ПІДГОТОВКА СТАРШОКЛАСНИКІВ ШКІЛ СІЛЬСЬКОЇ МІСЦЕВОСТІ ДО ФЕРМЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ПРОФІЛЬНОГО НАВЧАННЯ



Название:
ПІДГОТОВКА СТАРШОКЛАСНИКІВ ШКІЛ СІЛЬСЬКОЇ МІСЦЕВОСТІ ДО ФЕРМЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ПРОФІЛЬНОГО НАВЧАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, визначено об’єкт, предмет, мету, сформульовано робочу гіпотезу та завдання дослідження, викладено його теоретико-методологічні засади, розкрито сутність методів дослідження, викладено наукову новизну та практичне значення результатів дослідження, наведено відомості про апробацію результатів дослідження та впровадження їх у практику.

У першому розділі – "Психолого-педагогічні аспекти підготовки старшокласників до фермерської діяльності" проаналізовано філософські, психолого-педагогічні та методичні літературні джерела з теми дослідження, висвітлено сучасний стан досліджуваної проблеми підготовки учнів до діяльності у сфері агропромислового виробництва; виділено знання та вміння, які підлягають формуванню у старшокласників в умовах профільної підготовки в загальноосвітніх навчальних закладах.

В даний час, коли ефективна діяльність сільського господарства є необхідною умовою добробуту в державі, особливо зросла роль сільської школи в соціально-економічному перетворенні села. Саме сільська школа забезпечує загальноосвітню й профільну підготовку майбутніх працівників сільського господарства, зокрема майбутніх фермерів.

Дані дослідження професійних намірів старшокласників і мотивів вибору ними професії свідчать про певні проблеми в роботі шкіл з формування практичної і психологічної готовності учнів до фермерської праці. Перш за все, у підготовці учнів до фермерської діяльності не використовуються повною мірою можливості навчальних предметів, і в першу чергу – допрофільної та профільної технологічної підготовки.

Тому, на основі аналізу основних наукових підходів І. Андрощука, Р. Гарбича, Н. Калініченко, О. Коберника, А. Кучерявого, В. Люльки, В. Мельничука, В. Сидоренка, В. Хільковця, Н. Шиян та інших вчених, нами був узагальнений зміст підготовки старшокласників сільських загальноосвітніх навчальних закладів до фермерської діяльності .

Проведений нами аналіз кваліфікаційної характеристики на предмет встановлення сучасних вимог до професійної підготовки майбутніх фахівців з основ ведення фермерського господарства дав змогу уточнити сучасні вимоги до змісту практичної підготовки майбутніх фермерів. Сучасні вимоги до підготовки з основ ведення фермерського господарства окреслені системою вмінь вирішувати типові задачі діяльності з ведення ефективної діяльності в сфері сільськогосподарського виробництва та реалізації продукції.

До переліку типових входять завдання діяльності виробничого, технічного, економічного, креативного, діагностичного, прогностичного, комунікативного, виконавчого та організаторсько-управлінського характеру.

Дослідженням також встановлено, що оволодіння старшокласниками знаннями та уміннями виконувати функції фермера ще не може бути беззаперечним фактом того, що в майбутньому даний випускник стане успішним фермером, оскільки навіть володіючи знаннями, вміннями і навичками, учні можуть виявитись психологічно не підготовленими пов’язувати свою майбутню діяльність з фермерством. В результаті їхня фермерська підготовка виявиться незавершеною. Важливо не лише виробити певні навички й уміння, але й виховати доброзичливе ставлення до діяльності фермера. Тому профільну підготовку майбутніх фермерів необхідно розглядати як сукупність морально-виховної та практичної складових.

Для формування повноцінного мотиваційного компоненту необхідна спільна робота учнів, вчителів, батьків і фермерів-фахівців, які повинні виступати в ролі наставників. Така співпраця є важливою умовою їх глибокого особистого "занурення" в мотиваційну проблематику фермерської діяльності, викликаючи особисті переживання, підсилюючи можливість і необхідність усвідомлювати досвід самовизначення і самореалізації.

Результатом усіх цих впливів є готовність учнів до фермерських професій розглядається як інтегральна характеристика особистості, яка включає ряд структурних компонентів, що відображають її зміст, виражають ставлення особистості до даної професії і прагнення до професійного самовдосконалення. При такому підході тісно пов’язується профорієнтаційна робота в школі з профільною технологічною підготовкою школярів. Профільна підготовка старшокласників до фермерської діяльності, таким чином, отримує логічне завершення у виборі ними конкретного виду трудової діяльності.

У другому розділі "Організаційно-методичні питання підготовки старшокласників сільських шкіл до фермерської діяльності в умовах профільного навчання" визначено та обґрунтовано основні педагогічні умови ефективної підготовки сільських учнів до фермерської діяльності та модель підготовки сільської молоді до виконання в майбутньому функцій успішного фермера; обґрунтовано необхідність створення навчальної програми профільного навчання для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів сільської місцевості технологічного профілю "Основи фермерської діяльності"; проаналізовано структуру і зміст основних розділів програми, які розкривають сутність підготовки майбутніх фермерів, щодо його відповідності вимогам кваліфікаційної характеристики робітника фермерського господарства.

Педагогічними умовами ефективної підготовки майбутніх фермерів-фахівців є: спеціально організована систематична підготовка учнів до фермерської діяльності; забезпечення навчального процесу підготовленими висококваліфікованими педагогічними кадрами; організація підготовки на науковій основі з урахуванням вимог сучасності; здійснення підготовки в процесі профільного навчання зі спеціалізацією "Основи фермерської діяльності"; відповідність підготовки напрямкам діяльності фермерських господарств регіону; посильність навчального матеріалу відповідно до вікових та індивідуальних особливостей учнів.

На основі діяльнісного підходу побудована модель підготовки старшокласників сільських шкіл до фермерської діяльності (рис. 1.) та розкриті основні складові моделі.

Складовими елементами даної моделі є створення відповідних педагогічних умов та реалізація мотиваційного, когнітивного й діяльнісного компонентів. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины