ФОРМУВАННЯ У СТАРШОКЛАСНИКІВ ПОНЯТЬ ПРО ГАЗОВІ ЗАКОНИ У ФАКУЛЬТАТИВНОМУ НАВЧАННІ ХІМІЇ :



Название:
ФОРМУВАННЯ У СТАРШОКЛАСНИКІВ ПОНЯТЬ ПРО ГАЗОВІ ЗАКОНИ У ФАКУЛЬТАТИВНОМУ НАВЧАННІ ХІМІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми; сформульовано об’єкт, предмет, мету, гіпотезу; визначені завдання і методи дослідження, теоретичну і методологічну основи; викладено основні етапи науково-педагогічного пошуку; розкрито наукову новизну, практичне значення одержаних результатів та їх впровадження; визначено особистий внесок здобувачки.

У першому розділі «Теоретичні основи формування понять про газові закони у факультативному курсі хімії» здійснено аналіз філософської, психолого-педагогічної та методичної літератури з приводу формування поняття «газовий закон», що дало змогу розрізнити зміст, обсяг та етапи формування поняття «газовий закон», схарактеризовано індуктивний і дедуктивний методи формування поняття «газовий закон», за якими вибір методу залежить від змісту поняття, його складності, опорних знань.

З’ясовано, що проблема вивчення газів і газових законів у середній школі розглядається вітчизняними авторами з позицій історичного підходу. Згідно з цим підходом навчальний матеріал про газові закони викладено в підручниках хімії у Д. І. Менделєєва, В. Н. Верховського, так і в сучасних авторів Н. М. Буринської, Л. П. Величко, П. П. Попеля, О. Г. Ярошенко. Основна частина відомостей про газові закони для учнів загальноосвітніх навчальних закладів подається в підручниках із фізики С. У. Гончаренка, Є. В. Коршака, Г. Я. Мякишева.

Аналіз навчальної зарубіжної літератури з хімії показує, що газовим законам у курсі хімії приділяється значна увага. Підручники з хімії для старших класів (Р. Дикерсон, Т. Браун, Г. Сиборг, М. Фримантл, Л.Малоне, С. Стевен, Г. Хік) містять розділ «Гази», у якому викладені основи молекулярно-кінетичної теорії та розкриває сутність газових законів. Зарубіжні автори також пропонують вивчати закони Грема – «швидкість дифузії газу обернено пропорційна квадратному кореню з його густини», та Дальтона – «парціальний тиск газів». На закон Грема Д. І. Менделєєв спирається для пояснення дискретності речовини й описує його в праці «Основи хімії».

У ході констатувального етапу педагогічного експерименту з’ясовувались знання старшокласників про газові закони та уміння застосовувати їх для пояснення хімічних, деяких фізичних та біологічних процесів. Результати тестування свідчать, що учні репродуктивно відтворюють знання про гази і газові закони і тому не можуть пояснити явища, які відбуваються в природі, у виробництві тощо.

 На основі вивчення передового педагогічного досвіду учителів, бесід з учителями та учнями зроблено висновок про необхідність створення факультативу «Газові закони» на міжпредметній основі  курсів хімії, біології та фізики в старшій школі.

 Аналіз науково-методичної літератури та опитування респондентів дає підстави для попереднього висновку щодо можливостей поглиблення знань учнів про газові закони та їх практичне застосування шляхом створення факультативу «Газові закони». Це буде сприяти  формуванню прагматичних знань старшокласників, що важливо, на наш погляд, для вибору ними майбутньої професії.

У другому розділі «Методика формування та розвитку понять про газові закони у факультативному навчанні» розкриті знання про газові закони, які є основою створення факультативного курсу.

Створення факультативного курсу здійснюється на принципах відбору та побудови змісту, принципах дидактики (науковості та доступності, наочності, зв'язок теорії з практикою, міжпредметності, систематичності та послідовності, добровільності) та моделі формування понять про газові закони.

У моделі процесу формування понять про газові закони провідна роль відведена соціальному замовленню, яке визначає концепцію факультативного навчання.

Центральним елементом моделі є концепція формування та розвитку понять про газові закони на факультативному курсі.

З концепції навчання факультативного курсу виокремлюється мета, яка визначає зміст, форми, методи та засоби процесу формування понять про газові закони. Саме методи навчання об’єднують діяльність вчителя і учнів щодо досягнення мети. У моделі в частинах «процес формування понять про газові закони» і «процес розвитку понять про газові закони» передбачений звязок етапів формування понять за індуктивним і дедуктивним підходами.  

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины