ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ ДО РОБОТИ З УЧНЯМИ В ПОЗАШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ПРОФІЛЮ



Название:
ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ ДО РОБОТИ З УЧНЯМИ В ПОЗАШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ПРОФІЛЮ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність досліджуваної проблеми; сформульовано суперечності, виявлені на констатувальному етапі експерименту.
А також визначено мету та завдання, об’єкт і предмет дослідження, охарактеризовано його методи, представлено наукову новизну, наведено відомості про апробацію та впровадження результатів.

У першому розділі дослідження – «Теоретичні основи підготовки майбутніх учителів технологій до професійної діяльності в позашкільних навчальних закладах» розкрито сутність основних понять, визначено компоненти та структуру готовності майбутніх учителів технологій до роботи з учнями в позашкільних навчальних закладах науково-технічного профілю.

На основі аналізу державних і нормативних документів, а саме Закону України «Про позашкільну освіту», «Концепції позашкільної освіти та виховання», затвердженої рішенням колегії Міністерства освіти України (протокол № 16/3–8 від 25.12.1997 р.), під позашкільною освітою ми розуміємо процес та результат удосконалення здібностей і творчих можливостей особистості, при якому вона досягає соціальної зрілості та індивідуального зростання під час роботи в позашкільний час в позашкільному навчальному закладі.

Позашкільний навчальний заклад визначається нами як складова системи позашкільної освіти, яка забезпечує позашкільну роботу з дітьми та підлітками; організовує їх дозвілля; надає знання, формуючи вміння та навички за інтересами; задовольняє потреби особистості у творчій самореалізації та інтелектуальний, духовний і фізичний розвиток, підготовку до активної професійної та громадської діяльності; створює умови для соціального захисту та організації змістовного дозвілля відповідно до здібностей, обдарувань та стану здоров’я вихованців, учнів і слухачів.

Доведено, що саме у межах позашкільного навчального закладу створюються сприятливі умови для виявлення, вивчення, розвитку, а при необхідності й деякого коригування інтересів і намірів учнів.

Підготовка майбутнього вчителя технологій до роботи з учнями в позашкільних навчальних закладах науково-технічного профілю у нашому дослідженні трактується як діяльність спрямована на зміну в мотивах, знаннях, уміннях та творчій діяльності студентів, що призводить до результату підготовки – готовності до професійної діяльності.

На підставі аналізу дефініції «готовність до професійної діяльності» можна визначити поняття «готовність до роботи з учнями в позашкільних навчальних закладах» – це складне особистісне новоутворення, що комплексно відображає знання, уміння, навички, професійні якості та риси особистості, необхідні для успішної професійної діяльності в позашкільному навчальному закладі, і є показником якості підготовки спеціаліста.

На основі порівняльного аналізу структури готовності майбутнього вчителя до роботи з учнями (М. Д’яченко, Л. Кандибович, Н. Потерянська, Г. Троцко, Г. Шролик) нами визначено чотири структурні компоненти готовності майбутніх учителів технологій до роботи з учнями в позашкільних навчальних закладах: мотиваційно-цільовий, когнітивний, методичний (технологічний) і контрольно-оціночний.

Під компонентами готовності ми розуміємо певні взаємозв’язані складові, які утворюють рівень готовності студентів до професійної діяльності у позашкільних закладах. Виокремлені компоненти трансформуються у відповідні критерії.

Мотиваційно-цільовий компонент передбачає наявний інтерес у студентів до роботи у позашкільних навчальних закладах; усвідомлення цілей та завдань організації позашкільної діяльності учнів науково-технічної творчості; прагнення збагачувати набуті в галузі позашкільної освіти знання новими.

Когнітивний компонент готовності до майбутньої професійної педагогічної діяльності передбачає оволодіння комплексом психолого-педагогічних, техніко-технологічних і методичних знань, необхідних для організації роботи з учнями в позашкільних навчальних закладах.

Сутність методичного (технологічного) компонента готовності вчителя технологій до роботи з учнями в позашкільних навчальних закладах полягає
в засвоєнні майбутнім учителем принципів, форм і методів навчально-виховної діяльності в гуртках позашкільних навчальних закладів.

Контрольно-оціночний компонент визначає готовність майбутнього вчителя контролювати та оцінювати педагогічний процес у гуртку і вміння аналізувати правильність виконання учнями окремих технічних завдань.

Кожен із вказаних компонентів трансформований нами у відповідні критерії, показники та рівні сформованості (високий, середній, низький).

У другому розділі – «Організаційно-педагогічні умови підготовки майбутніх учителів технологій до роботи з учнівською молоддю у позашкільних навчальних закладах науково-технічного профілю» подано модель, зміст і технологію підготовки студентів до роботи з учнями в позашкільних навчальних закладах науково-технічного профілю.

Зважаючи на особливості підготовки майбутніх учителів технологій у вищому педагогічному навчальному закладі, структуру готовності, педагогічні принципи навчання, було розроблено модель підготовки майбутніх учителів технологій до роботи з учнями в позашкільних навчальних закладах науково-технічного профілю (рис. 1.). Вона представлена у вигляді цілісного педагогічного процесу, що включає мету, завдання, принципи, зміст, організаційні форми, методи навчання та засоби формування у майбутніх учителів технологічної освіти певних структурних компонентів готовності: мотиваційно-цільового, когнітивного, методичного (технологічного) і контрольно-оціночного.

Окреслена в моделі мета і відповідно завдання могли реалізуватися за дотримання таких організаційно-педагогічних умов: систематична позитивна мотивація студентів на майбутню професійну діяльність у позашкільних закладах, розроблення змісту та технології їх теоретичної, практичної та методичної підготовки; формування у студентів уміння застосовувати особистісно орієнтовані методики у позашкільних закладах, здатності систематично вивчати та враховувати індивідуальні особливості учнів у науково-технічній діяльності та загальнодидактичні принципи навчання (науковість, систематичність і послідовність, свідомість та активність, зв’язок теорії з практикою, наочність та образність, поєднання самостійної роботи студентів із навчально-пізнавальною діяльністю).

На основі сформульованих завдань і принципів навчання визначено зміст підготовки майбутніх вчителів технологій до роботи з учнями в позашкільних навчальних закладах освіти науково-технічного профілю. Зміст підготовки має триєдину основу: теоретичну, практичну та методичну.

Всі види підготовки майбутнього вчителя технологій мають тісний взаємозв’язок. Теоретична підготовка, яка передбачала оволодіння психолого-педагогічними та спеціальними техніко-технологічними знаннями, слугує базисом, практична – основою формування умінь і навичок у даній сфері роботи вчителя. Знання методики актуалізує всі отримані знання та дає можливість ефективно застосовувати їх на практиці.

Майбутні педагоги засвоювали матеріал за допомогою таких форм організації навчального процесу, як навчальні заняття (лекції, семінарські та практичні заняття), самостійна робота студентів і контрольні заходи.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины