ФОРМУВАННЯ РУХОВИХ НАВИЧОК УЧЕНИЦЬ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ



Название:
ФОРМУВАННЯ РУХОВИХ НАВИЧОК УЧЕНИЦЬ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність дисертаційного дослідження, визначено об’єкт, предмет, мету, сформульовані задачі дослідження, охарактеризовано методи наукових пошуків, розкрито наукову новизну, викладено відомості про апробацію та впровадження результатів проведеної роботи, особистий внесок здобувача, подано інформацію про публікації, структуру та обсяг дисертаційної роботи.

У першому розділі "Теоретико-методичні аспекти формування рухових навичок в процесі фізичного виховання учениць професійно-технічних навчальних закладів" на основі науково-методичної літератури проведено аналіз публікацій і досліджень з проблеми розвитку рухових навичок на уроках фізичної культури та в процесі трудової діяльності. Літературний огляд проведений у таких основних напрямках: узагальнення організаційно-педагогічних умов навчання в закладах професійно-технічної освіти (Гаврилюк О., Гуревич Р., Зязюн І., Ничкало Н.); визначення соціально-економічної і біологічної сутності трудової діяльності людини та зіставлення складових майбутньої успішності в професійній діяльності (Гуревич К., Іваненко Р., Ільін Є., Москалюк О.); навчально-педагогічний процес формування рухових умінь і навичок на уроках фізичної культури і трудової діяльності (Кругликов Г., Філіпов М., Філоненко О. та інші); фізичний розвиток, як основа формування рухової активності молоді (Дубогай О., Куц О, Круцевич Т., Фалькова Н., Шиян Б.); вплив професійно-прикладної фізичної підготовки, як бази для успішного оволодіння професією (Дяченко А., Філінков В., Римик Р.).

Вивчення науково-методичної та спеціальної літератури показує, що різні вимоги до працівника зумовлюють істотні відмінності в його активності на біологічному, фізичному, психологічному, інтелектуальному рівнях (Клімов Є, Крушельницька Я.). Розвиток науки і техніки призводить до удосконалення параметрів виробничого обладнання, підвищення рівня автоматизації трудових процесів, при цьому відкриваються більш широкі можливості для полегшення праці робітників. Разом з цим з’являються негативні фактори, які несприятливо впливають на організм: обмеження загальної рухливості; нерівномірне розподілення м’язового навантаження; підвищення напруженості праці, зумовлене одноманітністю трудових рухів, які формуються в навички.

На успішність і продуктивність праці людини істотно впливає отримана в процесі навчання в закладах освіти фізична підготовка, що набувається шляхом систематичних занять фізичними вправами (Домашенко А., Канішевський С., Раєвський Р., Фалькова Н., Халайджі С., Церковна О.). Як наслідок навчання молоді люди мають бути фізично розвинутими, працездатними і здоровими. Це в свою чергу ставить нові завдання та вимоги до якості фізичної підготовки в навчальному закладі, а це не можливо без науково-обґрунтованої системи форм, методів і засобів впливу на особу з метою оптимізації навчання з урахуванням всіх складових навчально-виховного процесу з фізичного виховання (Пилипей Л.).

Варто наголосити, що в спеціальній літературі недостатньо розроблених, на об’єктивній педагогічній основі, програм та методик формування рухових навичок учениць у процесі навчання в ПТНЗ засобами фізичних вправ.

У другому розділі "Особливості фізичного розвитку учениць професійно-технічних навчальних закладів" визначено організаційні та методичні засади експериментального дослідження; наведено біомеханічний аналіз трудових дій і рухів; узагальнено соціально-психологічні й анатомо-фізіологічні особливості учениць ПТНЗ; здійснено діагностику мотиваційної сфери учениць щодо занять фізичними вправами; проаналізовано контингент учениць за даними соматометричних та фізіометричних показників фізичного розвитку, загальної та професійної рухової підготовленості; проведено розробку і експериментальну апробацію експрес-методики оцінки рівня розвитку професійних навичок.

Дослідження з питань формування рухових навичок засобами фізичних вправ проводилось в чотири етапи протягом 2008-2012 років.

Перший етап був спрямований на теоретичне осмислення проблеми. Здійснено аналіз літературних джерел з метою визначення стану розробки та перспектив досліджуваної проблеми. Зіставлялись, порівнювались і узагальнювались різні погляди науковців. Це дозволило нам визначити актуальність проблеми і спланувати проведення педагогічного експерименту.

Другий етап характеризувався проведенням збору і аналізу даних тестувань фізичного розвитку за соматометричними і фізіометричними показниками, оцінювалась загальна і професійна рухова підготовленість учениць у процесі занять фізичними вправами.

Третій етап визначився процесом розробки, обґрунтування і експериментальної перевірки педагогічної технології формування рухових навичок учениць засобами фізичних вправ.

Четвертий етап характеризувався розробкою організаційно-методичних і практичних рекомендацій, впровадженням в навчально-педагогічний процес результатів дослідження. Проводився аналіз та узагальнення отриманих результатів, здійснювалось написання та оформлення тексту дисертації і автореферату.

З метою визначення ставлення учениць до занять фізичними вправами та мотивації до них, необхідності предмету "Фізична культура" в навчально-виховному процесі в ПТНЗ; виявлення уподобань щодо занять певним видом рухової діяльності було проведено анкетування.

Загальна кількість респондентів, котрі брали участь у педагогічному спостереженні, опитуваннях та анкетуваннях перевищувала 300 чоловік, а саме 204 особи, учениці І курсу Чернігівського професійного ліцею побуту, які здобувають професії: перукаря-візажиста-манікюрниці – 109 чоловік, швачки-кравця – 95 та фахівці з цих спеціальностей: 11 – майстри виробничого навчання ліцею побуту з перукарської справи та 43 перукаря м. Чернігова (n=54), 45 – швачок з ВАТ ЧШФ "Елегант" та 10 – майстри виробничого навчання ліцею побуту з швейної справи (n=55).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины