ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ СТАРШОКЛАСНИКІВ У КОМП’ЮТЕРНО ОРІЄНТОВАНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ



Название:
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ СТАРШОКЛАСНИКІВ У КОМП’ЮТЕРНО ОРІЄНТОВАНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

У вступі обґрунтовується актуальність дослідження, визначаються його об’єкт, предмет, гіпотеза, мета, завдання й методи дослідження, розкривається його наукова новизна, теоретичне і практичне значення.

У першому розділі «» проаналізовано теоретичну розробленість проблеми дослідження, зокрема, з’ясовано основні проблеми ІБ ЗНЗ, систематизовано поняттєво-категоріальний апарат дослідження і з’ясовано основні підходи до забезпечення ІБ старшокласника.

На сучасному етапі масового застосування ІКТ в освіті та сімейному побуті поняття інформаційної безпеки вимагає більш широкого трактування, а саме перенесення уваги на людину як основний об’єкт ІБ та суб’єкт власної безпеки. Для дітей і підлітків існують такі види загроз інформаційного середовища, як неконтрольований доступ до шкідливої інформації, надмірне використання ІКТ, розповсюдження особистої інформації та можливість знайомства з небезпечними людьми. Визначено три основні напрямки захисту особистості в глобальному інформаційному просторі: безпека особи, захист персональних даних, захист персонального комп’ютера.

В умовах сучасної вітчизняної школи особливо гостро постають питання забезпечення ІБ учасників навчально-виховного процесу. При підключенні мережі середньої школи до Інтернету виникає три взаємопов’язані проблеми: безпека дітей у відкритому інформаційному просторі, захист інформаційних ресурсів школи від несанкціонованого доступу та власне безпека КОНС. Під ІБ ЗНЗ розуміємо мету й результат діяльності визначених суб’єктів – держави, громадських організацій, батьків, персоналу школи щодо захисту об’єктів – учнів, їхніх персональних даних, КОНС.

Встановлено ієрархію основних понять дослідження: безпека – безпека особистості – ІБ особистості – ІБ дитини – ІБ старшокласника – забезпечення ІБ старшокласника – компетентність з ІБ особистості – культура ІБ особистості – безпечна соціалізація особистості у КОНС – інформаційно безпечна особистість. Уточнено, що ІБ особистості старшокласника – це стан захищеності інтересів особистості підлітка, що характеризується здатністю особистості здійснювати санкціонований доступ до інформаційних ресурсів та забезпечувати безпеку персонального комп’ютера, конфіденційність та цілісність власної інформації, уникати негативних інформаційних впливів і негативних наслідків застосування інформаційних технологій, протизаконних способів збору, розповсюдження й використання інформації та інформаційних технологій. Забезпечення ІБ старшокласника розуміється як взаємопов’язана сукупність заходів, засобів та методів захисту, призначених для досягнення стану захищеності життєво важливих інтересів особистості в КОНС.

Встановлено, що старшокласники є найуразливішою категорією користувачів Інтернету. Це зумовлено їхніми психологічними особливостями: прагненням до самоствердження і соціальних контактів поза межами сім’ї, самовпевненістю, ризикованістю, недостатнім життєвим досвідом, ідеалізацією почуттів любові і дружби, емоційною незрілістю. Надмірне використання ІКТ дітьми чинить комплексний вплив на психічний, моральний та фізичний розвиток, зокрема, може призводити до негативних змін у здоров’ї, поведінці, успішності навчання в школі, стосунках у сім’ї та з однолітками. Визначено умови ефективного забезпечення ІБ учнів старших класів: єдність вимог та співпраця вчителів і батьків у питаннях ІБ, просвіта батьків, планування та регулярне проведення комплексу взаємопов’язаних навчально-виховних та інших заходів з ІБ на рівні ЗНЗ.

Навчання та виховання у сфері ІБ повинні бути нерозривно поєднанні. Метою виховання є формування інформаційно безпечної особистості, яка розуміється як така, що бере на себе відповідальність за власну інформаційну безпеку і характеризується відповідальністю перед суспільством за свою поведінку у використанні сучасних ІКТ, сприяє забезпеченню ІБ суспільства та держави в цілому. Уточнено, що компетентність особистості з інформаційної безпеки – це здатність особи забезпечувати власну інформаційну безпеку в інформаційному середовищі, яка базується на системі знань, умінь, навичок, переконань і досвіду в цій галузі, а культура інформаційної безпеки особистості – це сукупність інформаційного світогляду, системи ціннісних орієнтацій, знань, умінь і навичок, що характеризується здатністю особистості забезпечувати власну інформаційну безпеку, а також цілеспрямовану й соціально-корисну самостійну діяльність з метою задоволення власних і професійних інформаційних потреб.

У другому розділі здійснено проектування та моделювання системи забезпечення ІБ ЗНЗ.

У нормативних документах кабінету інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій (КІІКТ) недостатньо уваги приділено таким напрямам забезпечення ІБ: підтримці працездатності програмної складової НКК; регламентації дій персоналу; захисту неповнолітніх користувачів від шкідливої інформації; захисту навчальних інформаційних ресурсів та персональних даних учнів. Обґрунтовано, що для забезпечення комплексного захисту ЗНЗ необхідно розробити та запровадити систему інформаційної безпеки навчального комп’ютерного комплексу (СІБ НКК) як взаємопов’язаної сукупності заходів, засобів і методів, спрямованих на забезпечення ІБ НКК. Установлено основні вимоги, завдання, мету та принципи побудови СІБ НКК. Визначено найбільш вірогідні загрози та їх джерела для типового НКК, критичні ресурси та методи їх захисту. Створено модель СІБ НКК (рис.1), у якій показано взаємозв’язок таких компонентів, як загрози, захисні заходи, програмно-апаратні засоби та предмет захисту. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины