ФОРМУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ КУЛЬТУРИ У МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ОСНОВ ПІДПРИЄМНИЦТВА



Название:
ФОРМУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ КУЛЬТУРИ У МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ОСНОВ ПІДПРИЄМНИЦТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовані актуальність і доцільність дослідження, визначені його об’єкт, предмет, мета та завдання, охарактеризовані методи дослідження, розкриті наукова новизна, практичне значення, подані відомості про особистий внесок здобувача, апробацію та впровадження отриманих результатів.

У першому розділі – Теоретичні засади формування маркетингової культури майбутніх вчителів технологій у процесі навчання підприємницької діяльності – здійснено теоретичний аналіз філософських, соціологічних, куль­турологічних, економічних, психолого-педагогічних, методичних джерел; обґрунтовано зміст поняття „маркетингова культура”; проаналізовано сучасний стан процесу формування маркетингової культури у майбутніх вчителів технологій у процесі навчання основ підприємництва.

На основі проведеного аналізу культурологічної, довідково-енцикло­педичної, соціологічної, психолого-педагогічної літератури зроблено висновок, що професійна культура має неабиякий вплив на становлення особистості майбутнього вчителя технологій, рівень його інтелектуального та культурного розвитку, а також складає підґрунтя для формування будь-якого підвиду куль­тури, зокрема маркетингової, для успішної підготовки школярів з основ підприємницькій діяльності.

Оскільки підприємництво – важливий шлях стабільного соціально-економічного розвитку суспільства, виникає необхідність розв’язання різно­манітних завдань у ринковій економіці, зокрема у питаннях фінансів, податків, цінової політики, заробітної плати, якості виробництва, страхової справи, глобальних економічних проблем у взаємозалежному світі тощо. Тому високий рівень маркетингової культури дозволяє суспільству моделювати ефективні економічні відносини та системи, успішно розв’язувати завдання соціально-економічного розвитку суспільства.

Під культурою в її загальному сенсі розуміється історично визначений рівень розвитку суспільства, творчих сил і здібностей людини, виражений в типах і формах організації життя та діяльності людей, їхніх взаєминах, а також в створюваних ними матеріальних і духовних цінностях. Серед її функцій виокремлюють пізнавальну, перетворювальну, просвітницьку, інформаційну, комунікативну та ін. Водночас, маркетингова культура – це структурно-особистісне утворення внутрішнього світу людини, яке визначає соціальну стійкість системи її взаємовідносин із суспільством, іншими людьми, ефектив­но впливає на формування свідомості (сприйняття, відчуттів, уявлень, понять, почуттів, дій) і світогляду (переконань, оцінок, поглядів та принципів), сприяє розвитку професійних компетенцій, виховує етикет спілкування тощо, тому є необхідною якістю для успішного функціонування у конкурентному підприєм­ницькому середовищі.

Без розуміння загальноприйнятих для цивілізованих країн (спільнот) науково-економічних засад, упровадження „кодексів економічної поведінки”, урахування особливостей національних виробничо-господарських й економіч­них систем використання певної моделі економічного розвитку не матиме належного успіху. З цього приводу відомі вітчизняні економісти (В. Врублев­ський, І.Михасюк, М. Єрмошенко та ін.) зазначають, що не може бути як єдиної економічної моделі, прийнятої для усіх без винятку регіонів країни, так і типових аналогічних моделей для окремих виробничо-господарських систем, що відрізняються під впливом відповідних організаційних культур індивідуаль­ністю та специфікою функціонування. Тому важливим завданням є формування у сучасної молоді основ маркетингової культури безпосередньо зі шкільної лави, а для цього необхідна системна фахова підготовка вчителів технологій у галузі підприємництва.

Зазначимо, що маркетингова культура – одна з особливих сфер загальної культури особистості, яка прямо пов’язана з відтворенням відносин, що склада­ються між людьми у процесі та з приводу їхньої виробничо-господарської діяльності і взаємного спілкування. Остання, розглядається з боку економічних законів, які регулюють виробництво та розподіл продуктів, та є предметом економічної науки.

З’ясовано, що формування маркетингової культури у майбутніх вчителів технологій передбачає комплексне, системне впровадження педагогічних технологій як системи способів, принципів і регуляторів, що застосовуються у навчально-виховному процесі. Це, в свою чергу, зумовлює: 1) розробку змісту та технологій реалізації всіх компонентів педагогічного процесу, спрямованих на досягнення поставленої мети – формування у студентів високого рівня маркетингової культури; 2) організацію педагогічної діяльності, яка реалізовує науково обґрунтований проект навчально-виховного процесу та має вищий рівень ефективності, ніж традиційні методики; 3) підготовку особистісно орієн­тованих методик, популяризацію освітніх інновацій та пошук оптимальних педагогічних умов організації навчання основ підприємництва.

У контексті дослідження, педагогічна технологія має містити відповідь на запитання: як майбутньому вчителеві технологій навчати, виховувати та розви­вати особистість у сучасному ринковому середовищі.

Здійснений аналіз стану фахової підготовки цієї категорії педагогів у вищих навчальних закладах засвідчив відсутність теоретичних засад та ефек­тивних методик формування маркетингової культури у майбутніх вчителів технологій у процесі навчання основ підприємництва, а звідси – недостатньо розроблені зміст і методичне забезпечення процесу формування у студентів цього особистісного феномену. Донедавна не було розроблено педагогічної моделі, реалізація якої сприяла б процесу формування маркетингової культури у майбутніх вчителів технологій.

Проблема формування маркетингової культури у майбутніх вчителів технологій є важливим завданням педагогічних ВНЗ. Такий підхід оцінюється позитивно, адже студенти, набуваючи професійних знань, одночасно формують у собі відповідний рівень професійно-особистісної культури через творче пізнання професійної діяльності і через самопізнання себе у цій діяльності. Це ж стосується формування й окремих складових професійно-особистісної культури, зокрема, маркетингової.

З іншого боку, впровадження інновацій в навчально-виховну діяльність (нових концепцій та змісту, сучасних методів, форм, засобів тощо) завжди пов’язане зі змінами, спрямованими на вдосконалення та розвиток системи освіти і виховання. Інноваційне навчання, орієнтоване на динамічні зміни в навколишньому світі, використовує оригінальні методики розвитку різноманіт­них типів мислення, творчих здібностей, високих соціально-адаптаційних і потенційних можливостей особистості. Важливо, щоб ідеї, які ґрунтуються на новому знанні про процеси особистісного розвитку, теоретичні підходи до розв’язання складних педагогічних проблем, конкретні практичні технології досягнення високих результатів в освіті та вихованні, були зреалізовані задля формування маркетингової культури у майбутніх вчителів технологій у процесі навчання основ підприємництва.

Цей висновок підтверджують результати діагностичних зрізів, зокрема опитування й експертне оцінювання викладачів, анкетування і тестування сту­дентів, спостереження за навчально-виховним процесом, а також вивчення досвіду викладання економічних дисциплін на факультетах підготовки вчителів технологій. Дані, отримані на констатувальному етапі експерименту, засвід­чили, що переважна більшість студентів мають достатньо низький рівень маркетингової культури (близько 32 % від загальної кількості респондентів).

У другому розділі – „Методика формування маркетингової культури у майбутніх вчителів технологій у напрямах підприємницької діяльності” – запропоновано педагогічну модель формування у студентів маркетингової культури, детально висвітлені педагогічні умови та технології її успішної реалізації в умовах навчально-виховного процесу педагогічного ВНЗ.

Ураховуючи об’єктивні і суб’єктивні чинники, ґрунтуючись на існуючих підходах до педагогічного моделювання, а також на змістовому рівні освітньо-професійної програми напряму підготовки „Технологічна освіта”, нами ство­рена педагогічна модель ефективного формування у студентів маркетингової культури (рис. 1).

Усі елементи педагогічної моделі взаємозалежні та розкривають: 1) роль суспільства та потреби ринку освітніх послуг у створенні професійної мотивації, організації навчання і ціннісної орієнтації всієї системи фахової підготовки вчителів технологій; 2) суб’єктивні (інтелектуальна активність, спрямованість на особисте удосконалення, бажання набути високого рівня економічної підготовки, умінь підприємництва тощо) та об’єктивні (нові економічні, виробничо-господарські відносини, соціальне замовлення, ринок освітніх послуг тощо) чинники; 3) педагогічні умови (добір навчально-методичного забезпечення для формування маркетингової культури; активізація пізнавальної діяльності студентів; організація і відповідне забезпечення самостійної й індивідуальної роботи студентів; застосування отриманих знань і вмінь з маркетингової культури у професійній діяльності; здійснення міждисциплінарних зв’язків професійно орієнтованих та економічних курсів); 4) структуру професійно-орієнтованого культурно-освітнього середовища, яке містить принципи (міцності знань, умінь і навичок; науковості, систематичності та системності; доступності інформації; зв’язку теорії з практикою; єдності наукового і навчального процесу; свідомості та самостійності навчання; індивідуалізації й інтегративності навчання тощо), зміст, форми організації, методи і прийоми навчання економічних і фахових дисциплін, підпорядкованих основній меті – формуванню когнітивного, інтелектуального та ціннісного компонентів маркетингової культури у процесі навчання основ підприємництва; 5) зворотний зв’язок, який за допомогою засобів діагностування представляє результат – рівень сформованості  у студентів маркетингової культури.

У педагогічній моделі результатом впливу професійно-орієнтованого культурно-освітнього середовища, а також змісту фахових і економічних дисциплін з основ підприємництва є необхідний рівень сформованості компо­нентів маркетингової культури, які уможливлюють подальший розвиток професійно-значущих якостей майбутніх вчителів технологій. Однак, як свідчать результати дослідження, ефективність реалізації педагогічної моделі можлива лише за умови комплексного застосовування виокремлених структурних елементів моделі з обов’язковим урахуванням індивідуальних особливостей студентів.

Як свідчать результати наукового пошуку, розроблена педагогічна модель формування у майбутніх вчителів технологій маркетингової культури є ціліс­ною ієрархічною системою, елементи якої логічно узгоджені між собою та взаємодіють за наявності вказаних об’єктивних і суб’єктивних чинників, а також визначених педагогічних умов. Реалізація у навчально-виховному проце­сі педагогічних ВНЗ, розробленої педагогічної моделі, сприяє ефектив­ному формуванню маркетингової культури у майбутніх вчителів техно­логій у проце­сі навчання основ підприємництва.

Аналіз проблем навчання основам підприємництва на інженерно-педагогічних факультетах ВНЗ засвідчив, що діючий Галузевий стандарт вищої освіти, освітньо-професійні програми підготовки вчителів технологій та нав­чальні програми професійно-орієнтованих й економічних дисциплін не перед­бачають комплексного та системного формування маркетингової культури студентів. Зміст цих дисциплін та існуючі методики їх викладання в цілому не співвідносяться з формуванням компонентів маркетингової культури майбут­нього вчителя технологій.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины