ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПОГЛИНАННЯ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ :



Название:
ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПОГЛИНАННЯ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

Розділ 1. Загальнотеоретичні аспекти поглинання акціонерних товариств містить три підрозділи, у яких досліджується поняття поглинання акціонерних товариств, виявляється його співвідношення з поняттями реструктуризації, реорганізації, злиття, приєднання та контролю, уточнюються види поглинань та аналізуються нормативно-правові акти України і зарубіжних країн, які регулюють поглинання акціонерних товариств.

У підрозділі 1.1. «Поняття поглинання акціонерних товариств» аналізується поняття «поглинання» за науковою літературою та національними і зарубіжними нормативно-правовими актами. Зроблено висновок, що поняття «поглинання» досить часто зустрічається у корпоративній практиці акціонерних товариств, але чинне законодавство України не надає його визначення. У науковій літературі також немає єдиної думки з приводу визначення поглинання та його відмінностей від таких понять, як «реструктуризація», «реорганізація», «злиття», «приєднання» та «контроль».

Зазначений аналіз дозволив зробити висновок, що поглинання є однією з форм реструктуризації. Встановлено співвідношення поглинання з реорганізацією як понять, що не є тотожними, а існують як дві самостійні правові категорії. Із цього положення сформульовано висновок, що «поглинання» не є тотожним злиттю та приєднанню як формам реорганізації, які можуть мати місце після поглинання,  їх можливо вважати логічним, але не єдиним результатом поглинання. Поняття «поглинання» співвідноситься із поняттям «контроль» через визнання останнього основним завданням поглинання акціонерного товариства.

З’ясовано, що будь-яке поглинання має місце за наявності наміру поглинача   мати реальну можливість здійснення вирішального впливу на господарську діяльність інших суб’єктів господарювання чи їх частин. Виходячи з цього, запропоновано визначити поняття «поглинання», яким визнається набуття особою (особами, що діють спільно), контролю над незалежним  від неї (ними)  акціонерним товариством без інкорпорування його в свою структуру з метою економічної концентрації.

У підрозділі 1.2. «Види поглинання акціонерних товариств» виявляються та досліджуються різні класифікації поглинань, уточнюються поняття «дружнє», «недружнє (вороже)», «протиправне (рейдерське)» поглинання та встановлюються їх відмінності, аналізуються поняття, історія, передумови виникнення та характеристика рейдерства.

На основі аналізу юридичної та економічної літератури узагальнено класифікацію поглинань, відповідно до якої їх поділено на чотири групи, у залежності від таких критеріїв: 1) за характером поглинання: дружні, недружні (ворожі) та протиправні (рейдерські); 2) за ступенем інтеграції: горизонтальні, вертикальні та конгломератні; 3) за наслідками: повні та неповні (часткові); 4) за територіальною належністю: національні та транснаціональні.

Виявлено, що найбільш розповсюдженими як на практиці, так і в теорії права є: дружні, недружні (ворожі) та протиправні (рейдерські) поглинання, на основі чого вони детально аналізуються та уточнюються, надається поняття кожного з них.

У підрозділі 1.3. «Правова основа поглинання акціонерних товариств» аналізуються загальні та спеціальні нормативно-правові акти України та зарубіжних країн, у яких містяться правові аспекти поглинання акціонерних товариств.

Аналіз законодавства країн ЄС, зокрема, Великобританії, Франції, Італії, ФРН, Австрії, Польщі, а також США, Японії та Російської Федерації щодо поглинання акціонерних товариств, дозволив зробити висновок, що у зарубіжних країнах положення про поглинання детально врегульовано і вони можуть бути використані при удосконаленні вітчизняного законодавства.

Виявлено, що правова основа поглинання акціонерних товариств в Україні потребує доопрацювання, на основі чого визначено напрями її удосконалення. Зокрема, стосовно ціни акцій, яка повинна пропонуватися акціонерам товариства у обов’язковій пропозиції при поглинанні шляхом викупу контрольного пакету акцій; статусу Антимонопольного комітету України, порядку подання заяв до Антимонопольного комітету України та ін. Запропоновано змінити редакцію ч. 2 ст. 8 Закону України «Про акціонерні товариства» і викласти її наступним чином: «Ринкова вартість емісійних цінних паперів акціонерного товариства визначається: 1) для публічних акціонерних товариств – як середньо арифметично між середньою ринковою ціною за останні 6 місяців до поглинання та найвищою ціною, сплаченою за акції за той самий період; 2) для приватних акціонерних товариств – ціна, визначена оцінювачем, який повинен залучатися до оцінки безпосередньо уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України». Зазначений  механізм визначення вартості акцій більш відповідатиме Директиві ЄС про поглинання і надасть змогу уникнути зловживань з боку оцінювача та суперечок щодо справедливої ціни на акції.

Запропоновано визнати Антимонопольний комітет України єдиним органом, що спроможний визначати можливі негативні наслідки та надавати дозвіл на концентрацію, а також запропоновано у Положенні «Про порядок подання заяв до Антимонопольного комітету України про попереднє отримання дозволу на концентрацію суб'єктів господарювання» підняти відсотковий бар’єр, при досягненні якого слід отримувати дозвіл на концентрацію, до 50 відсотків. Зазначене надасть змогу знизити адміністративне навантаження на осіб, що приймають участь у поглинанні акціонерного товариства.

Розділ 2. Способи поглинання акціонерних товариств містить чотири підрозділи, у яких аналізуються та уточнюються основні способи поглинання з урахуванням його видів за критерієм характеру здійснення – дружні, недружні (ворожі), протиправні (рейдерські), а також розглядаються додаткові способи поглинання акціонерних товариств.

У підрозділі 2.1. «Способи дружнього поглинання акціонерних товариств» досліджено поширений у вітчизняній та зарубіжній корпоративній практиці спосіб встановлення контролю над акціонерним товариством, а відповідно, і його поглинання – придбання значного та контрольного пакету акцій.

Аналізуючи різні значення терміну «спосіб» та головне завдання поглинання – встановлення контролю над акціонерним товариством, поняття «спосіб поглинання» визначається як певні дії та прийоми, за результатом яких досягається поглинання акціонерного товариства. З урахуванням основної ознаки дружнього поглинання формулюється поняття способів дружнього поглинання акціонерних товариств.

Встановлено, що положення Закону України «Про акціонерні товариства» про порядок придбання контрольного пакету акцій є вираженням правила обов’язкової пропозиції при поглинанні: на особу, яка набула контроль над компанією, покладається обов’язок направити пропозицію про викуп акцій всім акціонерам цієї компанії.

З метою удосконалення здійснення механізму обов’язкової пропозиції при придбанні контрольного пакета акцій товариства пропонується доповнити ч. 1 ст. 65 Закону України «Про акціонерні товариства» положеннями про підстави не застосування правила обов’язкової пропозиції при придбанні контрольного пакету акцій (з урахуванням винятку щодо придбання контрольного пакета акцій у процесі приватизації).

Встановлено, що найпоширенішим способом дружнього поглинання є придбання значного та контрольного пакета акцій товариства, при якому діє правило обов’язкової пропозиції, тобто на особу, яка набула контроль над компанією, покладається обов’язок направити пропозицію про викуп акцій всім акціонерам цієї компанії. Аргументовано обов’язковість зазначення у пропозиції акціонерам про придбання належних їм акцій даних про плани особи (осіб, що діють спільно) стосовно акціонерного товариства, що поглинається, та його працівників-акціонерів при придбанні контрольного пакету акцій, шляхом внесення доповнень до ч. 2 ст. 65 Закону України «Про акціонерні товариства». Наголошується, якщо акціонер відмовився від продажу своїх акцій та залишився акціонером товариства, а поглинач не виконав своїх намірів стосовно товариства та його акціонерів, в результаті чого акціонер зазнав збитків, наприклад, у вигляді неотримання дивідендів, поглинач повинен нести відповідальність, тому доцільно до ст. 65 Закону України «Про акціонерні товариства» додати частину 7, у якій закріпити наступне: «Якщо особа (особи, що діють спільно), що придбала у власність контрольний пакет акцій, не виконує перед акціонерами свої зобов’язання, після завершення механізму обов’язкової пропозиції, акціонер має право звернутися до суду з позовом про відшкодування збитків, якщо такі було заподіяно, внаслідок зазначених дій». Крім того, ст. 65 Закону України «Про акціонерні товариства» необхідно доповнити положенням щодо відповідальності сторін у випадку невідповідності або порушень встановленого порядку здійснення обов’язкової пропозиції чи договору про придбання акцій.

Обґрунтовується пропозиція про запровадження і закріплення у Законі України «Про акціонерні товариства» положень щодо витіснення міноритарних акціонерів при поглинанні, шляхом внесення наступного доповнення: «Особа (особи, що діють спільно), яка є власником 95 і більше відсотків акцій товариства, має право вимагати у всіх акціонерів продати належні їм прості акції товариства цій особі (особам, що діють спільно) за ринковою ціною, а акціонери зобов’язані продати, належні їм акції».

         Для закріплення остаточного етапу поглинання акціонерного товариства при придбанні значного або контрольного пакету акцій запропоновано ввести звіт про підсумки проведеної роботи перед Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України.

У підрозділі 2.2. «Способи недружнього (ворожого) поглинання акціонерних товариств» проаналізовано зазначені способи та уточнено їх визначення.

Під способами недружнього (ворожого) поглинання пропонується розуміти такі дії та прийоми встановлення контролю над акціонерним товариством, що здійснюються всупереч волі та бажанню керівних осіб органів управління товариства, що поглинається, або його акціонерів, але завжди в межах законодавства.

Обґрунтовано, що до способів недружнього (ворожого) поглинання відносяться: а) скуповування акцій на фондовому ринку, б) передача акцій в управління на основі договору управління цінними паперами, в) отримання довіреностей на представництво інтересів акціонерів, г) придбання кредиторської заборгованості, д) ініціювання процедури банкрутства, е) визнання приватизації недійсною, є) придбання прав на інтелектуальну власність, ж) оспорювання угод (договорів) щодо придбання акцій.

В роботі представлена характеристика кожного із названих способів та виявлено найменш і найбільш поширені із них.

У підрозділі 2.3. «Способи протиправного (рейдерського) поглинання акціонерних товариств» розглянуто основні способи протиправного (рейдерського) поглинання акціонерних товариств та обґрунтовано відповідні пропозиції.

На основі визначення протиправного (рейдерського) поглинання розроблено поняття способів протиправного (рейдерського) поглинання акціонерних товариств, під якими розуміються дії та прийоми встановлення контролю над акціонерним товариством, що здійснюються з порушенням норм діючого законодавства та тягнуть за собою відповідальність.

Виявлено, що основними способами протиправного (рейдерського) поглинання є: а) заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство); б) фальсифікація (підтасовування) результатів голосування на загальних зборах товариства; в) фальсифікація рішень наглядової ради товариства; г) маніпуляції з реєстром акціонерів товариства.

Наголошується на важливості узагальнення зазначених способів поглинання, що сприятиме удосконаленню як процедури обліку прав власності на цінні папери, так і в цілому законодавства про поглинання акціонерних товариств.

У підрозділі 2.4. «Додаткові способи поглинання акціонерних товариств» аналізуються такі дії та їх поняття, як «корпоративний конфлікт», «корпоративний шантаж (грінмейл)», «інформаційні технології».

Виявлено, що при здійсненні недружніх (ворожих) та протиправних (рейдерських) поглинань акціонерних товариств, окрім основних способів, певну роль відіграють також інші дії та явища, які створюють сприятливі умови для подальшого поглинання акціонерного товариства. Оскільки без використання основних способів поглинання зазначені не можуть привести до отримання контролю над акціонерним товариством, тому вони мають режим допоміжних, додаткових.

Пропонується наступне визначення їх поняття: додаткові способи поглинання акціонерних товариств – це такі дії та явища, які самі по собі не призводять до поглинання акціонерного товариства, але сприяють цьому.

Обґрунтовується віднесення до додаткових способів поглинання акціонерних товариств корпоративного конфлікту, корпоративного шантажу (грінмейлу) та відповідних інформаційних технологій.

Розділ 3. Охорона прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств містить три підрозділи, у яких досліджуються поняття охорони прав та законних інтересів, виявляється його співвідношення з поняттям захисту прав та законних інтересів, аналізуються об’єкти, способи охорони та способи захисту прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств.

У підрозділі 3.1. «Поняття охорони прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств» на основі аналізу наукової літератури наводяться різні підходи до поняття «охорона …»  і його співвідношення з поняттям «захист….»,  у результаті чого підтримується підхід, за яким захист є складовою частиною охорони.

Запропоновано визначення поняття охорони прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств як сукупності передбачених законодавством України (або не суперечливих йому) способів превентивного характеру, що спрямовані на недопущення порушення та/або оспорювання прав та законних інтересів акціонерів, способів захисту, спрямованих на відновлення та/або визнання прав і інтересів акціонерів у випадку їх порушення та/або оспорювання при поглинанні чи реальній загрозі таких дій, а також  заходів впливу на правопорушника, що здійснюються уповноваженими на це органами та посадовими особами, в рамках їх повноважень за законом.

Відзначено, що об’єктами охорони при поглинанні акціонерних товариств виступають безпосередньо права акціонерів та їх законні інтереси. 

У підрозділі 3.2. «Способи охорони прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств» проаналізовано основні способи такої охорони та обґрунтовано пропозиції щодо удосконалення їх застосування.

З урахуванням визначення поняття «охорона прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні» та «спосіб» пропонується під способами охорони прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств розуміти превентивні дії та прийоми уповноважених посадових осіб органів управління акціонерного товариства та/або його акціонерів, які передбачені діючим законодавством України (або не суперечать йому) і спрямовані на недопущення порушення та/або оспорювання прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні, а також при реальній загрозі вчинення таких дій.

Аналіз наукових праць та законодавства зарубіжних країн дозволив узагальнити способи охорони прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств, більшість з яких можуть використовуватися й у вітчизняній практиці. До них відносяться: а) заборона органам акціонерного товариства вживати заходи з метою перешкоджання придбанню значного пакету акцій; б) угоди про винагороди працівникам акціонерного товариства на випадок поглинання товариства («золоті, срібні та олов’яні парашути»); в) збільшення статутного капіталу товариства шляхом підвищення номінальної вартості його акцій або розміщення додаткових акцій існуючої номінальної вартості при загрозі поглинання («отруйні пігулки»); г) внесення до статуту товариства положень, які спрямовані на недопущення або ускладнення поглинання («репеленти від акул»), а саме: положення про сегментований виконавчий орган товариства, яке встановлює поетапний порядок переобрання його членів, положення про наявність в акціонерного товариства декількох класів (типів) акцій, з нерівними правами голосу.

Обґрунтовано, що серед способів охорони прав та законних інтересів акціонерів можна розглядати акціонерні договори, бо укладаються вони з метою недопущення порушення прав акціонерів, заздалегідь, ще до виникнення загрози поглинання, та є правовою основою вирішення корпоративних конфліктів, і, відповідно, сприяють відновленню прав сторін акціонерного договору. Запропоновано закріпити у ст. 2 Закону України «Про акціонерні товариства» поняття «акціонерний договір» наступного змісту: це угода між акціонерами, яка укладається з метою закріплення прав та обов’язків акціонерів, що не передбачені діючим законодавством України та статутом акціонерного товариства, але не суперечить їм, і яка закріплює положення щодо попередження та порядку вирішення корпоративних конфліктів.

У підрозділі 3.3. «Способи захисту прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств» проаналізовано та конкретизовано поняття і сутність способів захисту прав акціонерів при поглинанні акціонерного товариства.

Уточнено поняття способів захисту прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств, під яким пропонується розуміти певні дії та прийоми уповноважених посадових осіб органів управління акціонерного товариства та його акціонерів, що передбачені діючим законодавством України (або не суперечать йому), які застосовуються при виникненні реальної загрози поглинання товариства, а також заходи примусового характеру, за допомогою яких правомочними органами, за участю акціонера, відбувається відновлення та/або визнання порушених та/або оспорюваних прав і законних інтересів.

На основі аналізу наукової літератури виділено наступні види способів захисту прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств: 1) позасудові, що включають адміністративні способи (застосування адміністративно-господарських санкцій) та корпоративні способи (конкуруюча пропозиція; контрпоглинання; випуск та розміщення або викуп розміщених раніше облігацій товариства, тощо; 2) судові способи (зокрема, відшкодування збитків акціонеру, заподіяних у наслідку втрати акцій; визнання незаконними рішень  загальних зборів акціонерного товариства, інших органів акціонерного товариства; відновлення корпоративного контролю, тощо, шляхом пред’явлення позовної заяви до суду).

З метою удосконалення механізму реалізації корпоративних способів захисту прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств, запропоновано доповнити Закон України «Про акціонерні товариства» статтею 65-1 наступного змісту: «У разі придбання особою (особами, що діють спільно) контрольного пакету акцій будь-яка інша особа має право направити до акціонерного товариства іншу пропозицію про придбання відповідних акцій (конкуруючу пропозицію). Ціна та кількість акцій конкуруючої пропозиції не може бути нижчою, і, відповідно, меншою за ціну та кількість, вказані у пропозиції про придбання, яка надійшла раніше. Конкуруюча пропозиція має бути направлена до акціонерного товариства не пізніше, ніж за 30 днів до закінчення строку прийняття останньої із раніше отриманих товариством пропозицій».

Обґрунтовано закріплення серед способів захисту прав та законних інтересів акціонерів при поглинанні акціонерних товариств відновлення корпоративного контролю, відповідно до якого особі, що втратила контроль над пакетом акцій поза своєю волею, за рішенням суду, повертається як пакет акцій, у розмірі, що відповідає втраченому, так і той об’єм корпоративного контролю, який постраждала особа мала до недружнього (ворожого) чи протиправного (рейдерського) поглинання товариства, у спосіб, визначений таким рішенням.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне