ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ ДО МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ ДО МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність та доцільність обраної теми, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет дослідження, розкрито його наукову новизну, практичне значення, подано відомості про особистий внесок, апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі “Теоретичні засади формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності” охарактеризовано основні дефініції дослідження; проаналізовано проблему формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності у педагогічній теорії; розкрито сутність і структуру готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності.

Теоретичний аналіз основних дефініцій дослідження показав, що науковці (Б.Г. Ананьєв, А.Г. Асмолов, Л.І. Божович, С.І. Вершинін,
М.І. Дяченко, М.В. Завзятих, А.Л. Кандибович, С.А. Караваєва,
Л.А. Карпенко, Є.А. Клімов,
А.Ю. Коджаспіров, Г.М. Коджаспірова,
В.А. Отрут, К.К. Платонов, В.А. Поляков,
С.Л. Рубінштейн, Р.Д. Санжаєва,
 
В.А. Сластьонін, Г.С. Сухобська, Д.Н. Узнадзе, С.Н. Чистякова та ін.) трактують поняття “готовність” по-різному.

Аналіз літератури з фізичної культури, зокрема праць російських науковців В.В. Кузіна, М.Е. Кутєпова, О.М. Степанової, Н.А. Шитової, свідчить, що маркетинг у сфері фізичної культури і спорту є діяльністю, спрямованою на керівництво та задоволення особистих і суспільних потреб на послуги, товари, організації, споруди, персоналії, заходи та ідеї у сфері фізичної культури і спорту за допомогою обміну. До елементів маркетингу у сфері фізичної культури і спорту належать маркетинг спортивних товарів, маркетинг фізкультурно-оздоровчих послуг, маркетинг фізкультурно-спортивних організацій, маркетинг осіб, маркетинг територій (місць), маркетинг ідей.

У роботах С.І. Гуськова, В.Б. Мяконькова, С.Г. Сейранова,
О.М. Степанової,
В.А. Черепова вказано, що маркетинг у сфері фізичної культури та спорту є стратегією і тактикою ринкової діяльності фізкультурно-спортивних організацій, спрямованою на задоволення потреб людей у заняттях фізичними впрвами і видами спорту.

На підставі теоретичного аналізу літератури і власного досвіду викладацької діяльності поняття “готовність майбутнього фахівця фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності” розглядається як інтегративне утворення особистості, яке передбачає теоретичну обізнаність, володіння в|цілковитого|міннями та навичками |цілковитого|щодо діяльності з вивчення, формування, нарощування та задоволення потреб людини у заняттях фізичними вправами і спортом на основі проектування, оптимізації та реалізації фізкультурно-оздоровчих послуг.|особистості|

Аналіз проблеми формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності у педагогічній теорії показав, що загальні|спільні| проблеми професійної освіти|утворення|, зокрема організаційно-управлінська, економічна і підприємницька підготовка майбутніх фахівців|спеціалістів|, цілком|цілком| актуальні і для вищих навчальних закладів, в яких здійснюється підготовка майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту.

У процесі дослідження визначено структурні компоненти готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності, до яких віднесено мотиваційно-ціннісний, когнітивний, технологічний та комунікативний. Мотиваційно-ціннісний компонент відображає систему особистісних сенсів|змісту|, мотивів, інтересів, ціннісних орієнтацій та потреб студентів. Когнітивний компонент характеризує теоретичну обізнаність студентів щодо змісту та організації маркетингової діяльності у сфері фізичної культури і спорту|суть|. Т|відчиняти|ехнологічний компонент відображає гностичні, проектувальні, конструктивні та організаційні вміння та навички студентів|навичок| щодо організації та проведення маркетингової діяльності у сфері фізичної культури і спорту. Комунікативний компонент характеризує комунікативні здібності студентів до проведення маркетингової діяльності у сфері фізичної культури і спорту.

У другому розділі “Наукове обґрунтування організаційно-методичних умов формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності проаналізовано сучасний стан формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності; подано педагогічну модель формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності; обґрунтовано організаційно-методичні умови формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності.

Аналіз сучасного стану формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності підтвердив актуальність і доцільність розробки обраної проблеми дослідження. Опитування 456 студентів Бердянського державного педагогічного університету, Державного вищого навчального закладу “Запорізький національний університет”, Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Луцького інституту розвитку людини “Україна”, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького показало, що 80,04% студентів вважають за необхідне формувати у вищих навчальних закладах України їх готовність до маркетингової діяльності, 55,72% студентів вважають себе різною мірою підготовленими до здійснення маркетингової діяльності, 63,47% студентів володіють різною мірою знаннями про об’єкт маркетингової діяльності, 9,1% студентів володіють знаннями про зміст маркетингової діяльності і 50,24% студентів володіють цими знаннями частково, 14,19% студентів володіють навичками для здійснення аналізу фінансової діяльності фізкультурно-спортивної організації.

Анкетування 128 викладачів з цих вищих навчальних закладів свідчить про те, що 53,56% викладачів вважають, що у сучасних умовах майбутній фахівець фізичного виховання та спорту повинен володіти знаннями з основ ринкової економіки, 26,33% викладачів спрямовують свої зусилля на засвоєння студентами змісту маркетингової діяльності у сфері фізичної культури і спорту, лише 22,69% викладачів задоволені наявним навчально-методичним забезпеченням, необхідним для формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності.

Опитування 29 провідних фахівців Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту (2008) засвідчило, що 65,52% з них вважають за необхідне формувати у вищих навчальних закладах України готовність майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності, 86,21% фахівців вважають, що слід приділяти увагу вихованню економічної культури фахівців фізичного виховання та спорту.

З 79 опитаних фахівців з різних фізкультурно-спортивних організацій вважають, що необхідно приділити увагу таким дисциплінам, як “Вступ до спеціальності” – 5,85% фахівців, “Маркетинг у фізичній культурі і спорті” – 34,44% фахівців, “Організація маркетингу у сфері фізкультурно-оздоровчих послуг” – 32,3% фахівців, “Економіка фізичної культури” – 5,13% фахівців, “Маркетинг” – 10,5% фахівців, “Менеджмент у сфері фізичної культури і спорту” – 11,8% фахівців.

Нами розроблено педагогічну модель формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності, яка включає цільовий, теоретико-методологічний, змістовий, функціональний, організаційний, оцінювально-результативний блоки (рис. 1).

Виявлено та обґрунтовано організаційно-методичні умови формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту до маркетингової діяльності, до яких віднесено: оновлення змісту професійної підготовки майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту у вищих навчальних закладах, зокрема за рахунок введення спецкурсу “Організація маркетингу у сфері фізкультурно-оздоровчих послуг”; спрямування зусиль викладачів на впровадження активних методів навчання студентів у процесі формування їх готовності до маркетингової діяльності; актуалізація аксіологічного| потенціалу навчання майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту.

Оновлення змісту професійної підготовки майбутніх фахівців фізичного виховання та спорту у вищих навчальних закладах здійснювалося, зокрема за рахунок введення спецкурсу “Організація маркетингу у сфері фізкультурно-оздоровчих послуг”, мета якого полягала в оволодінні студентами знаннями про особливості організації маркетингу у сфері фізкультурно-оздоровчих послуг і з’ясування характеристик фізкультурно-оздоровчих послуг, серед яких: характеристики і якість процесу занять обраним видом фізичної активності (підбір і послідовність фізичних вправ, взаємодія з тренером, музичний супровід занять; матеріально-технічна оснащеність спортивної бази для занять обраним видом фізичної активності й спортом), характеристика виконавців послуг (рівень кваліфікації, зовнішній вигляд тренерів, комунікативні здібності); ціна; імідж фізкультурно-спортивної організації.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)