КРИМІНАЛІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ОБ’ЄКТІВ КОМП’ЮТЕРНИХ ЗЛОЧИНІВ



Название:
КРИМІНАЛІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ОБ’ЄКТІВ КОМП’ЮТЕРНИХ ЗЛОЧИНІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовується актуальність теми, визначаються об’єкт, предмет, основна мета і конкретні завдання дослідження, методологічна основа роботи, розкривається її зв’язок з науковими програмами, планами, темами; окреслено наукову новизну одержаних результатів, їх теоретичне і практичне значення, рівень апробації результатів, кількість публікацій за результатами дисертаційного дослідження.

Розділ перший “Комп’ютерні об’єкти та їх криміналістичне значення” присвячено аналізу поняття комп’ютерного злочину, комп’ютерних об’єктів та їх місця в криміналістичній характеристиці злочинів, розкрито особливості слідоутворення при вчинені злочинів у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку.

У підрозділі 1.1. "Вчинення злочинів в сфері інформаційних технологій та поняття їх криміналістичного аналізу" зазначається, що в науковій літературі злочини, що вчиняються з використанням комп’ютерних засобів і систем, часто прийнято називати „комп’ютерними злочинами”, до того ж цю дефініцію потрібно вживати не в кримінально-правовому аспекті, оскільки це лише ускладнює кваліфікацію діяння, а в криміналістичному, тому що вона пов’язана не з кваліфікацією, а власне із способом вчинення і приховування злочину і, відповідно, з методикою його розкриття й розслідування.

Комп’ютерні злочини мають місце лише тоді, коли: з одного боку, комп’ютерна інформація є предметом посягання; з іншого боку, комп’ютерна інформація та засоби комп’ютерної техніки виступають у вигляді специфічного знаряддя злочину або його складової частини, без чого неможливе вчинення злочину. Загальним об’єктом зазначених злочинів є суспільні відносини в сфері забезпечення інформаційної безпеки, а до безпосередніх об’єктів злочинного посягання відносять: інформаційні бази комп’ютерних систем або мереж, їх окремі файли, а також комп’ютерні технології і програмні засоби їх забезпечення, зокрема й засоби захисту комп’ютерної інформації. Розв’язання криміналістичних проблем тісно пов’язане із здійсненням поглибленого криміналістичного аналізу правопорушень у сфері використання комп’ютерних технологій. Такий аналіз дає змогу всебічно вивчити різноманітні прояви цього явища, встановити ознаки, що свідчать як про факт вчинення чи підготовки до вчинення злочину, так і про причетність до цього конкретних винуватців та роль кожного у вчиненому злочині й ґрунтується на концепції, згідно з якою кожний злочин правомірно розглядати як певну систему – сукупність взаємопов’язаних елементів, що мають внутрішній і зовнішній зв’язки. Доцільно вести мову не про підвиди, а про аналіз складових злочинної діяльності та її наслідків, а також супутніх обставин, дослідження криміналістичних ознак має значення для виявлення, розкриття й розслідування злочину з використанням засобів і методів криміналістики. В методиці розслідування комп’ютерних злочинів важливе значення має криміналістичний аналіз об’єктів цих злочинів, специфіка яких зумовлює й особливості методики розслідування. Слід звертати увагу на комп’ютерні об’єкти, що стосуються вчинення злочину.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины