якість; обґрунтовано необхідність врахування банками галузевих особливостей діяльності позичальника. Також в розділі проаналізовано теоретичну базу основних моделей організації банківського кредитування.

Аналіз існуючих підходів до визначення сутності банківського кредитування дозволив автору запропонувати деталізацію його складових компонент, а саме: принципи кредитування, види кредитів, кредитні відносини, суб’єкти та об’єкти кредитування, методи кредитування та механізми надання, погашення, забезпечення кредиту та банківського контролю за виконанням зобов’язань.

Систематизація наукових підходів до визначення ролі банківського кредитування в економіці держави дозволила виділити її основні напрямки впливу на економіку держави, зокрема: 1) забезпечення рівноваги ринкових структур економіки на конкурентних засадах; 2) сприяння розвитку соціально-економічного та інвестиційного клімату країни; 3) стабілізація ринкових процесів та допомога у подоланні кризових явищ в економіці.

На основі аналізу кредитного портфеля банківської системи виявлено, що впродовж 2004–2009 рр. спостерігається збільшення обсягів прострочених кредитів більше ніж у 10 разів. Виходячи з такої ситуації, в роботі обґрунтовано висновок щодо необхідності застосування раціональних методів зниження втрат за кредитними операціями шляхом врахування впливу на фінансово-економічну діяльність позичальника таких факторів зовнішнього середовища, як тенденції розвитку галузі та галузева специфіка майна, що надається у заставу.

В процесі дослідження автором систематизовано погляди науковців щодо проблем визначення галузевого фактора, що визначається рядом особливостей, які обумовлюють специфіку проведення фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання. Визначальними при цьому є використання ресурсів, виробничий процес, специфіка готової продукції тощо. Обґрунтовано доцільність розширення переліку факторів, пов’язаних з певною галуззю, шляхом врахування специфіки майна, що надається у забезпечення кредиту.

В дисертаційній роботі проведено дослідження тенденцій розвитку галузей національної економіки на основі таксономічного аналізу кількісних показників, таких як: коефіцієнт покриття, коефіцієнт автономії, співвідношення короткострокових кредитів до власного капіталу, частка довгострокових зобов’язань у валюті балансу, знос основних засобів, коефіцієнт оборотності запасів, рентабельність власного капіталу, рентабельність діяльності, співвідношення кредиторської та дебіторської заборгованостей, співвідношення прибутку прибуткових підприємств до збитку збиткових підприємств, співвідношення кількості прибуткових підприємств до кількості збиткових. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины