АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ДЕРЖАВНИХ СТАНДАРТІВ, НОРМ І ПРАВИЛ У СФЕРІ БЛАГОУСТРОЮ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ



Название:
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ДЕРЖАВНИХ СТАНДАРТІВ, НОРМ І ПРАВИЛ У СФЕРІ БЛАГОУСТРОЮ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У Вступі обґрунтовується актуальність теми дисертації, визначаються її зв’язок з науковими планами та програмами, мета і завдання, об’єкт і предмет, методи дослідження, наукова новизна та практичне значення одержаних результатів, апробація результатів дисертації та публікації.

Розділ 1. “Теоретико-правові засади адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 1.1. Стан наукової розробки питань адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів здійснено систематизацію наукових думок, ідей, поглядів щодо інституту адміністративної відповідальності, розкриваються передумови застосування інституту адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів. Виділено дві групи наукових досліджень, перша з яких вивчає та аналізує зміст адміністративної відповідальності та специфіку адміністративної відповідальності за вчинення певного виду адміністративних проступків (В.К. Колпаков, І.С. Гриценко, Д.М. Лук’янець та ін.). До другої групи відносяться дослідження, що присвячені юридичним категоріям і елементам, які у своєї сукупності становлять таке соціально-правове явище, як благоустрій населених пунктів. В цих роботах автори (Є.В. Пряхін, А.В. Стрельников, Я.В. Журавель та ін.) більш детально розглядають питання: діяльності органів місцевого самоврядування та суб’єктів комунального господарства, у тому числі в напрямку благоустрою населених пунктів; правового регулювання земельних відносин; адміністративно-правового регулювання рекламної діяльності в Україні, зокрема адміністративної відповідальності за порушення законодавства про рекламу; забезпечення екологічної безпеки тощо.

Запропоновано впровадити єдиний підхід щодо розвитку благоустрою територій населених пунктів за такими напрямками як: приведення благоустрою територій населених пунктів України у відповідність з європейськими стандартами; систематизація нормативно-правових актів з питань благоустрою, зокрема відносно адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів.

Підрозділ 1.2. Поняття та ознаки адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів присвячений дослідженню сутності адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів.

Наголошено на тому, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів може сприяти вчиненню передбачених КУпАП правопорушень, які посягають на громадську безпеку. Запропоновано визначення адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів.

Встановлено основні ознаки адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів: публічний державно-обов’язковий характер; є засобом охорони встановленого правопорядку; нормативно визначена і полягає в застосуванні санкцій адміністративно-правових норм; є наслідком винної антигромадської поведінки; супроводжується державним і громадським осудом правопорушника і вчиненого ним діяння; пов’язана з примусом, з негативними для правопорушника наслідками, яких він має зазнати; реалізується у відповідних процесуальних формах; має допоміжне значення щодо багатьох інших галузей права.

У підрозділі 1.3. Правові основи адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктівздійснено систематизацію законодавства України, міжнародно-правових актів, нормативно-правових актів зарубіжних країн щодо регулювання адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів.

Наголошується, що у правовому регулюванні адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів важливу роль відіграють норми Конституції України, що встановлюють принципи діяльності органів державної влади щодо створення сприятливого житлового середовища для громадян. Для системи забезпечення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів характерна наявність двох основних рівнів правового регулювання: законодавчого та іншого нормативного, включаючи і внутрішньогалузевий. Важливе місце в системі правових актів, що регулюють адміністративну відповідальність за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, займають закони України. Зроблено висновок про те, що притягнення до адміністративної відповідальності юридичних осіб за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 152 КУпАП, регламентується спеціальними нормативно-правовими актами, які регулюють правовідносини у сфері громадського благоустрою.

Розділ 2. “Характеристика адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів та шляхи її удосконаленняскладається з чотирьох підрозділів.

У підрозділі 2.1. “Юридична характеристика порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів” досліджено сутність адміністративних правопорушень, що вчиняються в сфері забезпечення благоустрою населених пунктів, здійснено юридичний аналіз складу адміністративного проступку, передбаченого ст. 152 КУпАП.

Об’єктом правопорушень у сфері додержання державних стандартів, норм і правил, що стосуються забезпечення благоустрою населених пунктів, є конкретні відносини, які регулюються і охороняються адміністративно-правовими нормами, що передбачають застосування заходів адміністративної відповідальності. Об’єктивна сторона адміністративного проступку у сфері додержання державних стандартів, норм і правил, що стосуються забезпечення благоустрою населених пунктів характеризується суспільно шкідливим діянням, зміст якого визначається чинним законодавством.

Суб’єктивна сторона адміністративного правопорушення у сфері додержання державних стандартів, норм і правил, що стосуються забезпечення благоустрою населених пунктів, пов’язана із психічною діяльністю особи. До ознак, що характеризують суб’єктивну сторону, належать вина (у формі умислу чи необережності), мотив і мета. Суб’єктом адміністративного проступку у сфері додержання державних стандартів, норм і правил, що стосуються забезпечення благоустрою населених пунктів, може бути фізична, дієздатна особа, яка досягла 16-річного віку. Ст. 152 КУпАП передбачає в якості суб’єкта адміністративної відповідальності й посадових осіб, тобто спеціальних суб’єктів, а також громадян – суб’єктів підприємницької діяльності.

Встановлено особливості вчинення адміністративного правопорушення у сфері додержання державних стандартів, норм і правил, що стосуються забезпечення благоустрою населених пунктів спеціальними суб’єктами – посадовими особами, а також юридичними особами. Згідно із ст. 14 КУпАП посадові особи підлягають адміністративній відповідальності за адміністративні правопорушення, пов’язані з недодержанням установлених правил у сфері охорони порядку управління, державного і громадського порядку, природи, здоров’я населення та інших правил, до яких відносяться й правила благоустрою територій населених пунктів. Водночас до посадових осіб за адміністративні правопорушення застосовуються більш суворі штрафні санкції порівняно з громадянами. Проведеним опитуванням було з’ясовано, що при накладенні адміністративного стягнення на посадових осіб було б доцільним позбавляти їх права на зайняття відповідних посад, якщо їх діяльність прямо залежить від дотримання правил благоустрою територій населених пунктів. Цю пропозицію підтримали 76 % опитаних респондентів. Крім цього, адміністративне порушення, вчинене посадовою особою, водночас є і дисциплінарним проступком, тому не виключається притягнення її до двох видів відповідальності – адміністративної і дисциплінарної, однак це питання має вирішуватися в кожному конкретному випадку з урахуванням усіх обставин справи. Адміністративне провадження по відношенню до юридичних осіб за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 152 КУпАП, регламентується спеціальними нормативно-правовими актами, які регулюють правовідносини у сфері громадського благоустрою, в той час як процедурні положення реалізації кожної з зазначених стадій провадження залишаються єдиними відповідно до чинного законодавства.

У підрозділі 2.2. “Адміністративно-правова кваліфікація порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів” визначено специфіку адміністративно-правової кваліфікації, розглядаються питання правильного встановлення кваліфікуючих ознак адміністративних правопорушень, скоєних у сфері додержання державних стандартів, норм і правил, що стосуються забезпечення благоустрою населених пунктів. Серед таких питань важливим є встановлення об’єкту посягань, який відповідно до ст. 152 КУпАП співвідноситься з такими юридичними категоріями, як правила, норми і стандарти, що стосуються забезпечення благоустрою. Загальним об’єктом правопорушення у сфері додержання державних стандартів, норм і правил, що стосуються забезпечення благоустрою населених пунктів, є суспільні відносини у сфері громадського благоустрою. Зміст громадського благоустрою складає раціональне і регламентоване правом облаштування громадських місць у містах і населених пунктах, що забезпечує умови для праці, відпочинку та безпеки громадян і передбачає постійний нагляд за подібним станом з боку відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

В дисертації знайшла додаткову аргументацію теорія К.С. Бельського про те, що громадський благоустрій є цілком самостійною категорією, яка входить до складу громадського порядку і до складу громадської безпеки. Суть громадського благоустрою полягає в тому, щоб надати стійкості громадському порядку і сприяти забезпеченню громадської безпеки. Доведено, що благоустрій населених пунктів являє собою один з видів громадського благоустрою.

Безпосереднім об’єктом правопорушення, передбаченого ст. 152 КУпАП, є правила благоустрою територій населених пунктів, які законодавець виділив окремо у диспозиції зазначеної статті. Весь масив різноманітних правил, які стосуються забезпечення благоустрою населених пунктів класифіковано за предметом регулювання; органами, що встановлюють правила; юридичним змістом і юридичним характером приписів; дією у часі, просторі та за колом осіб.

Зроблено висновок про те, що Закон України “Про благоустрій населених пунктів” значно звужує об’єктивну сторону правопорушення, передбаченого ст. 152 КУпАП, у зв’язку з чим виникає необхідність більш чіткого законодавчого визначення елементів об’єктивної сторони досліджуваного делікту.

У підрозділі 2.3. “Особливості провадження у справах про адміністративні порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів” здійснено теоретико-правовий аналіз адміністративного провадження у справах, пов’язаних з порушенням державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів.

Наголошено, що зміст адміністративної відповідальності полягає в накладенні адміністративних стягнень, які обмежують права суб’єктів відповідальності, у зв’язку з чим важливо забезпечити їх застосування у точній відповідності до вимог закону. Складати адміністративні протоколи про порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, відповідальність за яке передбачено у ст. 152 КУпАП, мають право: посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад та посадові особи органів внутрішніх справ. Для оптимізації розгляду справ та застосування стягнень щодо порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, автором пропонується: надати право розглядати ці справи особам, уповноваженим складати протокол (за умови, що особа не заперечує факту вчинення проступку та накладення штрафу); за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів впровадити як основний такий вид стягнень, як громадські роботи.

Одним із суб’єктів, якому законодавством надано право складати протокол за адміністративний проступок, передбачений ст. 152 КУпАП, є органи внутрішніх справ і саме посадовим особам ОВС було б доцільним надати можливість розглядати справи щодо порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів та приймати рішення по суті. Цю ідею підтримують 19% опитаних нами респондентів. Реалізовувати ключові стадії адміністративного провадження відносно правопорушень, передбачених ст. 152 КУпАП, повинна екологічна міліція, яка відповідно до власної компетенції виконує адміністративні функції з питань забезпечення благоустрою в населених пунктах України. Наприклад, відділ екологічної міліції ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області є одним з провідних державних підрозділів з контролю над дотриманням державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів області, яким в період з 2005 по 2010 р.р. було складено 19429 протоколів за ст. 152 КУпАП.

Аргументовано положення, за яким впровадження такого стягнення, як громадські роботи надасть можливість правопорушникам власним коштом відновлювати елементи благоустрою, які було пошкоджено внаслідок їх протиправних дій. Така пропозиція знайшла підтримку у 77% респондентів.

Підрозділ 2.4. “Удосконалення законодавства про адміністративну відповідальність за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів” присвячений дослідженню вітчизняного законодавства, що регулює питання забезпечення благоустрою населених пунктів в Україні, а також обґрунтуванню пропозицій для удосконалення матеріальних та процесуальних норм в цій сфері та практики їх реалізації.

Зроблено висновок про те, що недосконалість законодавства про адміністративну відповідальність у сфері забезпечення благоустрою населених пунктів виявляється у відсутності: дієвого на практиці спеціального кодифікованого акту про адміністративні правопорушення, який відповідав би вимогам сьогодення; чіткої правової регламентації притягнення винних юридичних осіб до адміністративної відповідальності за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів; законодавчо закріпленого механізму діяльності органів внутрішніх справ у сфері забезпечення громадського благоустрою; законодавчого закріплення участі громадськості у прийнятті рішень з питань забезпечення благоустрою населених пунктів.

Зроблено висновок про необхідність: прийняття Концепції благоустрою населених пунктів України; внесення змін та доповнень до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Кодексу України про адміністративні правопорушення; розробки та прийняття Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України – навчально-методичних рекомендацій про виховання та освіту з питань благоустрою територій населених пунктів, Міністерством внутрішніх справ України – Інструкції щодо притягнення до відповідальності за адміністративні проступки, пов’язані з порушенням державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України – державного стандарту «Благоустрій територій».

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины