ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОРИСТАННЯ ТВОРЧИХ ЗАВДАНЬ У НАВЧАННІ БІОЛОГІЇ УЧНІВ ОСНОВНОЇ ШКОЛИ :



Название:
ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОРИСТАННЯ ТВОРЧИХ ЗАВДАНЬ У НАВЧАННІ БІОЛОГІЇ УЧНІВ ОСНОВНОЇ ШКОЛИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено його мету, задачі, гіпотезу, об'єкт, предмет, методи дослідження, висвітлено  теоретичне і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі "Теоретичні засади застосування педагогічних технологій у сучасному навчально-виховному процесі" проаналізовано літературні джерела, документи МОНМС України, матеріали науково-практичних конференцій та шкільна практика використання творчих завдань. На основі аналізу розкрито особливості сучасних педагогічних технологій. Ними, зокрема, є: інтеграція особистісно зорієнтованого, діяльнісного і гуманістичного підходів з урахуванням компетентнісного підходу; інтеграція інноваційних підходів - технологічного та пошукового; урахування необхідності посилення мотивації учнів до навчання; використання інформаційних технологій; спрямування на творчий розвиток учнів, формування у них ключових життєвих умінь. Зміна акцентів у розумінні педагогічних технологій з технократичного на гуманістичний є найбільшим кроком за час становлення і розвитку технологій навчання. Сутність сучасних технологій навчання визначається розмежуванням традиційної тріади дидактика - загальна методика - окремі методики і тріади, з якої випливає технологічний підхід:  філософія освіти - освітня політика - освітня технологія, де перша дисципліна з'ясовує "для чого навчати", друга - "чому навчати", третя - "як навчати" (за В.Гузєєвим). Будь-яка сучасна педагогічна технологія являє собою синтез досягнень педагогічної науки і практики, традиційних елементів минулого досвіду і того, що народжено суспільним прогресом, гуманізацією і демократизацією суспільства.

Проаналізовано різноманітність підходів до класифікації педагогічних технологій (В.Пінчук, В.Селевко та ін.). Встановлено домінування у сучасному навчанні особистісно зорієнтованих технологій (В.Селевко, І.Якіманська та ін.), головною метою яких визнається розвиток особистості учня, процес психолого-педагогічної допомоги дитині в становленні її суб'єктності, культурної ідентифікації, соціалізації, життєвому самовизначенні. Встановлено, що сучасна педагогічна технологія є інноваційною, якщо охоплює цілісний навчально-виховний процес від визначення його мети до прогнозованих результатів, забезпечує мотивацію учнів до навчання, використовує Інтернет технології та відтворювані засоби навчання для своєї реалізації.

Досліджено поняття "творчість" у контексті навчально-творчої учнівської діяльності, яка спрямована на розв'язування навчально-творчих завдань і здійснюється, переважно, в умовах опосередкованого чи перспективного керівництва, результат якої має суб'єктивну новизну, значення та прогресивність для розвитку особистості (В. Андрєєв та ін.). Проаналізовані і систематизовані погляди на особливості, місце і роль творчих завдань у навчально-виховному процесі (Г.Балл, В.Беспалько, А.Давиденко, О.Комарова, В.Паламарчук, О.Ярошенко та ін.). Творчі завдання є різнорівневими (за О.Звєрєвою): перший рівень - завдання з елементами творчості (завдання на пізнання, виявлення об'єктів і явищ); другий - продуктивні завдання (завдання на перетворення, дослідження, порівняння, аналіз об'єктів і явищ); третій - суто творчі завдання (завдання на створення, проектування об'єктів і явищ, висування гіпотез розв'язання проблеми та їх аргументацію). Проаналізовані погляди на супідрядність понять "завдання" і "задача", на поняття "задача" від загального розуміння задачі як поставленої мети, яку необхідно виконати, до одного з методів навчання i перевірки навчальних умінь учнів (Г.Балл, А.Давиденко, І.Лернер, А.Есаулов, А.Пономарьов, Л.Фрідман), на  місце і роль творчих завдань як проблемних завдань (А.Бут), як чинників творчого розвитку (Г.Касянова, О.Комарова, О.Постоєва, В.Суржанська, О.Топузов), як складових технології (Т.Ремезюк), як методу групової роботи на уроці (О.Ярошенко).     

Простежено взаємозв'язок між розв'язанням творчих задач і формуванням творчих умінь та якостей особистості у роботах психологів, педагогів і методистів (С.Бернатосян, О.Бровкіна, Є.Бруновт, М.Лейтес та ін.). Розв'язування творчих завдань є головним чинником творчого розвитку учнів. Аналіз шкільної  практики їх використання показав наявність глибоких традицій і накопичення позитивного досвіду передовими творчими вчителями. Однак, попри компетентнісну парадигму освіти України, вимоги програми з біології і 12-бальної системи оцінювання, більшість учителів недостатньо використовують творчі завдання у навчанні біології учнів основної школи. При цьому, вчителі виказують готовність до застосування  розробок (технологій, методик), спрямованих на розвиток учнів із використанням творчих завдань.

У другому розділі "Експериментальна технологія використання творчих завдань у шкільній біологічній освіті" описана загальна характеристика й визначено структуру технології використання творчих завдань, виокремлені і наповнені змістом її складові. Схема загальної структури технології використання творчих завдань зображена на сторінці 8. 

Технологія використання творчих завдань має комплексний характер, який забезпечує навчальний процес від поставленої мети до прогнозованого результату, відповідно системоутворюючими технологічними компонентами є: використання різнорівневих творчих завдань, формування загальнобіологічних понять, формування ключових життєвих умінь, контроль і корекції навчальних досягнень, забезпечення роботи вчителя (інструменти реалізації технології) та мотиваційна складова. У сукупності і взаємодії вони забезпечують цілісність і відтворюваність технології використання творчих завдань.

Загальною метою застосування досліджуваної технології є: підвищення рівнів навчальних досягнень учнів з біології на основі використання творчих завдань у навчально-виховному процесі. Конкретні цілі технології визначають етапи технології, кожен з яких спрямований на досягнення учнями більш високих рівнів у навчанні. На першому етапі учням забезпечено формування загальнонавчальних умінь і навичок з елементами творчості (результат - початковий і середній рівні навчальних досягнень учнів), на  другому - формування загально навчальних творчих умінь і якостей особистості (результат - достатній рівень навчальних досягнень учнів), на третьому - мотивація і організація прояву творчих умінь і якостей особистості (результат - високий рівень навчальних досягнень учнів). Кожен етап має назву, яка зрозуміла учням і допомагає їм рефлектувати власне зростання: перший етап - "Вчимося вчитися", другий - "Вчимося вчитися самостійно", третій - "Вчимося самостійно". Етапи технології представлені в дисертації у вигляді таблиці.

Формування творчих умінь і якостей особистості відбувається поступово у процесі розв'язування завдань. Завдання різних рівнів складності можуть виступати в ролі творчих для одних учнів і в ролі репродуктивних для інших, залежно від рівня, якого вже досяг учень. Тому, визначено як творчі завдання різних рівнів, які активізують пізнавальну діяльність учнів, формують творчі уміння і якості особистості. Відповідно до рівнів складності творчих завдань визначено форму і зміст завдань для різних видів навчальних робіт та різнорівневі завдання для контролю знань. Різноманітність творчих завдань відповідно рівням навчальних досягнень учнів представлена в дисертації у вигляді таблиці. 

Доведено, що творчим завданням  високого рівня, яке не тільки формує, а й виявляє глибокі знання та наявність творчих умінь і якостей особистості, є біологічна задача. Уточнено і поглиблено визначення біологічної задачі як творчого завдання біологічного змісту, яке вимагає вміння застосовувати знання і знаходити рішення у нестандартній ситуації, приймає форму запитання "Чому?", "Як?", пропозиції "Знайдіть...", "Доведіть...", "Запропонуйте...", "Обґрунтуйте...", "Поясніть...", і не передбачає алгоритм розв'язання. Наголошено, що біологічні задачі у всіх видах навчальних робіт забезпечують учням можливість отримання найвищих балів. Визначено місце і роль біологічної задачі у шкільній біологічній освіті як фактору творчого розвитку учнів та як еталону досягнення учнями високого рівня у навчанні. Біологічні задачі виконують цілком визначену психолого-педагогічну роль у навчально-виховному процесі, зокрема: активізують пізнавальну діяльність учнів, формують творчу атмосферу пошуку на уроці, створюють позитивний психологічний клімат на уроці, стимулюють самоосвіту вчителів і учнів, мотивують пізнання нового на уроці і в позаурочний час, готують юні особистості до сприйняття нестандартних ситуацій і пошуку їх вирішення, виступають гарантом стану успіху для учнів та досягнення ними високого рівня у навчанні, урізноманітнюють навчально-виховний процес, надаючи йому творчого характеру. Виконання біологічною задачею педагогічної ролі можливо за умови такого формулюванні задачі, яке враховує вік учнів, базові знання, особливості теми і рівня організації живої природи, які вивчаються, та знання з інших природничих дисциплін. Формулювання біологічної задачі має бути цікавим за змістом, мати емоційне забарвлення, яке б стимулювало до пошуку відповіді. Для зручності роботи вчителя запропонована класифікація біологічних задач на основі їх використання у навчальному процесі. Виокремлено у вигляді таблиці авторські біологічні задачі до всіх лабораторних і практичних робіт з курсу біології основної школи. Удосконалено методику розв'язання біологічних задач на уроках біології із використанням фронтальних, групових й індивідуальних форм навчання, специфічних методів і прийомів ("мозковий штурм", "генерування запитань", "сократівська бесіда" тощо). Розроблені творчі завдання та інструктивні картки для проведення екскурсій, лабораторних і практичних робіт.

Різнорівневі творчі завдання утворюють горизонтальні шари елементів різних видів навчальних робіт (вивчення нового матеріалу, екскурсії, лабораторні, практичні і домашні роботи, спостереження, самоспостереження, самоконтроль, контроль знань тощо) протягом одного навчального року і вертикальні об'єднання 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины