ФОРМУВАННЯ РИНКУ ГРИБІВ І ПРОДУКЦІЇ ЇХ ПЕРЕРОБКИ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ РИНКУ ГРИБІВ І ПРОДУКЦІЇ ЇХ ПЕРЕРОБКИ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі дисертаційної роботи обґрунтовано актуальність теми, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, окреслено особистий внесок здобувача у вирішенні наукової задачі.

У першому розділі – „Теоретико-методологічні засади агропродовольчого ринку як об’єкта досліджень” – розкривається сутність, теоретичні принципи і особливості функціонування грибного ринку та основні складові ринкового середовища. Розглянуто історичні етапи становлення грибівництва у світі та Україні, окреслено значення грибів та грибної продукції за споживчими, економічними та технологічним характеристиками в контексті розвитку агро­продовольчого ринку.

Ринок грибів в Україні має значні потенційні можливості для того, щоб стати постійним постачальником важливого продукту харчування для населення. Це пов’язано з тим, що нині однією з головних проблем продовольчої безпеки є дефіцит споживання харчового білка. Вирішення цієї проблеми вимагає пошуку нових альтернативних джерел харчування збагачених протеїном та доступніших в силу своєї порівняно невисокої вартості. Одним з таких джерел є виробництво культивованих грибів та продукції їх переробки, оскільки цінність їстівних грибів за вмістом білка, вітамінів, макро- і мікроелементів та поживних речовин не поступається м’ясу сільськогосподарських тварин. До складу білкових речовин грибів входять майже всі важливі амінокислоти для організму людини, в тому числі незамінні.

Базуючись на загальних принципах функціонування ринку, ринок грибної продукції, як показали дослідження, має свої особливості, що виділяють його у системі агропродовольчого ринку, які необхідно враховувати з метою забезпечення його ефективного функціонування.

Попит на продукцію цього ринку великою мірою залежить від споживчих вподобань покупців, фактора сезонності та рівня доходів домогосподарств. Ця продукція не є товаром першої необхідності, а тому попит на неї є еластичним за ціною та доходами. Попит на грибному ринку змінюється в залежності від сезону, зростаючи в зимово-весняний період та зменшуючись в літньо-осінній період року, коли конкурентами культивованих грибів виступають свіжа плодоовочева продукція та лісові гриби. Свіжі гриби є швидкопсувним товаром, який вимагає певних умов зберігання та якнайшвидшої реалізації, тому рівень цін на них може змінюватись протягом незначних періодів часу, що впливає на рівень дохідності виробників та обсяги втрат вирощених грибів. Грибні виробництва концентруються переважно навколо великих міст, жителі яких є основними споживачами грибної продукції та мають середній або високий рівень доходу, тому основними місцями продажу культивованих грибів є супермаркети, продуктові магазини та міські ринки.

Виробництво грибної продукції не підпадає під дію фактора сезонності, тому гриби вирощуються цілорічно. Урожайність грибів не залежить від природно­кліматичних умов. Основними факторами, що впливають на урожайність грибів кожного окремого грибного підприємства, є технологія вирощування та якість грибних компостів і субстратів.

Сучасні великі грибні комплекси мають замкнений безвідходний технологічний процес виробництва грибів і компостів та утилізують відходи тваринництва і рослинництва. Підприємства грибної галузі спеціалізуються на постачанні міцелію, виробництві грибів, грибної продукції, компосту, субстрату, або поєднують декілька спеціалізованих виробництв. Входження на ринок нових виробників ускладнюється перевагами великих грибних підприємств, до яких належать налагоджені канали реалізації та авторитетність на ринку грибної продукції. Крім того, більшість вже існуючих підприємств об’єднані в асоціацію грибовиробників, яка відстоює інтереси своїх членів та змушує нових учасників приймати їхні умови діяльності.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)