ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ ДО НАВЧАННЯ ОСНОВАМ ДИЗАЙНУ У ПРОФІЛЬНІЙ ШКОЛІ



Название:
ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ ДО НАВЧАННЯ ОСНОВАМ ДИЗАЙНУ У ПРОФІЛЬНІЙ ШКОЛІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтована актуальність досліджуваної проблеми, розкритий зв’язок дисертаційної роботи з науковими програмами, планами, темами, визначені мета, завдання, об’єкт, предмет дослідження, охарактеризовані методи науково-дослідної роботи, розкрита наукова новизна та практичне значення роботи, відображені апробація та впровадження результатів дисертаційного дослідження.

У першому розділі «Основи дизайну як компонент професійної підготовки учителів технологій» досліджено теоретичні основи дизайну, його місце та роль в системі освіти; особливості професійно-педагогічної підготовки майбутніх вчителів технологій з основ дизайну.

Аналіз теоретичних положень основ дизайну як компоненту професійної підготовки учителів технологій показав, що дана проблема є багатоаспектною. Поняття «дизайн» не є новим, проте в педагогічній теорії і практиці воно не одержало широкого застосування, що значною мірою обумовлено культурологічними і соціально-економічними перетвореннями суспільства.

Встaновлено, що дизайн як художньо-конструкторська діяльність, спрямований на створення нових видів і типів виробів, що відповідають суспільним вимогам. Особливістю дизайну є його перетворювальна творча діяльність, феномен як культуротворчості і фундаментальної загальноосвітньої системи, що дозволяє брати участь в професійній орієнтації і готувати фахівців, які володіють проектно-творчим, інтегруючим, міждисциплінарним мисленням.

В сучасних умовах особливого значення набуває дизайн-освіта, яка є наскрізною і передбачає розповсюдження її змісту серед всіх складових системи освіти – від дошкільної до загальної середньої та позашкільної, професійно-технічної, вищої та самоосвіти.

Теоретичним дослідженням з’ясовано, що дизайн-освіта є інструментом діяльності вчителя технологій і виступає як складний вид творчої діяльності на стику науки, техніки і мистецтва. Саме вчитель технологій сприяє формуванню в учнів естетичного відношення до навколишнього предметного середовища, показує місце і значення дизайну в створенні виробів, ознайомлює з основами проектної діяльності, забезпечує розвиток дизайнерського мислення, залучає до дизайнерської діяльності зі створення виробів, що мають реальну особистісну і суспільну значущість. Особливе значення для діяльності учителів технологій з навчання учнів основ дизайну у профільній школі має їх професійна підготовка, що спрямована на здобуття відповідної кваліфікації у вищих навчальних закладах.

Узагальнення різних підходів, аналіз практики показали, що в сучасних умовах дизайн-освіта – це процес і результат художньо-конструкторської діяльності особистості, спрямований на створення нових видів і типів виробів, що відповідають суспільним вимогам. Під підготовкою майбутніх вчителів технологій з основ дизайну ми розуміємо процес засвоєння знань, умінь і навичок, а також досвіду творчої діяльності, необхідного для професійної педагогічної діяльності в області дизайн-освіти.

Підготовка майбутніх вчителів технологій має інтеграційну основу, що включає спеціальну і професійну підготовку, забезпечуючи формування у студентів цілісного сприйняття навколишньої дійсності.

Дизайн в підготовці педагога повинен бути представлений концепціями, історією, організацією, економікою, участю в конкуренції, матеріало- і ресурсозбереженні, прогнозуванні та інших діях, що становлять зміст проектування. Адже саме він забезпечує ефективність суспільного виробництва, включаючи споживчі властивості продукції та інтереси покупця, собівартість продукції та витрати праці на її виготовлення, витрату матеріалів і ресурсів, кваліфікацію персоналу і т.п.

Встaновлено, що майбутнім вчителям технологій з основ дизайну необхідне знання споживчих показників якості виробів, вимог стилю і моди до розробки і створення виробів. Крім того, технологію можна представити як послідовний процес вироблення ідеї і перетворення її на кінцевий споживчий продукт з метою отримання прибутку. Перш ніж здійснювати будь-яку діяльність, людина повинна мати ідею, новий образ, здійснення яких вимагає розвиненої пізнавальної самостійності, критичного, абстрактно-логічного і раціонального мислення. Ідеї, творчі задуми, як правило, виникають не раптово, а в результаті постійного пошуку. Це значить, що майбутніх вчителів технологій необхідно навчати пошуку ідей, виховувати необхідні для даного виду діяльності якості особистості і розвивати здатність до практичного мислення, зокрема, підприємницьку культуру.

Аналіз професійної діяльності педагогів, особливо вчителя технологій показав, що в ній має місце процес дизайну – проектування: педагогічне проектування, технологічне, технічне і художнє проектування, а також бізнес-проектування, що можна представити у вигляді ланцюжка «передбачення – прогнозування – моделювання». На кожному етапі професійної діяльності спеціаліста – вчителя технологій, один з видів проектування є головним, ведучим.

Таким чином встановлено, що важливе значення в підготовці майбутніх учителів технологій з основ дизайну набуває їх активна творча, пізнавальна, дослідницька, проектна і професійно-практична діяльність, яка має відповідати наступним психолого-педагогічним вимогам:

8.       Розуміння майбутніми учителями технологій законів суспільного розвитку, оволодіння творчим світоглядом, творчим мисленням, професійними знаннями з високим рівнем культури і стійкою потребою до професійної творчої діяльності.

9.       Здатність майбутніх учителів технологій проектувати матеріально-просторові об’єкти в трудовій, побутовій і виробничій діяльності.

10.  Формування майбутніми учителями технологій на основі поєднання загальнокультурної, гуманітарної, техніко-технологічної, економічної, художньо-композиційної підготовки через інтеграцію міжпредметних зв’язків, оволодіння професійними знаннями і використанням їх для вирішення різноманітних задач проектування.

11.  Оволодіння майбутніми учителями технологій навичками графічного проектування на основі комплексного і системного підходу до розв’язання проектних задач при взаємодії соціальних, функціональних, технічних, економічних, естетичних чинників.

12.  Використання майбутніми учителями технологій новітніх технологій і конструкційних матеріалів на високому науково-технічному рівні, із залученням обчислювальної комп’ютерної техніки.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины