ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОГО КОМПЛЕКСУ АПК




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОГО КОМПЛЕКСУ АПК
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У першому розділі “Теоретичні аспекти формування інвестиційної привабливості підприємств переробного комплексу АПК” викладено результати дослідження сутності та цілей інвестиційної привабливості підприємств, удосконалено теоретичні основи управління інвестиційною привабливістю, визначено зовнішні та внутрішні чинники впливу на неї, встановлено складові інвестиційної привабливості підприємств переробного комплексу.

На основі аналізу викладених в науковій літературі підходів до визначення поняття “інвестиції” визначено сутнісні та змістовні особливості даної економічної категорії, а також сформульовано авторське тлумачення аналізованої категорії під якою розуміється цілеспрямоване вкладення матеріальних і нематеріальних ресурсів і активів на певний термін в різні об'єкти, в тому числі фінансові інструменти, для досягнення індивідуальних цілей інвесторів і підприємств реципієнтів.

Удосконалено класифікацію інвестицій та на цій основі визначено різновиди інвесторів за ознаками спрямованості господарської діяльності, цілей інвестування, приналежності до резидентів, менталітету інвестиційної політики. На основі проведеного емпіричного дослідження визначено основні цілі інвестування з боку інвестора, до числа яких увійшли: одержання прибутку, можливість використання конкурентних переваг об’єкту інвестування, використання можливостей об’єкту інвестування, регулювання конкуренції на певному ринку, стримування технічного і наукового розвитку підприємства. Здійснено співставлення цілей інвестора та об’єкту інвестування, визначено цілі, що співпадають та такі, що відрізняються.

Дослідженням визначено джерела інвестиційної привабливості підприємств, які умовно було розподілено на джерела внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства. За результатами спеціально проведених анкетувань фахівців переробних підприємств визначено, що більшість опитаних фахівців підприємств – респондентів, до внутрішніх джерел інвестиційної привабливості переробних підприємств віднесли: наявність портфеля замовлень, якісну виробничу і сировинну базу, трудовий потенціал, наявність власних наукових розробок, імідж підприємства, збутову та сервісну мережі, частку ринку, якість та перспективність продукції та інші. До зовнішніх джерел респонденти віднесли: привабливість галузі, перспективність галузі та сировинної бази, стратегічність продукції для ринку, рівень розвитку ринку, експортна орієнтація підприємства, угрупування або об'єднання до якого відноситься підприємство та інші.

На основі аналізу підходів до визначення інвестиційної привабливості сформульовано авторське, за допомогою якого можливо моделювати структуру та механізми розвитку інвестиційної привабливості підприємства. Під інвестиційною привабливістю підприємства розуміється інтегральна оцінка комплексу показників сукупних умов, власних характеристик і здібностей підприємства, що сприяють процесу залучення широкого кола інвесторів до інвестування в підприємство завдяки власним конкурентними перевагам, структурі та перспективам розвитку.

Визначено сукупність принципів формування інвестиційної привабливості підприємства, а також її основні функції. Встановлено, що принципи і функції інвестиційної привабливості створюють умови формування механізму її формування на підприємствах переробного комплексу. Запропоновано авторське тлумачення інвестиційної політики підприємства, як складової частини економічної політики економічної системи певного рівня, що містить комплекс заходів з організації, фінансування і управління інвестиційною діяльністю, спрямованої на досягнення цілей, вирішення стратегічних завдань, реалізацію різних інтересів при оптимальному для інвестора співвідношенні прибутковості і ризику. Побудовано структурно-логічну схему розробки інвестиційної політики підприємств.

Систематизовано чинники, що визначають інвестиційну привабливість країни з погляду стратегічного інвестора. Класифіковано зазначені чинники в залежності від рівня соціально-економічного розвитку країни. Проаналізовано чинники впливу на інвестиційну привабливість підприємства. Встановлено, що не вирішеним залишається питання складових інвестиційної привабливості підприємства і з точки зору самого об’єкту інвестування.

Інвестиційна привабливість та її складові не отримали в наукових працях вітчизняних і зарубіжних вчених одностайного та чіткого визначення, відсутня чітка структура, проте визначено, що інвестиційна привабливість залежить від багатьох джерел та чинників. Спеціально здійснене опитування провідних фахівців переробних підприємств дозволило визначити, що з практичної точки зору, опитані фахівці до складових інвестиційної привабливості віднесли такі, (рис. 1).

До основних складових інвестиційної привабливості підприємств переробного комплексу АПК віднесено наступні: нематеріальні активи, НДКР, соціальні відносини, ресурсну базу, географічно-територіальне розташування, промислові потужності, наявність та кваліфікація персоналу, стан матеріальної бази, ефективність роботи підприємства в динаміці, фінансовий і майновий стан, імідж підприємства, супутній дохід від інфраструктури, експортного потенціалу, частки ринку продукції та ін. Визначено рейтинг основних складових інвестиційної привабливості підприємств. Побудовано структуру елементів інвестиційної привабливості підприємств, а також визначено її нематеріальні складові.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)