ПРОФЕСІЙНО ОРІЄНТОВАНЕ НАВЧАННЯ ДІАЛОГІЧНОГО МОВЛЕННЯ МАЙБУТНІХ ПРАЦІВНИКІВ СФЕРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ (НІМЕЦЬКА МОВА ПІСЛЯ АНГЛІЙСЬКОЇ)



Название:
ПРОФЕСІЙНО ОРІЄНТОВАНЕ НАВЧАННЯ ДІАЛОГІЧНОГО МОВЛЕННЯ МАЙБУТНІХ ПРАЦІВНИКІВ СФЕРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ (НІМЕЦЬКА МОВА ПІСЛЯ АНГЛІЙСЬКОЇ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет, методи дослідження, розкрито наукову новизну і практичне зна­чення роботи, подано дані щодо апробації й упровадження одержаних результатів та структури роботи.

У першому розділі «Теоретичні засади професійно орієнтованого нав­чання майбутніх фахівців сфери обслуговування діалогічного мовлення у про­цесі вивчення другої іноземної мови після першої» конкретизовано цілі, обґрун­това­но зміст професійно орієнтованого навчання, схарактеризовано сутність і структуру плюрилінгвальної професійно орієнтованої комунікативної компе­тенції студентів кваліфікації «Фахівець із готельної (ресторанної) справи».

У ході дослідження були визначені вимоги чинних освітніх документів щодо навчання ІМ майбутніх працівників сфери обслуговування. Встановлено, що відповідно до соціального замовлення професійна діяльність працівників готель­но-ресторанної справи передбачає постійну іншомовну комунікативну діяль­ність, що вимагає формування в них плюрилінгвальної професійно орієнтованої комунікативної компетенції, насамперед у ДМ. Під плюрилінг­вальною професій­но орієнтованою комунікативною компетенцією розуміємо навички й уміння, що забезпечують кваліфіковану професійну діяльність у приватній, суспільній, професійній та освітній сферах комунікації декількома ІМ, а також невербаль­ними засобами спілкування (формули, графіки, жести, міміка тощо). До її структури включено п’ять компетенцій: іншомовну комунікативну, соціокуль­турну, фахову, навчальну і методичну, які реалізуються одночасно та комплексно.

Проведений теоретичний аналіз методичної, педагогічної, психологічної і лінгвістичної літератури дозволив визначити напрям оптимізації та інтенсифікації процесу професійно орієнтованого навчання ДМ 2ІМ. Це організація процесу формування плюрилінгвальної професійно орієнтованої комунікативної компетенції у ДМ 2ІМ в майбутніх фахівців сфери обслуговування на аудиторних заняттях і в самостійній позааудиторній роботі з використанням авторської навчальної комп’ютерної програми-тренажера „Deutsch nach Englisch“.

За результатами аналізу Рамкової програми з німецької мови для профе­сійного спілкування уточнено цілі формування плюрилінгвальної професійно орієнтованої комунікативної компетенції у ДМ 2ІМ в майбутніх працівників готельно-ресторанної сфери (практичну, виховну, освітню, розвивальну і професійну). Професійну мету (з позицій соціокультурного підходу до навчання ІМ) було акцентовано як одну з основних цілей навчання майбутніх фахівців готельно-ресторанної сфери. Практичну мету навчання ДМ 2ІМ після першої ІМ розглянуто як таку, що детермінує виховну, освітню, розвивальну і професійну цілі оволодіння ДМ як засобом професійного спілкування.

Уточнено основні функціональні типи діалогів, властиві професійно орієнто­ваному ДМ фахівців сфери обслуговування (діалог-розпитування, діалог-домов­леність, діалог-обмін враженнями/думками) і відібрано їх зразки за визначеними критеріями добору дидактичного матеріалу першого, другого третього і четвертого ряду. З позицій лінгвометодичного і комунікативно-прагматичного підходів, основ­ні комунікативні цілі та притаманні цим типам діалогів риси (неофіційність, стандартизованість, логічність, позитивна емоційна забарвленість, стислість, ефектив­ність) виражаються за допомогою певних вербальних і невербальних засобів комунікації.

Виокремлено вміння, необхідні фахівцям сфери обслуговування для ведення іншомовної професійно орієнтованої комунікації: розуміти зміст звернення іншомовного клієнта, швидко й адекватно реагувати на нього відповідно до соціокультурного фону комунікації; реалізувати запит з метою отримання певної інформації, необхідної для заповнення бланків фахових документів; продукувати професійно орієнтоване ДМ комерційного характеру неофіційного ділового стилю.

Відтак, комунікативні ситуації, комунікативні ролі, комунікативні наміри, функціональні типи діалогів та необхідні для їх реалізації вміння є основними складниками змісту навчання ДМ 2ІМ студентів – майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи. Представлені складники змісту навчання засвідчують, що майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи слід навчати саме індивідуального й групового, переважно офіційного, спілкування.

Навчання фахівців готельно-ресторанної справи продукування професій­но орієнтованих діалогів 2ІМ здійснено в контексті текстового, процесуального (як складника системи норм комунікації) і ситуативного підходів, а також з ура­хуванням методичних принципів комунікативності, навчання усного спілкуван­ня (як форми фахової поведінки), мовленнєво-розумової діяльності, функціональ­ності, врахування інтерференції та позитивного впливу першої ІМ і рідної мови.

У другому розділі «Методика професійно орієнтованого навчання май­бутніх фахівців сфери обслуговування діалогічного мовлення у процесі вив­чення німецької мови після англійської» описано особливості відбору матеріалу для навчання майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи ДМ німецькою мовою; підсистему вправ, модель та навчальну комп’ютерну програму-тренажер для професійно орієнтованого навчання німецькомовного ДМ.

Аналіз складників плюрилінгвальної професійно орієнтованої комунікативної компетенції у ДМ німецькою мовою для професійного спілкування майбутніх фахівців готельно-ресторанної сфери дозволив дійти висновку, що вона має специфічну структуру та зміст, які є характерними лише для працівників сфери обслуговування. Це особлива гнучкість і пластичність, здатність швидко переключатися з одного мовного коду на інший, оптимально вирішувати перекладацькі труднощі без участі третьої особи (перекладача), що виникають через розбіжності в лексико-граматичній структурі двох ІМ. Водночас, їй притаманні риси, спільні й для інших професійно діяльнісних сфер. Це сукупність навичок і вмінь, необхідних для усного мовлення, адекватного з точки зору мовних, мовленнєвих і соціокультурних норм, вимог ситуації, власних намірів, взаємин співрозмовників тощо.

Відбір засобів навчання німецькомовного ДМ майбутніх працівників сфери обслуговування, зокрема автентичних художніх фільмів для укладання аудіо- та відеотреків, здійснено в опорі на основні критерії (за ступенем морально-етичного впливу на студента, мотиваційною значущістю й естетичною цінністю, соціокультурним потенціалом, урахування вокабуляру фільму і лексикону студентів, жанровою різноманітністю, відповідністю / невідповідністю тематиці, пропонованою навчальною програмою, автентич­ністю) та специфічні критерії (достатньої насиченості відеоряду елементами сучасної вербальної і невербальної комунікації, нормативності вербальних висловлювань і невербальних засобів, уживаних під час усної комунікації, доцільної тривалості, нескладної, здебільшого лінійної послідовності подій, урахування кількості дійових осіб, темпу мовлення акторів).

Уточнено загальнодидактичні та методичні принципи навчання майбутніх фахівців сфери обслуговування німецькомовного ДМ: комунікативна спрямованість; засвоєння студентами ДМ 2ІМ як засобу плюрикультурного спілкування в умовах, максимально наближених до природного професійного спілкування; врахування рівня володіння ДМ першою ІМ; диференційований підхід до реалізації цілей професійно орієнтованого навчання ДМ 2ІМ; взаємозв’язок і взаємообумовленість розвитку мовленнєвих умінь ДМ; побудова стратегії ведення іншомовної комунікації; адекватність професійно орієнтованих знань студентів умінням ДМ німецькою мовою для професійного спілкування; градація труднощів; опора на практичну професійну діяльність майбутнього фахівця сфери обслуговування.

У контексті цих принципів навчання укладено підсистему вправ для формування плюрилінгвальної професійно орієнтованої комунікативної компетенції у ДМ німецькою мовою для професійного спілкування у студентів – майбутніх працівників готельно-ресторанної сфери. Підсистема включає професійно орієнтовані (націлені на подолання інтерференції та розвиток позитивного перенесення) й опорні професійно орієнтовані (спрямовані на розвиток мовленнєвих умінь ДМ німецькою мовою для професійного спілкування) вправи.

Гармонійне поєднання вправ підсистеми стало можливим за умов: дотримання вимог послідовності організації професійно орієнтованого навчання ДМ німецькою мовою для професійного спілкування (оволодіння реплікуванням, діалогічними єдностями, мікродіалогами, різними функціональними типами діалогів), оптимального розподілу опорних професійно орієнтованих вправ і професійно орієнтованих вправ безпосередньо на практичному занятті з німецької мови для професійного спілкування як 2ІМ. Їх реалізація здійснена в моделі навчання під час організації занять окремого навчального модуля. Засобом такого навчання ДМ німецької мови для професійного спілкування майбутніх фахівців сфери обслуговування стала авторська навчальна комп’ютерна програма-тренажер „Deutsch nach Englisch“.

Професійно орієнтовані вправи мали такі функціональні характеристики: професійна спрямованість, посилення позитивного перенесення, попередження і подолання інтерференції з боку першої ІМ, порівняння вербальних та невербальних засобів професійної комунікації першої та 2ІМ. Наведемо приклади таких вправ.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины