РЕГІОНАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ РОЗДРІБНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ :



Название:
РЕГІОНАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ РОЗДРІБНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У першому розділі «Теоретико-методичні засади регіональної ефективності роздрібної торгівлі» узагальнено підходи, представлені у фаховій економічній літературі щодо ефективності і впливу торгівлі на розвиток ринкової системи економіки регіону.

За результатами оцінки здійснених досліджень, торгівля займає передові позиції у прогресивних реформуваннях, становленні ринкових елементів економіки регіону, оскільки вона характеризується динамічністю і часто тягне за собою реформування інших, менш динамічних складників регіональної економіки. Як стверджують провідні вчені, це створює об’єктивні передумови для розгляду торгівлі як перспективного напряму розвитку регіональної економіки.

За своїми ринковими функціями торгівля - це підприємницька форма обміну, тобто продажу товарів і послуг для задоволення попиту, що означає - платоспроможних потреб споживачів. Роздрібна торгівля є кінцевим етапом у ланцюжку створення вартості, доведення продукту до споживача. На вимоги роздрібної торгівлі орієнтуються інші складники цього ланцюжка – гуртова торгівля та виробництво, тому що їх зростання залежатиме від того, чи купують їхні товари споживачі. Але роздрібна торгівля також впливає і на формування попиту, а не тільки є його дзеркальним відображенням. Автор стверджує, що найбільш очевидним такий рух є на рівні регіону. Оскільки торгівля регіону зосереджується на задоволенні потреб споживачів, їх інтересів, забезпечує формування і стабілізацію споживчого ринку окресленої географії і таким чином знижує соціальну напругу в суспільстві, цей вид діяльності створює динамічніші і життєздатніші засади розвитку соціально-економічних територіальних систем.

Очевидно, що розвиток торгівлі підлягає вимогам як економічних, так і соціальних законів. В умовах поглиблення ринкової та функціонування поточної кризової економіки частішають реструктуризації різного виду, закриваються виробництва у базових галузях, що в свою чергу призводить до вивільнення частини працівників. У таких “турбулентних” умовах багато тих, що залишаються без роботи “перекваліфіковуються” у працівників торгівлі, займаючи чи створюючи нові місця на ринках, змінюючи вагу торгівлі відносно інших видів діяльності та її роль у формуванні економічного профілю регіону. Отже, можна стверджувати, що торгівля у виваженому поєднанні з соціальними цілями може вплинути на формування сталого розвитку економіки регіону. За оцінками багатьох вітчизняних і західних дослідників дотепер гармонізація економічних, трудових і матеріальних ресурсів з орієнтацією на безперервне підвищення соціальних показників (особливо у висновках європейських досліджень) залишається фундаментальною ознакою як загальнодержавного, так і регіонального розвитку.

Серед основних результатів теоретичного аналізу є виявлені особливості розвитку торгівлі у сучасних умовах, зокрема: спроможність галузі залишатися життєздатною в динамічних економічних умовах; підвищення соціально-економічної регіональної ефективності; підвищення інвестиційної привабливості торгівлі; скорочення співвідношення темпів зростання грошових доходів населення і темпів зростання товарообороту; орієнтація на інновації і розвиток високоефективних та прогресивних форм торгівлі; поліпшення якості торговельних послуг у міру задоволення попиту на них.

Наведені особливості розвитку торгівлі зумовлені дією економічних законів, вони уособлюють у собі закономірні причини і залежності. Тому, щоб вибирати правильні напрями і здійснювати виправдані дії в управлінні торговельною діяльністю, регіональним та місцевим органам важливо сформувати інформаційну базу у вигляді системи показників, яка б відображала внутрішній взаємозв’язок між різними параметрами і таким чином представляла собою послідовність взаємопов’язаних складових регіональної ефективності торгівлі. На основі теоретичного та методичного узагальнення автор сформулював характеристики груп показників у цій системі та їх ідентифікацію, які повинні поєднати в собі економічний, соціальний та територіальний контекст (рис. 1). В дисертації розроблено теоретико-методологічні засади оцінки та прогнозування регіональної ефективності діяльності торговельних підприємств, що полягають у послідовному поєднанні таких етапів, як визначення важливості чинників діяльності торгівлі у регіоні на основі щільності кореляційного зв’язку, моделювання регресійних залежностей, прогнозування показників регіональної ефективності торгівлі. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины