ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПРОФЕСІЙНОГО САМОРОЗВИТКУ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ФІЛОЛОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ




  • скачать файл:
Название:
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПРОФЕСІЙНОГО САМОРОЗВИТКУ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ФІЛОЛОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність та доцільність обраної проблеми, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання, гіпотезу, методологічні та теоретичні основи дослідження; розкрито його наукову новизну, теоретичне і практичне значення; наведено висновки про апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі – “Теоретичні основи професійного саморозвитку майбутніх учителів філологічного профілю засобами інформаційних технологій” – обґрунтовано методологічні засади дослідження; проаналізовано проблеми організації професійної підготовки майбутніх учителів щодо застосування інформаційних технологій у професійному саморозвитку; окреслено особливості та стан професійного саморозвитку майбутнього вчителя філологічного профілю.

У результаті контент-аналізу визначено сутність основних понять дослідження (компетентність, компетенція, професійна компетентність, саморозвиток), що дало можливість виокремити спільне та відмінне, окреслити взаємозв’язок основних понять і категорій.

З’ясовано сутність поняття “саморозвиток”, що розглядається як усвідомлений процес, найвища форма розвитку особистості, її вдосконалення і самовдосконалення, реалізації потенціалу в діяльності та поступовому сходженні до професіоналізму.

Професійний саморозвиток визначається як складний, багатогранний процес, спрямований на становлення, інтеграцію та реалізацію у педагогічній діяльності професійно значущих особистісних рис і здібностей, професійних знань та умінь майбутнього вчителя.

Визначено компоненти професійної компетентності майбутнього вчителя філологічного профілю засобами інформаційних технологій (предметна компетентність, психолого-педагогічна компетентність, методична компетентність, компетентність у сфері саморозвитку).

Встановлено, що результатом саморозвитку може бути: компетентність (низький рівень), майстерність (середній), професіоналізм (високий). Оскільки у дисертаційній роботі досліджується професійний саморозвиток майбутніх учителів філологічного профілю, то результатом професійного саморозвитку визначена професійна компетентність, складником якої є компетентність у сфері саморозвитку.

Обґрунтовано доцільність використання у дослідженні таких наукових підходів, як гуманістичний, особистісно орієнтований, компетентнісний, суб’єктно-діяльнісний, акмеологічний, креативний, технологічний, соціокультурний і плюрилінгвальний, які, у контексті професійного саморозвитку майбутнього вчителя філологічного профілю, забезпечують задоволення суспільної потреби в компетентній творчій особистості.

Доведено, що проблеми інформатизації навчального процесу та вивчення філологічних дисциплін зокрема не можуть бути успішно вирішені без відповідної підготовки майбутнього вчителя-філолога, розробки моделі та застосування нових інформаційних технологій у ВНЗ.

Засвідчено, що необхідною складовою характеристики сучасного вчителя є високий рівень його інформаційної культури, відповідної грамотності й компетентності, розвинений інтелект, уміння застосовувати інформаційні технології у процесі професійної підготовки.

Визначено роль і місце інформаційних технологій у професійному саморозвитку майбутнього вчителя філологічного профілю і можливості використання різних її видів (інформаційних, комп’ютерних, Інтернет-технологій, Е-mail-технологій, мультимедіа), а також застосування ресурсного ІКТ-центру самопідготовки вчителів.

На основі теоретичного аналізу зроблено висновок, що за змістом поняття “інформаційні технології” розглядається як сукупність методів, засобів і прийомів праці, що використовуються для збирання, систематизації, зберігання, подання важливих даних. Це також система сучасних інформаційних методичних засобів та загальнопедагогічних, психологічних, дидактичних, методичних процедур взаємодії педагогів і майбутніх фахівців. Доведено, що застосування засобів інформаційних технологій у навчанні дає можливість засвоювати на якісно новому рівні навчальні дисципліни гуманітарного циклу.

У другому розділі – “Моделювання педагогічних умов професійного саморозвитку майбутнього вчителя філологічного профілю” – на основі суб’єктно-діяльнісного, компетентнісного, соціокультурного, плюрилінгвального та технологічного підходів, аналізу психолого-педагогічної літератури, досвіду роботи, результатів факторного аналізу визначено педагогічні умови, що розглядаються як фактори, які впливають на якість підготовки вчителя-філолога, його саморозвиток.

Педагогічні умови тлумачаться як фактори, які складають у своїй сукупності систему організаційних, методичних і технічних засобів, а також обставин, що створюють сприятливу ситуацію для професійного саморозвитку майбутнього вчителя-філолога в умовах вищого навчального закладу.

З’ясовано, що забезпечення якісної професійної підготовки, професійного саморозвитку майбутніх учителів філологічного профілю визначається низкою умов.

За допомогою факторного аналізу виділено педагогічні умови-фактори ефективного саморозвитку сучасного вчителя філологічного профілю та визначено такі їх основні групи, як соціально-педагогічні, організаційно-педагогічні, психологічні, методичні, матеріально-технічні.

Розглянуто зміст та структуру процесу професійного саморозвитку майбутнього вчителя-філолога засобами інформаційних технологій. Розроблено відповідну модель, яка включає цільовий, змістовий, операційно-діяльнісний та результативний блоки.

Доведено, що результатом професійного саморозвитку майбутнього вчителя-філолога є професійна компетентність, яка передбачає наявність такого складника, як компетентність у сфері саморозвитку (вміння користуватися бібліографічним покажчиком, довідковою літературою, засобами інформаційних технологій тощо). Визначено її критеріальні характеристики, показники та рівні (початковий, середній, достатній, високий).

Зазначено, що високий рівень професійної компетентності та компетентності у сфері саморозвитку характеризується наявністю у майбутнього фахівця сформованого розуміння мети та наслідків професійної діяльності у педагогічній галузі, спрямованої на впровадження цінностей і якостей знань у життя, її соціальним значенням, усвідомленням потреби підвищення професійного рівня та прагненням до творчості й постійного саморозвитку, позитивним сприйняттям новацій, вільним використанням інформаційних технологій. Майбутні вчителі філологічного профілю, які мають достатній рівень професійної компетентності та компетентності у сфері саморозвитку, добре розуміють їх значущість, необхідність удосконалення професійних знань та використання інформаційних технологій, виявляють значний інтерес до професійних аспектів діяльності.

Майбутні фахівці із середнім рівнем професійної компетентності та компетентності у сфері саморозвитку мають недостатньо сформовані мотиви навчально-пізнавальної діяльності як передумови формування професійної компетентності майбутнього вчителя, недостатньо володіють інформаційними технологіями. Початковий рівень професійної компетентності та компетентності у сфері саморозвитку характерний для майбутніх учителів-філологів, які не завжди усвідомлюють соціальне значення своєї професійної діяльності і можливості ефективного використання інформаційних технологій.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)