ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ОСВІТИ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ



Название:
ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ОСВІТИ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, визначено його мету, задачі, об'єкт, предмет, сформульовано теоретико-методологічну основу, зазначено методи дослідження, розкрито наукову новизну, практичне значення роботи, наведено відомості щодо апробації й упровадження результатів дослідження, висвітлено дані про публікації автора з теми дисертаційного дослідження.

У першому розділі "Управління якістю освіти як соціально - педагогічна проблема" обґрунтовано й визначено понятійно-категоріальний апарат і концептуальні засади дослідження управління якістю освіти в ЗНЗ, виокремлено особливості трансформації діяльності керівника ЗНЗ у процесі управління якістю освіти з використанням ІКТ; визначено наукову проблему дослідження; подано результати дослідження стану впровадження ІКТ в управління якістю освіти; окреслено зміст поняття "якість освіти"; розглянуто вимоги щодо ІКТ-підготовки управлінського персоналу ЗНЗ; виокремлено й описано складові, які є суттєвими для проектування системи використання ІКТ в управлінні якістю освіти в ЗНЗ.

Викладено результати першого, теоретико-констатувального, етапу дослідження, на якому було вивчено і проаналізовано характер зовнішніх та внутрішніх факторів, що впливають на формування і реалізацію інформаційно-комунікаційної складової середовища загальноосвітнього навчального закладу, організаційних систем освіти, методологічні і теоретичні засади їх існування та розвитку. На основі розгляду робіт попередників з'ясовано основні етапи розвитку наукової думки за зазначеною проблемою.

На основі аналізу наукових джерел встановлено, що поняття "якість освіти" розглядається як динамічне інтегративне утворення, сукупні властивості якого здатні задовольняти споживачів, їх постійно зростаючі вимоги і потреби. Структурними компонентами "якості освіти" як суспільного феномену визначено: задоволеність суб’єктів навчання результатами навчально-виховного процесу, якість освітніх програм, високий рівень навчальних досягнень учнів та кваліфікації науково-педагогічних кадрів, включеність навчального закладу до інноваційної діяльності, сучасні матеріально-технічні ресурси.

Якість освіти як об’єкт управлінського впливу розглядається одночасно з позицій якості освітньої системи, якості освітнього процесу (як процесу споживання наданих освітніх послуг) та якості особистості випускника як результату діяльності освітньої системи за показниками його освіченості та сформованості суспільно значущих цінностей. Якість освіти як об'єкт управління виступає одним із найважливіших показників, за яким у міжнародній практиці прийнято визначати результативність системи освіти будь-якої держави та ефективність управління нею.

На основі порівняльного аналізу систем освіти України та зарубіжних країн виявлено низку відмінностей у методиках отримання даних та інтерпретаціях показників, які визначають якість освіти.

Метою дослідження на розглянутому етапі є виявлення основних проблем використання ІКТ в управлінні якістю освіти в загальноосвітніх навчальних закладах.

З’ясовано, що основними видами діяльності директора ЗНЗ є організація та моніторинг роботи колективу, спрямовані на формування творчої атмосфери та досягнення визначених результатів. Установлено, що ефективність навчально-виховного процесу ЗНЗ залежить від уміння директора вмотивовувати, зацікавлювати педагогічний колектив інноваційною діяльністю, яка передбачає включення вперше створених, вдосконалених або застосованих раніше  дидактичних, виховних, управлінських систем та їхніх компонент.

Установлено, що для вирішення поставлених завдань в організації навчально-виховного процесу потрібно підходити з баченням перспективи інноваційної освітньої діяльності, тобто перспективи розробки, розповсюдження та застосування освітніх інновацій.

При аналізі значної кількості педагогічних досліджень виокремлено потребу у розробленні проблеми використання ІКТ управління якістю освіти в ЗНЗ. Найчастіше предметом досліджень виступають якість знань, рівні навчальних досягнень та результати освітньої діяльності. Недостатня увага приділяється розробленню нових моделей і методів управління шкільною освітою, зокрема її якістю, використанню нових інструментів і технологій моніторингу якості навчально-виховного процесу. Моделювання системи управління якістю освіти у ЗНЗ вимагає реального відображення сучасного стану навчально-виховного процесу та чіткого уявлення кінцевої мети. При цьому модель має відображати місце ЗНЗ як у системі загальної середньої освіти, так і у системі освіти України в цілому.

Доведено, що одним із шляхів підвищення ефективності управління якістю освіти в загальноосвітніх навчальних закладах є науково-обґрунтоване використовування сучасних ІКТ в контексті методів, форм і засобів, спрямованих на досягнення мети діяльності ЗНЗ.

У другому розділі "Організаційно-педагогічні умови формування інформаційно-комунікаційного технологічного середовища загальноосвітніх навчальних закладів" описано методику дослідження проблеми використання ІКТ управління якістю освіти в загальноосвітніх навчальних закладах, наводяться методи розв’язання поставлених задач.

Робочою гіпотезою дослідження було твердження: підвищення якості освіти в ЗНЗ може бути досягнуте шляхом педагогічно доцільного та науково-обґрунтованого впровадження у навчально-виховний процес моделі використання ІКТ управління якістю освіти на основі сформованого у закладі ІКТ-середовища.

Визначено поняття "інформаційно-комунікаційні технології управління якістю освіти" як певну сукупність підмножини електронних освітніх ресурсів і спеціалізованих програмно-апаратних засобів широкого призначення, що використовуються в управлінні для забезпечення якості освітніх процесів і результатів. Також схарактеризовано сучасний стан формування інформаційно-комунікаційного середовища управління якістю освіти в ЗНЗ; з’ясовано особливості навчально-методичного забезпечення ефективної взаємодії учасників навчально-виховного процесу школи в умовах використання ІКТ (організаційно-педагогічне, нормативне, програмно-методичне забезпечення) і проведення моніторингу якості освіти в умовах застосування ІКТ у ЗНЗ. Виокремлено особливості інформаційно-комунікаційного технологічного середовища й визначено актуальність його формування у ЗНЗ з метою управління якістю освіти.

З’ясовано, що управління якістю освіти передбачає процесуальний та результативний аспекти. Процесуальний аспект відображає діяльність адміністрації школи щодо створення умов, спрямованих на забезпечення якості навчально-виховного процесу. Результативний аспект відображає досягнення очікуваних результатів, що виявляються в якості отриманих знань, умінь, навичок учнів, рівня їх вихованості, позитивній динаміці їх особистого розвитку.

У результаті проведення пошукового етапу дослідження зроблено такі висновки.

Первинними організаційно-педагогічними умовами забезпечення якості освіти, виконання яких передбачається на етапі планування діяльності ЗНЗ, встановлено: орієнтація на мету, визначену з урахуванням результатів маркетингових досліджень та узгоджену з усіма учасниками навчально-виховного процесу; охоплення ІКТ всіх аспектів діяльності ЗНЗ; активне залучення керівництва й учителів до використання ІКТ в діяльності ЗНЗ; оперативне внесення змін у діяльність ЗНЗ як результат систематичного неперервного моніторингу НВП.

Визначено, що важливим складником даних, на основі яких приймається управлінське рішення, є результати маркетингових досліджень, оскільки поняття "якість освіти" одним зі своїх компонентів має задоволеність споживача освітніх послуг, а іншим – виконання суспільного замовлення, яке необхідно економічно обґрунтувати. Доведено, що такий підхід до управління сприяє досягненню основних цілей ЗНЗ.

Результати аналізу доступних програмних засобів, призначених для використовування в якості складників ІКТ-середовища управління навчальним закладом, вказують на необхідність пошуку критеріїв їх відбору, використання яких  забезпечило б повноцінне функціонування системи управління за відсутності надлишковості відомостей, які генеруються за її допомогою.

У третьому розділі "Основи використання інформаційно-комунікаційних технологій управління якістю освіти в загальноосвітніх навчальних закладах" описано ІКТ-середовище управління якістю освіти ЗНЗ та розкрито особливості використання ІКТ управління якістю освіти в ЗНЗ; обґрунтовано й описано модель використання інформаційно-комунікаційних технологій управління якістю освіти в загальноосвітніх навчальних закладах, подано результати констатувального етапу педагогічного експерименту і, частково, підсумково-корегувального етапу дослідження.

Установлено, що застосовування розглянутих автоматизованих систем управління навчальним закладом, навчальних комплексів та програм впливає на ефективність НВП і сприяє покращенню якості освіти ЗНЗ. Однак, на доцільність їх використання в певному ЗНЗ вказує врахування кількох чинників. Зокрема, кількість персональних комп’ютерів, прикладне програмне забезпечення; електронні засоби навчального призначення (ЕЗНП); системи підтримки процесу навчання (електронні посібники, довідники, словники і енциклопедії, тренажери, електронні лабораторії) і системи підтримки процесу управління в школі (електронний щоденник, розклад тощо).

Аналіз стану використання ІКТ в управлінській діяльності керівників ЗНЗ засвідчив, що серед причин, які стримують це використання, в першу чергу, виокремлюються організаційні та технічні причини – відсутність вільного доступу до комп’ютерного обладнання, труднощі зі своєчасним ремонтом, проблеми з поділом класу на підгрупи при проведенні занять в комп’ютерному класі та ін.

У процесі аналізу програм управління було з’ясовано, що вони не завжди враховують специфіку ЗНЗ, їх матеріально-технічне забезпечення тощо. Визначено, що ускладнення впровадження ІКТ управління якістю освіти можуть бути певною мірою зменшені в навчальних закладах шляхом створення належних умов навчання та виховання учнів. Це стало провідною ідеєю організації ІКТ-середовища ЗНЗ (рис. 1). Процес формування ІКТ-середовища ЗНЗ проводився за кілька етапів: визначення кола учасників і формалізація вимог до рівня їх компетентності в галузі ІКТ; відбір програмного забезпечення; забезпечення ІКТ-оснащення робочих місць учасників НВП; навчання учасників НВП використанню ІКТ; оцінювання результативності впровадження ІКТ-середовища.

Провідною ідеєю організації ІКТ-середовища стало підвищення якості освіти шляхом застосування комплексу заходів, які передбачалось проводити в процесі впровадження ІКТ управління якістю навчання на кожному етапі, спрямованих на учня, надання йому можливості більш вільного доступу до електронних навчальних ресурсів тощо.

Установлено, що використання ІКТ управління якістю освіти розглядається як організація діяльності адміністрації ЗНЗ, зумовленої закономірностями та особливостями змін змісту і цілей навчання. У процесі розроблення моделі використання ІКТ управління якістю освіти враховано досвід навчально-виховної роботи й прогностичні висновки психолого-педагогічної теорії, які можуть стати основою для організації НВП у майбутньому. У роботі доведено, що найважливішими складниками цілей діяльності ЗНЗ та суттєвими для визначення результативності управління якістю освіти є рівні сформованих компетентностей випускників. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины