ІННОВАЦІЙНІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ОСВІТИ




  • скачать файл:
Название:
ІННОВАЦІЙНІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ОСВІТИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність вибраної теми дисертації, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет та методи дослідження, розкрито його наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

У розділі 1 «Теоретичні засади використання інформаційно-комунікаційних технологій для підвищення якості вищої економічної освіти» здійснено оцінювання стану вищої економічної освіти в Україні та її ролі в економіці, перспективних напрямків її розвитку відповідно до вимог нормативно-правових документів України у сфері вищої освіти та Болонського процесу.

З метою визначення ролі, яку відіграє освіта у функціонуванні економіки, виконано оцінювання ефективності та визначено рейтинги видів економічної діяльності за Національними рахунками України. Аналіз результатів розрахунків дозволяє зробити такий висновок: серед видів економічної діяльності з найбільшим впливом на рівень ефективності економіки знаходиться й освіта. Упродовж 2008-2010 рр. рейтинг освіти достатньо високий та стійкий. Вона на третьому місці за рейтингом у 2008-2009 рр., на другому – за прогнозом 2010 р. Таким чином, освіта займає важливе місце в економіці нашої країни. Підвищення ефективності освіти у 2010 р. складає 6 % у порівнянні з 2008 і 2009 рр., що слід вважати істотним позитивним зрушенням у процесі функціонування економіки України.

При визначенні поняття «якість освіти з використанням ІКТ» запропоновано, поряд із загальноприйнятими складовими (якість змісту освіти; якість викладання; якість результатів освіти), використовувати поняття «якість інформаційно-комунікаційних освітніх технологій». Відповідно до поставленого завдання розроблена модель максимізації якості інформаційної системи навчального процесу.

Проведено аналіз інформаційно-комунікаційних технологій, що використовуються у навчальному процесі економічних ВНЗ, узагальнено практику використання інформаційних освітніх ресурсів з урахуванням зарубіжного досвіду з метою підвищення її якості. Показано, що у даний час у ВНЗ застосовуються три основні інформаційно-комунікаційні технології: комплексна кейс-технологія з використанням комп'ютерних навчальних програм; інтернет-технологія у поєднанні з комплексною кейс-технологією; телевізійно-супутникова технологія у поєднанні з комплексною кейс-технологією. Кожній із трьох освітніх інформаційно-комунікаційних технологій відповідають певні інформаційні засоби навчання.

На сучасному етапі виділено як один з основних напрямів застосування ІКТ у освітньому процесі для підвищення якості його результатів – їх застосування для організації та проведення самостійної роботи, самоконтролю та контролю її результатів, знань, умінь, навичок. Згідно з положеннями Болонського процесу, закріплення знань та формування компетенцій студентів повинно відбуватися саме у процесі самостійної роботи та ефективно контролюватися. У даний час переважно контролюються лише результати самостійної роботи студентів, причому без чіткої ідентифікації їх виконавця.

Запропоновано Концепцію використання інноваційних ІКТ для підвищення якості вищої економічної освіти (рис.1), яка дає цілісне уявлення щодо використання інноваційних ІКТ для забезпечення високої якості підготовки бакалаврів і магістрів економічного профілю та реалізується за такими укрупненими етапами: теоретичні засади використання інноваційних ІКТ для підвищення якості економічної освіти; формування структури інноваційних МНДК; техніко- економічний аналіз інноваційної LMS; моделювання навчального процесу з використанням інноваційних ІКТ; оцінювання якості економічної освіти з використанням ІКТ. Положення Концепції системно втілені у дисертаційній роботі, оскільки вона є водночас і логічною схемою дисертації.

У розділі 2 «Побудова інноваційної системи навчального процесу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій», який присвячений реалізації етапів 1.2, 2 та 3 Концепції, показано, що найбільші перспективи подальшого підвищення якості вищої освіти пов'язані з використанням інноваційних технологій глобальної інформаційної мережі Інтернет. На підставі проведеного у розділі 1 аналізу практики використання ІКТ і відповідних засобів навчального призначення у вишах України, а також із урахуванням зарубіжного досвіду, була запропонована раціональна для реалізації структура інноваційних мережевих навчально-дидактичних комплексів (МНДК). Саме вони дозволять студентові високоякісно засвоїти при самостійній роботі практично основний обсяг навчального навантаження в інформаційно-освітніх середовищах із використанням освітніх ІКТ.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)