ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ МЕНЕДЖМЕНТУ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ МЕНЕДЖМЕНТУ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, окреслено зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, сформульовано мету і      завдання дослідження, визначено предмет, об’єкт та методи дослідження, висвітлено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, вміщено інформацію щодо їх апробації.

У першому розділі «Теоретичні засади формування організаційно-економічного забезпечення якості менеджменту промислового підприємства» узагальнено теоретичні, понятійні та термінологічні питання якості менеджменту промислового підприємства, систематизовано чинники впливу на якість менеджменту та запропоновано організаційно-економічний механізм забезпечення підвищення якості менеджменту промислового підприємства.

Забезпечення економічного зростання промисловості в конкурентних умовах зовнішнього середовища пов’язане з впровадженням сучасних методів менеджменту, зокрема методів менеджменту якості, орієнтованих на вдосконалення роботи підприємств шляхом формування високої якості менеджменту.

У роботі розкрито економічну сутність категорій «менеджмент», «управління» та «якість», зроблено акцент на використанні терміну «менеджмент», як комплексної економічної категорії. У дисертаційному дослідженні зроблено висновок про постійний розвиток і доповнення категорії «якість» новими аспектами, інтегральне розуміння якої у динамічному економічному середовищі уособлюється в категорії «якість менеджменту».

Узагальнення підходів науковців дозволило визначити наявність різних трактувань категорії «якість менеджменту». У дисертаційній роботі під якістю менеджменту пропонується розуміти порівняльну ступінь відповідності власних характеристик менеджменту встановленим вимогам, що передбачають ефективне функціонування і забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

Оскільки внутрішня визначеність менеджменту при дослідженні найповніше розкривається з позицій системного підходу, у роботі розглянуто характеристику системи менеджменту, класифікацію її властивостей, принципи побудови та функціонування системи менеджменту на промислових підприємствах.

Аналіз і узагальнення принципів та методів діагностики якості менеджменту промислового підприємства дозволили виділити методичні підходи щодо оцінки якості менеджменту: 1) за окремими складовими менеджменту; 2) за оцінкою взаємозв’язку та взаємодії об’єкту і суб’єкту управління в системі менеджменту.

Під час дослідження встановлено, що більшість з проаналізованих методичних підходів щодо оцінки якості менеджменту побудовано на методології економічного аналізу господарської діяльності підприємств з використанням таких основних критеріїв як «результативність», «ефективність» та «економічність».

Процес забезпечення якості менеджменту підприємств легкої промисловості відбувається під впливом сукупності чинників, для систематизації яких у роботі використано діаграму Ісікави. Зважаючи на зазначене, до ключових факторів впливу на якість менеджменту підприємств віднесено: професійні, ділові якості менеджерів; інформацію; технічні засоби управління; організаційну структуру управління; стилі управління. Основними умовами реалізації вищезазначених факторів впливу на якість менеджменту промислового підприємства, які виявлено у процесі дослідження, є наступні: системи стимулювання; морально-психологічний клімат у колективі; рівень організації робочих місць управлінських працівників; рівень соціального забезпечення працівників підприємства.

На підставі здійсненого аналізу встановлено об’єктивну необхідність обґрунтування і розробки організаційно-економічного механізму забезпечення підвищення якості менеджменту, під яким запропоновано розуміти сукупність принципів, методів, інструментів і важелів впливу на властивості системи менеджменту з метою їх вдосконалення для підвищення конкурентоспроможності та забезпечення сталого розвитку підприємства (рис. 1).

Організаційно-економічний механізм забезпечення підвищення якості менеджменту вбудовано в систему менеджменту як найактивнішу її частину, суб’єктами реалізації якої є менеджери підприємства, які враховуючи чинники забезпечення та результати діагностики якості менеджменту, використовують відповідні складові механізму для забезпечення впливу на підсистеми підприємства, від стану яких залежать результати його діяльності.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)